Aranylabda: Lionel Messi Nyolcadszor Nyerte Meg a Trófeát

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2023 október 31.

Hétfőn, vagyis tegnap este rendezték meg az idei Aranylabda-gálát Párizsban, és igaznak bizonyultak az előzetes híresztelések, melyet többek között Fabrizio Romano transzferguru szellőztetett meg napokkal ezelőtt. Az olasz azt mondta, Lionel Messi fogja kapni nyolcadjára is a futballvilág legnagyobb egyéni elismerését. És igaza lett. Az argentin játékos minden idők egyik legjobbja, ez kétségtelen, és valójában tett is azért, hogy átvehesse a trófeát, a döntés mégis indulatokat szült, és nem mindenki értett egyet a döntéssel.

Nézzük, mi történt tegnap este a francia fővárosban!

Messi nyolcadszor

Az est legfontosabb díját adták át utoljára, egészen konkrétan David Beckham nyitotta fel azt a borítékot, mely a győztes nevét tartalmazta. Ironikus vagy inkább stílszerű mindez, hiszen Beckham jelen pillanatban Messi főnöke az Inter Miami csapatánál.

Az argentin a PSG-ben nem tudott kivirágozni, de 41 meccsen így is összeszedett 41 kanadai pontot, összesen húsz gólt szerzett és huszonegy gólpasszt osztott ki, tehát nem lehet azt mondani, hogy gyenge szezont produkált volna. Tény, ami tény, hogy a PSG egy bajnoki címen kívül mást nem tudott felmutatni, ami miatt ennyire csalódást keltőnek érezhetjük Messi idényét.

A döntésben sokat nyomott a latba, hogy Argentína Katarban megnyerte harmadik világbajnoki címét, melynek tevékeny részese volt Lionel Messi is. Igazi vezérként, csapatkapitányként játszott, jöttek a gólok és a gólpasszok, a cselek meg minden egyéb, ami miatt lehet szeretni az ő játékát.

Ám sokan mégis úgy gondolták, hogy a díjat Erling Haaland érdemelte volna meg. A norvég kiválóság a Manchester Cityvel megnyert mindent klubszinten (szinte mindent, hiszen a Ligakupát nem, „csak” a bajnokságot, az FA-Kupát és a Bajnokok Ligáját), mindeközben számolatlanul lőtte a gólokat, 56-ig jutott összesen.

Ő azonban csak a dobogó második fokára fért oda, míg a harmadik Kylian Mbappé lett.

Többen egyetértenek, hogy Messinek ez volt az utolsó Aranylabdája, az argentin először 2009-ben vehette át a trófeát, majd 2010-ben, 2011-ben 2012-ben, 2015-ben, 2019-ben és 2021-ben is őt választották a legjobbnak.

Az Aranylabda-szavazás első harminc helyezettje:

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Egyéb díjak

A legjobb férfi játékosnak járó Aranylabda mellett több díjat is kiosztottak, most ezek következnek.

Női Aranylabda

A Barcelona játékosa, Aitana Bonmati nyerte a női Aranylabdát, és azt hiszem, jogosan. A spanyol játékos bajnoki címet nyert csapatával, a Bajnokok Ligájában is diadalmaskodtak, míg a női világbajnokságot is megnyerte a spanyol válogatottal. Egyébként ez volt a harmadik szezon zsinórban, hogy Barca-játékos diadalmaskodott a hölgyeknél.

Sócrates-díj

A Sócrates-díjat az a játékos kapja, aki tesz a társadalmi integráció elősegítéséért, a környezetvédelemért, illetve segít a különböző konfliktusok kárvallottjainak. A díjat az egykori remek labdarúgóról, Sócratesről nevezték el, aki maga is egy igazi példakép volt ebből a szempontból.

Először tavaly adták át, akkor Sadio Mané kapta, akiről még anno mi is írtunk, rengeteget tesz Afrika felzárkóztatásáért és az ottani gyerekek tanításáért.

Az idén egy mindössze 23 éves játékos, Vinicius Jr. kapta a trófeát, aki hányattatott sorsú brazil gyerekeket segít szülőhazájában. A Real Madrid szélsője már több mint 4 millió eurót fordított ezeknek a gyerekeknek az oktatására.

Lev Jasin-díj

A díjat a legendás kapusról nevezték el, nem meglepő módon az kapja, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta a kapuban. Kérdés nélkül állíthatjuk, hogy a díj jó helyre került, ugyanis Emiliano Martínez, az Aston Villa és az argentin válogatott kapusa emelhette magasba a trófeát.

Raymond Kopa-díj

A korábbi aranylabdások szavazataiból kerül ki a Kopa-díj nyertese, amit a legjobb 21 éven aluli játékos kap meg. Idén Jude Bellingham, a Real Madrid középpályása győzedelmeskedett, itt is azt mondhatjuk, hogy teljesen megérdemelten.

Gerd Müller-díj

Ha már az Aranylabdáról lemaradt, üres kézzel azért nem kellett hazamennie Erling Haalandnak. A legendás gólvágóról elnevezett díjat kapta meg, amit 56 góljával abszolúte meg is érdemelt. Magunk között szólva, ennél is többet kaphatott volna…

Az Év Csapata (nők)

Aitana Bonmati egyéni elismerése mellett az FC Barcelona annak is örülhetett, hogy őket választották az év csapatának. Miután bajnoki címet és Bajnokok Ligáját is nyertek, ezen egyáltalán nem kell meglepődni.

Az Év Csapata (férfiak)

Ahogy azon sem, hogy a Manchester City lett a legjobb a férfiak között. Ők szinte minden sorozatban az élen végeztek, történetük során először nyertek a Bajnokok Ligájában, miközben hazai környezetben, a Premier League-címet és az FA-Kupát is elhódították.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső