A Világbajnokság Csapatai: Kamerun

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 18.

Csak szerintem lóg egy kicsit ki Kamerun ebből a mostani csoportból, ami a VB-n jutott nekik? Közben meg azt gondolom, hogy bőven van esélyük minimum megnehezíteni a többiek dolgát. De akár még többre is képesek lehetnek.

Azért a legtöbb szakértő abban egyetért, hogy nekik van a legkevesebb esélyük a G csoportból továbbjutni, de nem fogják könnyen adni magukat. Hogy is tehetnék, amikor a csapat beceneve a „Fékezhetetlen oroszlánok”? Azért úgy nem illik gyáván pályára lépni.

Kamerun múltjában rengeteg nagyszerű labdarúgó volt. A legismertebb talán Samuel Eto’o, aki megfordult a Real Madridban, a Barcelonában, az Interben és még számos másik csapatban. Egy ideje pedig ő a Kameruni Labdarúgó Szövetség elnöke, szóval nem távolodott el a focitól.

De még lehetne bőven felsorolni olyan legendás labdarúgókat, akik Kamerunból származtak, csak a hecc kedvéért álljon itt néhány: Roger Milla, Patrick M’Boma, Carlos Kameni, Geremi Njitap vagy Fracois Omam-Biyik.

Vagy épp Rigobert Song, aki a legtöbb alkalommal húzhatta magára a válogatott mezét, és egyébként most ő viszi a srácokat Katarba, ő ugyanis a szövetségi kapitány.

Kamerun korábban hét alkalommal vett részt tornán, általában a csoportkör jelenti számukra a vb végét, de egy alkalommal, Olaszországban (1990-ben) a negyeddöntőbe jutottak.

Hazai terepen (tehát az Afrikai Nemzetek Kupáján) már sikeresebbek, ötször nyerték meg azt a kupát.

Az út a VB-ig

Kemény volt Kamerun számára a selejtező, a többiekkel ellentétben Rigobert Songék már a második szakaszban megszenvedtek. Kemény négyesbe kerültek, pontosabban egy ellenfelük volt nagyon kemény: Elefántcsontpart. Már az elején biztos volt, hogy a továbbjutás majd közöttük fog eldőlni, sem Mozambik, sem Malawi nem olyan játékerőt képvisel, ami veszélybe sodorhatta volna a másikakat.

Kamerun egy vereséget szenvedett el, azt pont Elefántcsontpart ellen, többi meccsét lehozta. Kellett ez a győzelem a csoportgyőzelemhez, de szerencséjükre Mozambik szívességet tett nekik még az elején, és ikszeltek az elefántokkal.

Necces volt, de azért összejött, a mindent eldöntő gólt a csoportrangadón Karl Toko Ekambi szerezte.

A harmadik szakasz maga a döntő volt, két csapat két mérkőzésen dönti el, melyikük megy a VB-re. Kamerun Algériát kapta, és ez is egy nagyon izgalmas párharc volt, mivel először Algéria nyert idegenben, jelentősen csökkentve Songék továbbjutási esélyeit, de aztán a visszavágón Eric Maxim Choupo-Moting találatával Kamerun ledolgozta a hátrányát. Jöhetett a hosszabbítás, és vele együtt a dráma. A 118. percben Touba egyenlített, de a 124.-ben Toko Ekambi kijuttatta csapatát Katarba.

Azóta Kamerun hat meccset játszott, ANK-selejtező, ANB-meccsek, valamint három felkészülési mérkőzés. Utoljára Jamaika ellen játszottak november 9-én, 1-1-et hoztak ki a meccsből.

A keret tagjai

Rigobert Song végső együttese tömve van olyan játékosokkal, akik Európában is ismertek, és elismertek. És lehetne még erősebb is ez a keret. De egyrészt Song három nagy rutinnal rendelkező játékosnak sem küldött meghívót, illetve volt egy eset, amikor maga Samuel Eto’o mondta ki, hogy az adott játékos nem szerepelhet a válogatottban. Nem igazán jutott el a magyar sajtóhoz, de Joel Matip jó ideje nem játszik a válogatottban, pedig a Liverpool egyik alapembere, tehát beférne bőven a csapatba.

Ám a múltban Matip azért vonult vissza a válogatott szerepléstől, mert túlságosan sok volt a bizonytalanság, a káosz. Finoman szólva is a szövetséget hibáztatta Matip, aki öt évvel később megpróbálta az egészet visszacsinálni, de Samuel Eto’o, a szövetség elnöke nemet mondott. A kérdés, hogy dacból tette mindezt, vagy valóban úgy gondolja, hogy nincs szükség Matipra?

A három játékos, akik nem kaptak meghívót: Az 53-szoros válogatott Michael Ngadeu, az 50-szeres George Mandjeck és a 42-szeres Clinton N’Jie sem utazik. Pedig mind a hárman egészségesek.

A keretben vannak ismert játékosok, mint Eric Maxim Choupo-Moting, aki a legjobbkor került csúcsformába, Martin Hongla, Olivier Ntcham, Enzo Ebosse és Bryan Mbeumo. Aki még sosem fiatal korában még a francia U21-es csapatban játszott, azonban idén felvehette a kameruni állampolgárságot, kétszer pedig már pályára is lépett.

A teljes keret:

Kapusok: Simon Ngapandouetnbu (Marseille), Devis Epassy (Abha), Andre Onana (Inter)

Védők: Jerome Ngom Mbekali (APEJES), Nicolas Nkoulou (Aris), Christopher Wooh (Rennes), Olivier Mbazo (Philadelphia Union), Collins Fai (Al-Tai), Jean-Charles Castelletto (Nantes), Enzo Ebosse (Udinese), Nouhou Tolo (Seattle Sounders)

Középpályások: Gael Ondoua (Hannover), Georges-Kevin Nkoudou (Besiktas), Andre-Frank Zambo Anguissa (Napoli), Samuel Gouet (Mechelen), Pierre Kunde (Olympiakosz), Martin Hongla (Hellas Verona), Olivier Ntcham (Swansea), Souaibou Marou (Coton Sport)

Támadók: Moumi Ngamaleu (Dinamo Moszkva), Jean-Pierre Nsame (Young Boys), Vincent Aboubakar (Al-Nassr), Christian Bassogog (Shanghai Shenhua), Karl Toko Ekambi (Lyon), Eric Maxim Choupo-Moting (Bayern München), Bryan Mbeumo (Brentford)

A szövetségi kapitány

Song láttán érzik az én koromban levő srácok, hogy öregszenek. És ezt én is érzem. Songot még láttam fénykorában futballozni, a most 46 esztendős egykori kőkemény védő karrierje során több csapatban és több országban is megfordult. Játszott Franciaországban a Metz és a Lens színeiben, Angliában a Liverpool és a West Ham United mezét húzta magára, megjárta Németországot, ahol a Kölnben futballozott, végül Törökországban kötött ki, ahol a Galatasaray és a Trabzonspor sikeréért lépett pályára. Emellett a kameruni válogatottnak is alapembere volt, 137 alkalommal hallgathatta végig a nemzeti himnuszt.

Miután felhagyott 2010-ben a profi focival, jó ideig nem hallottunk róla. Aztán a kameruni nemzeti csapatnál kötött ki, volt ideiglenesen a nagyok edzője, négy évig az utánpótlásban dolgozott, majd idén márciusban nevezték ki ismét a felnőttek élére. Edzőként még nem járt VB-n, de játékosként négyszer is. 9 alkalommal lépett pályára, ennél többször csak Roger Milla és Francois Omam-Biyik szerepelt.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Nagy sztárok is helyet kaptak ebben a csapatban, nem kell tehát attól tartani, hogy nem lesz, aki a hátán vigye majd az oroszlánokat. Karl Toko Ekambi az egyik leghíresebb, a Lyon szélsője/csatára, de mondhatjuk még André Frank Zambo Anguissát is. A Fulhamtől vásárolt középpályás Nápolyban stabil kezdő, és joggal, már a kölcsön ideje alatt is nagyon jó volt, de mióta végleg megvették…

Aztán itt van még André Onana, az Inter kapusa, valamint Bryan Mbeumoban is lehet bízni. Ja, és ott a bomba formában játszó Choupo-Moting is.

A felfedezett

A kevésbé ismert játékosok között nekem van egy kedvencem, Moumi Ngamaleu, aki korábban a Young Boysban játszott. Aztán egy nagycsapat helyett aláírt Moszkvába, ami mostanában azért nem egy jó döntés, a kameruni szélső azonban ficánkol a bajnokságban, nyolc meccsen két gólt szerzett és egy gólpasszt adott.

A várható kezdőcsapat

Song általában 4-4-2-es felállásban küldi pályára a fiait, ami könnyedén alakul át 4-3-3-ra, ha a helyzet úgy kívánja.

Onana – Ebosse, Castelletto, Nkoulou, Fai – Ntcham, Zamboa Aguissa, Gouet – Mbeumo, Choupo-Moting, Ekambi

A menetrend

Choupo-Motingék 24-én indítnaak Svájc ellen, 28-án Szerbia jön, aztán levezetésként Brazília.

Már csak egy csoport van, amely mindjárt jön!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső