A Világbajnokság Csapatai: Portugália

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 18.

Portugália ismét nagy esélyesként érkezik egy tornára. Abszolút joggal. A portugál futball egy időben felejthető volt, de… emlékeztek még a Portugália – Anglia meccsre? Amikor az angolok már 2-0-ra mentek, és mindenki elkezdte lesajnálni a luzitánokat? Na, valami ott és akkor történt. Figo bomba gólja, aztán jött Joao Pinto, végül pedig Nuno Gomes. És a portugálok 3-2-re nyertek. Ez 2000-ben volt, valamikor ekkortájt kezdték el nagyon is komolyan venni a csapatot.

És azóta számtalan remek tornájuk volt, néha a végső győzelmet is megszerezték. 2016-ban Franciaország ellen EB-győztesek lettek, később megnyerték az első alkalommal kiírt Nemzetek Ligáját. Világbajnokságon viszont még nem igazán tudtak megfelelő eredményt elérni.

Vagyis tudtak, csak hát az is nagyon régen volt. Anno 1966-ban harmadik helyen végeztek az angliai VB-n, negyven évvel később negyedikek lettek. Ezt leszámítva viszont sok köszönet nem volt a világbajnoki meccsekben.

Ez lesz a válogatott nyolcadik szereplése, a már említett negyedik és harmadik helyek mellett háromszor a csoportkörben estek ki, kétszer pedig a legjobb 16 között búcsúztak.

Mint négy évvel ezelőtt. Az orosz VB-n nagy küzdelem után Spanyolország mögött a második helyen jutottak tovább, de egyből megállították őket, Uruguay ellen 2-1-re kaptak ki.

Ennél most biztos, hogy tovább akarnak jutni, akkor az nagy csalódás volt mindenkinek.

Az út a VB-ig

Abszolút favoritként vágtak neki a selejtezőnek Bruno Fernándesék, azonban nem várt problémákba ütköztek: Szerbiába. Dragan Stojkovic együttese elképesztően felszívta magát a sorozatra, és bár csak a második helyre várták őket, sikerült Portugáliát is megelőzniük. Kicsit kínos volt a csapat számára, főleg, mert a sorsukat ők alakíthatták, az utolsó mérkőzésen hazai pályán játszottak Gudeljék ellen. És még vezettek is, ugyanis a második percben már Renato Sánches betalált. Mégis kikaptak, és így Portugália pótselejtezőre kényszerült.

Hatalmas döntőt vártak, hiszen az elődöntő egyik ágán a portugálok, a másikon az olaszok. Aggódtak is a szurkolók… Az elődöntőben Törökország kissé hitehagyott csapatával elbántak 3-1-re, majd készültek az… északmacedónok elleni fináléra, ugyanis a kiscsapat meglepetésre kiütötte az olaszokat. Santos is elmondta, nem lehet félvállról venni a meccset, mert aki képes megverni Mancini együttesét, az rossz nem lehet. Ettől függetlenül a csoda itt elmaradt, Bruno Fernándes duplájával győztek a luzitánok.

Ezt követően még szerepeltek a Nemzetek Ligájában, de nem tudtak csoportelsők lenni, két vereséget is elszenvedtek. Előbb a svájciak, aztán a spanyolok verték őket. Csak a második hely lett meg.

Portugália tegnap Nigéria ellen játszott felkészülési meccset. Nem mondom, hogy a legerősebb csapattal vágtak neki a találkozónak, de így is simán, 4-0-ra nyertek. Bruno Fernándes két gólt rúgott, rajta kívül két csere, Goncalo Ramos és Joao Mario találtak még be.

A keret tagjai

A portugál keretet mindjárt olvashatjátok (vagy ha görgettek, egyből ott lesz), és láthatjátok majd, hogy csupa nagy sztár került a csapatba. És még így is vannak, akik nem lehetnek itt, pedig tudásuk alapján helyük lenne a 26 fő között.

Az egyik ilyen játékos Diogo Jota, aki a Liverpool egyik bajnoki meccsén esett ki, és már akkor lehetett tudni, hogy nagy a gond. Jota nem is épült fel, a kerethirdetés előtti hetekben már bejelentette, hogy nem lehet ott a világbajnokságon.

Szintén Angliában játszik Goncalo Guedes, Pedro Neto és Joao Moutinho. Ráadásul mindhárman a Wolverhamptonban. Guedes a nyáron igazolt oda a Valenciától, ám a luzitánokra építő csapatban nem igazán találta meg még a helyét. Ez okozta most a vesztét, Santos nem akarta magával vinni gyenge formában, mert bár a tudása megvan, másokkal most többre megy.

Joao Moutinho nem fiatal, neki ez lehetett volna az utolsó VB-je. És őszintén szólva meg is érdemelte volna a kerettagságot, tett ő annyit a portugál válogatottért. Neki sem ez a mostani élete idénye, de ettől függetlenül bízott a meghívóban.

Pedro Neto talán befért volna, ha nem lenne sérült. De októberben megrúgták a bokáját, és még műteni is kellett a támadó középpályást, ő ezért marad le.

Az utolsó hiányzó Renato Sánches, az örök ígéret. Hullámzó teljesítményt nyújt, volt egy időszaka a karrierjében, amikor teljesen lemondtak róla, de a Lille-ben magára talált. Annyira, hogy Galtier vitte magával a PSG-be. Igaz, ott nem túl sok lehetőséghez jut.

Ezen a poszton egyébként Vitinha és Matheus Nunes is előrébb helyezkedett el, és még ott van William Carvalho is.

Akit hiányolunk még, az Rafa Silva, a Benfica játékosa, ám ő nemrég váratlanul a visszavonulás mellett döntött. Mármint, csak a válogatott mezét nem húzza többé magára.

Ami az utazó keretet illeti, nem igazán van meglepetés, bivalyerős a keret, főleg a középpálya, de minden poszton van legalább egy klasszis játékos. Nem lesz egyszerű őket megverni…

A teljes keret:

Kapusok: Diogo Costa (Porto), Jose Sa (Wolves), Rui Patricio (Roma)

Védők: Diogo Dalot (Manchester United), Joao Cancelo (Manchester City), Danilo Pereira (PSG), Pepe (Porto), Ruben Dias (Manchester City), Antonio Silva (Benfica), Nuno Mendes (PSG), Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund)

Középpályások: Joao Palhinha (Fulham), Ruben Neves (Wolves), Bernardo Silva (Manchester City), Bruno Fernandes (Manchester United), Joao Mario (Benfica), Matheus Nunes (Wolves), Otavio Monteiro (Porto), Vitinha (PSG), William Carvalho (Real Betis)

Támadók: Andre Silva (RB Leipzig), Cristiano Ronaldo (Manchester United), Goncalo Ramos (Benfica), Joao Felix (Atletico Madrid), Rafael Leao (AC Milan), Ricardo Horta (Braga)

A szövetségi kapitány

Fernando Santos a mezőny második legidősebb mestere (Louis van Gaal mögött) a maga 68 évével, valamint a legrégebb óta regnáló szövetségi kapitány. És Portugália legsikeresebb edzője is, hiszen 2016-ban megnyerték az Európa-bajnokságot, valamint 2018/2019-ben a nemzetek Ligáját.

Santost leginkább szövetségi kapitányként ismerhetjük, ez lesz a harmadik világbajnoksága. 2018-ban Oroszországban már a portugálokat edzette, akkor a legjobb 16-ig jutottak, előtte pedig – Brazíliában – a görögök szövetségi kapitányaként dolgozott.

Kétségtelen, hogy a portugál válogatott az egyik legerősebb a mezőnyben, a csoportból való továbbjutás több mint kötelező, de a legjobb négyet szerintem megcélozhatják. Könnyen lehet, hogy Santosnak jelen állás szerint ez az utolsó vb-je a csapat élén, szerződése a 2024-es Európa-bajnokság végéig tart.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

A tegnapi meccsen Cristiano Ronaldo nem szerepelt, de valószínűsíthető, hogy Fernando Santos számítani fog rá. Ugyan már 37, de ez nem látszik a pályán. Volt egy elég hangos interjúja Piers Morgannel, ami után egy kis feszültség tapasztalható közte és portugál csapattársai között, elég éles hangnemben kritizálta a Manchester United együttesét, de profikról van szó, akik ezt tudják kezelni.

Bruno Fernándesre vár még kulcsszerep, valamint Bernardo Silva, André Silva és Rúben Neves is előléphet vezérré.

A felfedezett

Joao Félix anno a világ egyik legdrágább futballistájaként ment a matracosokhoz, de idénre kiderült, hogy nincs jövője az Atletio Madridnál. Most esélye nyílik bebizonyítani, hogy méltatlanul mellőzik, és vagy Diego Simeonét győzheti meg, vagy valaki mást, ha mindenképp mennie kell. Ez nem egy igazi felfedezés, régóta tudjuk, hogy Joao Félix remek focista… Aki valódi felfedezett lehet, az Ricardo Horta. Aki már a Bragában villogtatta tehetségét, de a válogatottban eddig csak epizódszereplő volt. Lehet, hogy most is az lesz, mindenesetre érdemes lesz figyelni őt.

A várható kezdőcsapat

Fernando Santos mostanában állt át a 4-3-3-as formációra, ami egy sokkal támadóbb felállás, a korábban alkalmazott 4-1-4-1-hez képest.

Costa – J. Cancelo, Dias, Danilo, N. Mendes – Palhinha, Neves, B. Fernandes – B. Silva, C. Ronaldo, R. Leao

A menetrend

Portugália első körben Ghána ellen fog játszani, aztán Uruguay-jal csapnak össze, végül pedig Dél-Koreával.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső