A Teljes Igazság a Bulgária – Magyarország Mérkőzés Előtti Botrányról

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2023 november 13.

Nem mindennapi jelenetek tarkítják a magyar válogatott következő mérkőzését. Bulgáriában áll a bál, a szurkolók fellázadtak, a szövetség pedig amatőr módjára próbál tüzet oltani. De ez a tűzoltás olyan, mintha tömlő helyett kis vödröket használnának, amiben egyébként nem víz van, hanem dízelolaj. Miután Magyarország számára ez egy sorsdöntő összecsapás, összeszedtük azokat az információkat, amelyekről nem árt, ha tud a magyar szurkoló is. Mi folyik most Bulgáriában? Ennek mentünk utána.

Szófia helyett Plovdiv

Az elmúlt napokban jött a hír, hogy a bolgár szurkolók összefogtak Bobi Mihailov eltávolítása érdekében, és nagy megmozdulást szerveznek a mérkőzés napjára, vagyis november 16.-ra. Ez a hír a bolgár rendőrséghez is eljutott, akik tájékoztatták a szövetséget a tervekről. Ezután döntöttek úgy közösen – egyébként az UEFA-val karöltve -, hogy a mérkőzést egy vidéki városba helyezik át, és még annak időpontját is megváltoztatják.

Így lett Szófia helyett Plovdiv, 20:45 helyett 18:00. Ja, és a legfontosabb: Zártkapu…

De a sztorinak itt még nem volt vége…

A plovdivi stadion

Miután a szövetségnél bejelentették a változást Kostadin Dimitrov, a plovdivi polgármester a Facebookon tett közzé hivatalos közleményt arról, hogy képtelenség megrendezni a Hristo Botevben a csütörtöki Eb-selejtezőt, mert 13.-a és 20.-a között felújítás zajlik, és akkor szerelik a stadion több nehéz elemét is, a kivitelező pedig nem tudja garantálni a stadion és az azt körülvevő részleg biztonságát.

Miután Bulgária az Európai Unió egyik legkorruptabb állama (nyugi, ebben holtversenyben vagyunk velük), és sejthetitek, hogy az ultracsoportok sem ok nélkül lázadtak fel, számítottunk valami aljas fordulatra a témában. Ez meg is jött, Ilian Filipov, a Botev stadion rekonstrukcióját végző csapat vezetője azt állította, a bolgár szövetség megfenyegette, hogy adjon ki egy nyilatkozatot arról, miszerint nincs akadálya annak, hogy a találkozót megrendezhessék.

Mi lesz most?

Friss infó egyelőre nincs, lehet, mire ez a cikk célba ér, és megjelenik, már tudni fogjuk, lesz-e meccs vagy sem. Most a bolgárok azt mondják, nem lesz, mert nem lehet. Habár van egy kisfalu, amely felajánlotta a szolgálatait, Noevtsi egy 490 fős kisfalu Szófiától 60 kilométerre. Bár tartom, hogy a falu így akart csak bekerülni a hírekbe…

Szóval, döntés egyelőre nincs, fejetlenség van, és abban is biztosak lehetünk, hogy meccs ide vagy oda, a bolgár szurkolók csütörtökön ki fogják fejezni a véleményüket a szövetség elnökével kapcsolatban.

A bolgár szövetség alkalmatlan

Miután az NSO megszólaltatta Dimitar Berbatovot, Borislav Mihailov kihívóját, hoztunk nektek mi is egy nyilatkozatot. Igaz, nem mi kérdezhettünk, de attól ez a Stiliyan Petrovval készült interjú nagyon érdekes dolgokat tartogat. Az Aston Villa egykori legendája, a bolgár válogatott mezét 106-szor magára húzó Petrov jelen pillanatban Berbatov jobbkeze.

Ahogy ő fogalmazott, a magyar mérkőzés előtti botrányért teljes egészében a BFS (a bolágr szövetség) felelős, amely az elmúlt években bizonyította alkalmatlanságát. Petrov azt mondta egy tévéműsorban, hogy a szurkolóktól (legyen az bolgár vagy magyar) elvették a szurkolás lehetőségét, ellopták tőlük a futballt.

Petrov megerősítette, hogy ő, Berbatov és stábjuk többi tagja is részt fog venni a 16-i tüntetéseken, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a szurkolókkal.

„Túl hosszú ideje lopták el tőlün a futballt. Ami most történik, az az elmúlt évek döntéseinek eredménye. A szurkolók felébredtek, összefogtak a szövetség ellen, amiért megtiltották, hogy támogassuk a nemzeti csapatot.”

„A magyarok éveken át azonos szinten voltak velünk. De míg ők ki tudtak lábalni a saját válságukból, addig mi ezen a szinten rekedtünk meg. Természetes, hogy szeretnének ünnepelni ezen a meccsen, mi pedig szívesen látnánk őket.”

Petrov végezetül elmondta, a BFS hozzászokott, hogy az emberek nem emelik fel a hangjukat ellenük, ezért egyre bátrabban és pofátlanabbul csinálhatták, amit eddig csináltak. Most azonban meglepte őket a szurkolói összefogás, és hibát hibára halmoznak, láthatóan nem tudják, mit csináljanak.

Sorait így zárta: „Elvették a bolgároktól a szurkolás jogát, és ez összekovácsolt mindenkit.”

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső