Az Európa-bajnokság csapatai: Belgium

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 03.

Ma folytatjuk az Európa-bajnokság csapatainak bemutatását, az A csoport után – értelemszerűen – a B jelű kvartett csapatai következnek. Első csapatunk Belgium válogatottja lesz, ahol ismét egy olyan bombaerős csapatot sikerült összeválogatnia Roberto Martinez szövetségi kapitánynak, hogy arról rosszat talán nem is lehet mondani.

A belga aranygeneráció talán most van a csúcsán, olyan játékosok alkotják a keretet, mint Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne vagy Eden Hazard, és az eddigi Európa-bajnoki fellépések nem sültek el túlságosan jól. Már, amikor kijutottak vörös ördögök, az elmúlt húsz évben mindössze kétszer jutottak el az EB döntő szakaszáig. 2000-ben, amikor társrendezők voltak, és 2016-ban, amikor már esélyesként számoltak velük, ők voltak azok, akik kiütöttek minket a nyolcaddöntőben, majd jött a váratlan vereség Walestől, és az EB-álmok szertefoszlottak.

A 2018-as oroszországi világbajnokságon már egy szebb arcukat mutatták, végül az elődöntőben estek ki, de a bronzmeccset Anglia ellen megnyerték, így a dobogó legalsó fokán végeztek.

Eljött az idő még feljebb jutni?

Az út az Európa-bajnokságig

Ha az olaszok kijutására azt mondtuk, hogy tükörsima, akkor mit mondhatnánk a belgák selejtezőben nyújtott teljesítményére? Tükörsimábban jutottak ki? Annak nincs túl sok értelme. A helyzet a következő: Belgium mind a 10 meccsét megnyerte, miközben a kapujukat 3-szor tudták bevenni az ellenfelek, addig ők 40 gólt vágtak Oroszországnak, Skóciának, Ciprusnak, Kazahsztánnak és San Marinonak.

Az első körben máris rangadót nyertek Oroszország ellen, a legnagyobb győzelem pedig szegény kis San Marino ellen született, 9 góllal terhelték meg a miniállam kapusának kapuját.

Sokat elmond a csapatról, hogy két másik EB-résztvevővel voltak egy selejtezőcsoportban, mindkettejüket (Skócia, Oroszország) oda-vissza verték.

A selejtezőn a házigólkirályi címet Romelu Lukaku hét góllal hódította el, a dobogóra még Eden Hazard (5) és Kevin De Bruyne (4) fért fel.

A keret tagjai

Kevin De Bruyne a Bajnokok Ligája döntőjében szenvedett súlyos arcsérülést, le is kellett cserélni, másnap pedig jött a diagnózis: Eltört a szemgödre és az orra is. Ettől függetlenül Roberto Martineznek eszébe sem jutott kihagyni a csapat eszét, ahogy természetesen utazik Eden Hazard is, akinek az elmúlt két esztendőben nem sok siker jutott. Martinez mindenesetre olyannyira bizakodó, hogy azt nyilatkozta, a legjobb Hazard-t fogjuk látni Belgium mezében.

És, ha már sérülések: A szezon közben súlyosan megsérült Axel Witselnek is szorítottak helyet, pedig ő már nagyon régóta, január 9-e óta (azaz fél éve) nem lépett pályára.

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Thibaut Courtois (Real Madrid), Simon Mignolet (Club Brugge), Matz Sels (Strasbourg)

Védők: Toby Alderweireld (Tottenham), Dedryck Boyata (Hertha BSC), Timothy Castagne (Leicester), Jason Denayer (Olympique Lyon), Thomas Meunier (Borussia Dortmund), Thomas Vermaelen (Vissel Kobe), Jan Vertonghen (Benfica)

Középpályások: Nacer Chadli (İstanbul Başakşehir), Yannick Carrasco (Atlético Madrid), Kevin De Bruyne (Manchester City), Leander Dendoncker (Wolves), Eden Hazard (Real Madrid), Thorgan Hazard (Borussia Dortmund), Dennis Praet (Leicester), Youri Tielemans (Leicester), Hans Vanaken (Club Brugge), Axel Witsel (Borussia Dortmund)

Csatárok: Michy Batshuayi (Crystal Palace), Christian Benteke (Crystal Palace), Jeremy Doku (Rennes), Romelu Lukaku (Inter), Dries Mertens (Napoli), Leandro Trossard (Brighton)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Belgium együttese egy könnyűnek tűnő mérkőzéssel indítja a felkészülést, ma este Görögország ellen lépnek pályára. A görög foci már évek óta szenved, Martinez tesztelhet, amennyit csak akar.

Három nappal később viszont már egy erősebb csapattal futnak össze Brüsszelben. A 2018-as VB ezüstérmese, Horvátország meccsel majd a belgákkal. Ez már valóban egy kemény összecsapás lehet, felfogható valódi főpróbának is.

A szövetségi kapitány

Roberto Martinez edzői karrierje során csak és kizárólag klubcsapatoknál fordult meg. Már a Swansea-nél hírnévre tett szert a 2000-es évek végén, majd négy évet húzott le a Wigannél, és következett a szintlépés, az Everton. Innen fogadta el 2016-ban a belga szövetség felkérését, és bár saját állítása szerint nem az volt a terv, hogy ennyire hosszú ideig lesz majd szövetségi kapitány, nagyon megszerette a közeget, nagyon megszerette Belgiumot, és a családja is imád Waterloo mellett élni, nem messze attól a helytől, ahol Bonaparte Napóleon utolsó csatáján súlyos vereségbe szaladt bele.

Mutatói lenyűgözők: 54 mérkőzésen irányította a belga nemzeti tizenegyet, ezekből 42-t megnyert, nyolcszor játszottak döntetlent és csak négyszer kaptak ki.

A kulcsjátékos

Itt fel volt adva a lecke számunkra, ugyanis több olyan játékos is van a csapatban, akitől függhetnek a többiek. Romelu Lukaku góljai nélkül, Eden Hazard gyorsasága és cselei nélkül vagy Kevin De Bruyne játékintelligenciája nélkül ez a csapat nem ugyanaz.

Hazard azonban nemrég tért vissza a pályára, teljesítménye jóval elmarad az elmúlt években mutatotthoz képest, a válogatottban majdnem két éve (!), 2019. novemberében kapott szerepet. Így rá nem mondhatjuk, hogy a csapat kulcsjátékosa lehet. Pedig nagy szükség lenne egy jó Hazard-ra.

Romelu Lukaku az Intert bajnoki címig vitte, remekül érzi a kaput a belga, ez nem is vitás. Azonban megfelelő minőségű kiszolgálás nélkül neki sem úgy megy.

Így a választásunk Kevin De Bruyne, aki fazont szab a játéknak, leosztja a labdákat, emellett remekül lő távolról, parádés passzai vannak, nagyon komplex játékos. A sérülése talán nem hátráltatja majd, valószínűleg egy olyan csinos maszkban játszhat, mint a neki sérülést okozó Antonio Rüdiger. De egyelőre hivatalos infó még nincs erről…

A felfedezett

A válogatott jó része elismert játékos már, a védelem nagy része túl van karrierje zenitjén, ezt is be kell látni. Öt belső védőt visz magával a tornára, egy kivétellel mindegyikük elmúlt már 30 esztendős. Alderweireld 32, Verthongen 34, Vermaelen 35 éves.

Van azonban fiatal tehetség a keretben, méghozzá Jeremy Doku. Ő még csak 19 éves, az Anderlechtben mutatott jó szezonja után került a Rennes együtteséhez, ahol stabilan kezdőként számított rá az épp aktuális vezetőedző. Igaz, sem az Anderlechtben, sem a Rennes-ben nem találta meg a góllövőcipőjét, két-két bajnoki találattal zárt, holott a meccsek nagy részében a pályán volt.

Gyors, lendületes és okos futballista, akinek némi rutinra van szüksége ahhoz, hogy a kapu előtt se remegjen meg a lába…

A várható kezdőcsapat

Roberto Martinez rendelkezésére olyan játékosok állnak, akik többféle poszton, többféle hadrendben is bevethetők, van választási lehetősége a spanyolnak. Mi az alábbi csapatra gondoltunk, de ebbe még annyi mindenki beleszólhat…

Courtois – Alderweireld, Boyata, Verthongen – Castagne, Dendoncker, Tielemans, T. Hazard – De Bruyne, E. Hazard – Lukaku

A menetrend

A belgáknak abból a szempontból nehéz dolga lesz, hogy két meccset is „idegenben” kell lejátszaniuk. Elsőként az orosz válogatottal csapnak össze Szentpéterváron, majd a dánokkal Koppenhágában mérkőznek meg. A harmadik meccsükre visszautaznak Oroszországba, és 21-én játszanak Pukkiékkal.

A talán legerősebb csapattal megvagyunk, jöjjön most az egyik társrendező: Oroszország.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső