A Világbajnokság Csapatai: Anglia

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 15.

Tavaly majdnem „hazatért”: Anglia Olaszország ellen hazai pályán, a Wembley-ben játszhatott finálét az Európa-bajnokságon, és bár vezettek, végül nem bírtak Leonardo Bonucciékkal. A válogatott nagyjából ugyanarra a csapatra épít most is, Gareth Southgate nem sokat változtatott azon a kereten, amelyik a második helyet érte el egy évvel ezelőtt.

Pedig azóta nagyon sok minden történt. Többek között az együttes kiesett a Nemzetek Ligája legjobbjai közül, nyeretlenül zúgtak ki egy szinttel lefelé, és a viharfelhők egyre gyülekeznek a játékosok, de inkább a szövetségi kapitány feje felett.

Anglia a futball őshazája, ám a világbajnokságokon nem igazán volt eddig szerencséjük. Egyetlen alkalommal emelhették magasba a trófeát, 1966-ban, azon kívül még kettő kiugró teljesítményük volt, negyedikek lettek 1990-ben és 2018-ban.

Ritkán volt példa arra, hogy Anglia csapata nem volt ott a VB-n, 1930-ban ’34-ben és ’38-ban, valamint 1974-ben és ’78-ban nem sikerült ez, utoljára pedig 1994-ben.

Sorozatban ez lesz a hatodik VB-jük.

A négy évvel ezelőtti tornán ugye negyedikek lettek, akkor már közel jártak a sikerhez, az elődöntőben Horvátországtól kaptak ki 2-1-re, aztán a bronzmeccs már annyira nem érdekelte őket, a belgák ellen 2-0-ra kaptak ki.

Az út a VB-ig

Harry Kane-ék nagyon simán húzták be a csoportjukat, amelynek Lengyelország, Albánia, Magyarország, Andorra és San Marino volt még a tagja. Egészen elképesztő volt az a fölény, amit az angol csapat bemutatott. Tíz mérkőzésükből nyolcat megnyertek, a lengyelek és a magyarok tudtak pontot szerezni ellenük. Összesen három gólt kaptak, mellette pedig rúgtak 39-et. Tíz gólt vágtak San Marinonak egy meccsen, ami ugyan nem akkora szó, de azért jelzésértékű volt a többieknek.

A sorozatban a legtöbb gólt Harry Kane szerezte, 12-t, mellette a többiek szépen megosztoztak a gólokon, jól mutatja ezt, hogy a gólkirály után Harry Maguire szerezte a legtöbb találatot, szám szerint négyet.

Az előbb azt mondtam, jelzésértékű volt ez a szereplés a többieknek. Főleg, hogy ezután jött az EB, meg a második hely. Azonban a Nemzetek Ligájával alaposan elszúrták azt, amit korábban felépítettek.

Hiszen nyeretlenül estek ki a csoportjukból, három döntetlen mellett három vereséget szenvedtek el, ami miatt Gareth Southgate népszerűsége is nagyot csökkent. Angol hírek szerint – amit azért én megkérdőjelezek -, egy sikertelen VB-szereplés után az egykori játékos távozna, a helyét pedig Steven Gerrard venné át. Ezt azért kétlem, mert Gerrard a Glasgow Rangers élén ugyan szépen teljesített, de az Aston Villa menedzsereként nagyon csúfosan megbukott.

A keret tagjai

Jócskán akadtak meglepetések az angol kerethirdetéskor. Gareth Southgate ugyan a 2021-es Európa-bajnokságon második helyezett csapatának legtöbb tagját megint meghívta, de vannak, akik kimaradtak. Például Jadon Sancho, aki szupertehetségként indult, amíg a Dortmundnál játszott, de mióta Manchesterbe igazolt, csak árnyéka önmagának.

A támadó szekcióban helye lehetne még Ivan Toney-nak és Tammy Abrahamnek, valamint Jarrod Bowennek, a középpályán mi szívesen láttuk volna James Ward-Prowse játékát, a védelemben pedig Fikayo Tomorit és Reece Jamest. Utóbbi egyébként sérülés miatt hagyja ki a tornát, de a többiek bevethető állapotban voltak.

Az angol újságírók még felhoztak pár érdekes nevet: Ollie Watkinst, Jamie Vardyt és Dominic Calvert-Lewint hiányolják. Megmondom őszintén, jó csatárnak tartom mindhárom játékost, de a mutatott formájuk azért messze van attól, hogy meghívót kapjanak egy ennyire erős válogatottba.

Számomra az abszolút meglepetés az, hogy Harry Maguire ott van, holott a Manchesterből a sokadik gyenge játékát követően kiszorult. A védő véleményem szerint határozottan túlértékelt, és ezt a mostani formája is bizonyítja, de Southgate szerint nem lehet őt kihagyni.

A középpályán kellemes meglepetés Conor Gallagher behívása, illetve az is, hogy Kalvin Phillips ott lesz. Az EB óta a védekező középpályás a Citybe igazolt, de folyamatosan sérült, ezért is meglepő, hogy nem mondjuk Ward-Prowse került a keretbe.

A támadóknál Callum Wilson behívóján akadhatnak fent sokan, de a Newcastle csatára tett érte, hogy a többiekkel utazhasson Katarba.

A teljes keret:

Kapusok: Jordan Pickford (Everton), Nick Pope (Newcastle), Aaron Ramsdale (Arsenal)

Védők: Harry Maguire (Manchester United), Luke Shaw (Manchester United), Eric Dier (Tottenham), John Stones (Manchester City), Kyle Walker (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle), Conor Coady (Everton), Ben White (Arsenal), Trent Alexander-Arnold (Liverpool)

Középpályások: Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Mason Mount (Chelsea), Conor Gallagher (Chelsea), Declan Rice (West Ham), Jordan Henderson (Liverpool), Kalvin Phillips (Manchester City)

Támadók: James Maddison (Leicester), Phil Foden (Manchester City), Jack Grealish (Manchester City), Harry Kane (Tottenham), Bukayo Saka (Arsenal), Raheem Sterling (Chelsea), Callum Wilson (Newcastle), Marcus Rashford (Manchester United)

A szövetségi kapitány

Nem egy tipikus eset az övé, Gareth Southgate kinevezése után nagyon sok negatív hang keringett, hiszen a játékosként nagy sikereket elérő edző leginkább ifjúsági csapatoknál tanulta a szakmát, nem volt megfelelő rutinja. Sam Allerdyce korrupciós botránya után ideiglenesen nevezték ki, majd mivel elkezdtek jönni az eredmények, maradt.

A 2021-es Európa-bajnokságon csapatát a döntőbe vezényelte, majdnem meg is nyerték a tornát, de aztán tizenegyesekkel buktak, és ezt sokan az ő nyakába varrták, a tizenegyespárbajhoz olyan fiatalokat jelölt ki, akiknek megremegett a lába. A bizalom felé egyre csökken, ugyanis a Nemzetek Ligájában kiestek a legfelsőbb divízióból, többek között a magyar válogatott ellen elszenvedett két vereség tépázta meg a reputációját. Főleg a Molineux-ben elszenvedett 4-0…

Egy jó VB-vel felépíthető ez a bizalom újra, és a bukmékerek szerint Anglia ott lehet a végső esélyesek között.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Több ilyen is van az angoloknál. A Manchestert a Chelsea-re váltó Raheem Sterling lehet az egyik, aki a tavalyi Európa-bajnokságon inkább volt vezér, mint Harry Kane, akitől ezt várták. Sterlingnek új csapatában is jól megy a játék, és a válogatottban is megkapja a perceit.

Szintén vezérszerep várhat Jude Bellinghamre, aki a következő nyár sztárja lehet, állítólag több angol és spanyol csapat is szemet vetett rá. Nem hiába vonultatták vissza a mezszámát Birminghamben, mikor eligazolt onnan, nevelőegyesületénél tudták, hogy mekkora jövő előtt áll. A középpályás a Dortmund alapembere, és hamarosan az angol válogatottból is kirobbanthatatlan lesz.

Harry Kane nevét sem hagyhatjuk ki, a Tottenham támadója a selejtező során 12 gólig jutott, kitől, ha nem tőle várhatják a szurkolók a gólokat?

És végül Phil Fodent említeném meg. Anno Pep Guardiolától megkérdezték, melyik az a játékosa, akitől semmi pénzért nem tudna megválni, ő pedig Fodent mondta. Szerintem ezzel róla el is mondtunk mindent…

A felfedezett

Egy angol válogatottból betörni a futball világába nem könnyű. Azért nem, mert aki helyet kap egy VB-keretben, az már befutott játékos. Mindenki magas szinten játszik, így nehéz választani egy olyan játékost, aki most robbanhat be. Talán Callum Wilson nevét lehet megemlíteni, aki a többiekhez képest még „kiscsapatban” játszik (bár a Newcastle épp dobogós az angol bajnokságban).

Aki később a háromoroszlánosok fontos játékosa lehet, az Conor Gallagher, aki a Chelsea-ben egyelőre peremember, de a Crystal Palace-ban bebizonyította, mekkora potenciál rejtőzik benne. Ó, és még valakit kiemelnék: Conor Coadyt, aki lehet, hogy végigpadozza majd a tornát, de ha Southgate megadja neki a lehetőséget, biztosan élni fog vele. Mondjuk Maguire helyett…

A várható kezdőcsapat

Az EB-n látható 4-2-3-1-es felállás már a múlté, mivel Kalvin Phillips az elmúlt egy évben nem igazán tudott pályára lépni, így a Rice – Phillips duót meg kellett bontani. Southgate a 4-3-3 mellett döntött, amely egy picit stabilabb középpályát tesz lehetővé.

Nem áll távol a válogatottól a 3-4-2-1 sem, Southgate tud honnan meríteni, ez egy nagyon sokoldalú keret.

Pickford – Walker, Stones, Maguire – Alexander-Arnold, Rice, Bellingham, Shaw – Sterling, Kane, Foden

A menetrend

Hétfőn Irán ellen kezdi meg szereplését az angol válogatott, melyet majd az Egyesült Államok ellen folytatnak, és Wales ellen fejeznek be.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső