Az Európa-bajnokság csapatai: Svájc

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 02.

Mai harmadik alanyunk Svájc együttese, akik – hogy hogy nem – szintén az A csoportban szerepelnek, csak úgy, mint Olaszország és Wales legjobbjai. Számukra is (ahogy az olaszok számára is) nagyon sima volt a kvalifikáció, magasan ők voltak a legjobb csapat selejtező csoportjukban.

És megint ott tartunk, hogy a szurkolók és a szakértők is egyfajta titkos favoritként, sötét lóként tekintenek rájuk, olyanokként, akik a „nyolcas pályán” megúszva surranhatnak el. De mindig ezt mondják róluk, és az igazi áttörés sosem sikerül.

Legutóbbi négy Európa-bajnoki fellépésük közül a 2016-os sikerült a legjobban, ott egészen a legjobb 16-ig meneteltek. Miután a csoportjukban a második helyen végeztek (egy győzelemmel és két döntetlennel, két rúgott, egy kapott góllal – nem túl izgi) következett a Lengyelország elleni mérkőzés, ahol a tizenegyesek döntöttek. Míg Lewáéknál senki nem hibázott, addig a svájciaktól Granit Xhaka büntetője nem a kapuban kötött ki…

A svájci keret most is elképesztő nevekkel tarkított. De mi inkább már nem mondunk semmit…

Az út az Európa-bajnokságig

A mostani EB-re tehát viszonylag könnyedén jutottak ki Shaqiriék, megszerezték az első helyet, ami akkor sem meglepetés, ha a D csoportban olyan ellenfeleik voltak, mint Dánia vagy Írország. Inkább előbbi volt veszélyes rájuk, egyetlen vereségüket épp az északiaktól szenvedték el, akik végül egy ponttal maradtak le az első helyről. Nem számított, hiszen az is kijutást ért.

Első meccsüket Grúzia ellen játszották, természetesen jött a papírforma, és Zuber, valamint Zakaria góljaira nem jött válasz a túloldalról. Náluk is volt egy kis hullámvölgy, a dánokkal és az írekkel ikszeltek, majd a kötelező Gibraltár elleni győzelmet követően becsúszott egy vereség, ahogy említettük Dánia ellen.

Innen viszont már nem állította meg senki a svájci csapatot, a selejtezőt egy gibraltári 1-6-tal zárták, aminek köszönhetően meglett a vágyott csoportelsőség.

A házigólkirály Cedric Itten lett, a Glasgow Rangers 24 esztendős középpályása, aki most viszont még a bő keretbe sem került be.

Apropó keret…

A keret tagjai

Vladimir Petkovicnak is fel volt adva a lecke, már a bő keret összeállítását követően kénytelen volt kihagyni jó játékosokat, például az előbb említett Ittent. Az újabb szűkítés pedig újabb áldozatokkal járt, így például nem lesz ott – max nézőként – a Borussia Dortmund friss szerzeménye, Gregor Kobel, aki a Stuttgartban bizonyította hétről hétre, hogy nagy jövő előtt áll, valamint kikerült Dan Ndoye és Andi Zeqiri.

Akik viszont itt vannak… Belőlük ütőképes kis kezdő 11-et lehet kihozni.

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Yvon Mvogo (PSV), Jonas Omlin (Montpellier), Yann Sommer (Mönchengladbach)

Védők: Manuel Akanji (Dortmund), Loris Benito (Bordeaux), Eray Cömert (Basel), Nico Elvedi (Mönchengladbach), Jordan Lotomba (Nice), Kevin Mbabu (Wolfsburg), Becir Omeragic (Zürich), Ricardo Rodríguez (Torino), Fabian Schär (Newcastle United), Silvan Widmer (Basel)

Középpályások: Christian Fassnacht (Young Boys), Edimilson Fernandes (Mainz), Remo Freuler (Atalanta), Xherdan Shaqiri (Liverpool), Djibril Sow (Frankfurt), Ruben Vargas (Augsburg), Granit Xhaka (Arsenal), Denis Zakaria (Mönchengladbach), Steven Zuber (Frankfurt)

Támadók: Breel Embolo (Mönchengladbach), Mario Gavranović (Dinamo Zagreb), Admir Mehmedi (Wolfsburg), Haris Seferović (Benfica)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

A felkészülés jegyében a svájciak is – mint ahogy mindenki – két barátságos mérkőzéssel hangolnak az EB-re. Az elsőn már túl vannak, az Egyesült Államok válogatottját 2-1-re múlták felül Ricardo Rodriguez és Steven Zuber góljaival. Petkovic itt már nagyjából azt a kezdőt küldte pályára, akik az EB-n is a legtöbb szerepet fogják kapni, de aztán persze majd meglátjuk, bizonyára valamennyi változtatás azért lesz.

Második meccsükön igazi önbizalomnövelésre van kilátás, hiszen Lichtenstein együttesével csapnak össze.

A szövetségi kapitány

Vladimir Petkovic Szarajevóban látta meg a napvilágot, majd 24 éves korában tanulni ment Svájcba. Rövid karriert tudhat magáénak, és nem is túl sikerest, de 1997-ben már, mint vezetőedző került a pálya közelébe, közben pedig szociális munkásként kereste a kenyerét, alkoholistákkal, hajléktalanokkal és drogfüggőkkel töltötte a mindennapokat, nekik próbált meg kiutat találni a kilátástalanságból.

Javarészt Svájcban edzősködött (megfordult a Luganoban, a Young Boysban és a Sionban is), majd jött a Lazio, amelyet két évig edzett, 2014. óta pedig a svájciak szövetségi kapitánya. Nem most kezdte, mondjuk ki…

A kulcsjátékos

Több olyan játékost is fel lehetne sorolni, aki ezt a címet kiérdemelné, de mégis a Liverpool játékosára szavaztunk. Xherdan Shaqiri karrierje a Mersey-parti csapatnál egy kissé megbicsaklott, Jürgen Klopp alig-alig játszatta idén (is), minden valószínűség szerint a nyáron új csapat után fog majd nézni az alpesi Messi. Az alacsony, ám csupa izom és csupaszív játékos még mindig a svájciak legnagyobb sztárja, karöltve Granit Xhakával. Még mindig csak 29 esztendős, van/volna még egy jó pár éve az elitben, de ahhoz neki is lépnie kell. Talán egy jó EB-szereplés kicsit fellendítheti az iránta érdeklődőket…

A felfedezett

Ezen csak rövid ideig gondolkoztunk. A svájci keret jó részét ismerhetjük, talán a hazai ligában futballozók okozhatnak egy kis fejtörést. Mégis vannak, akikre kevesebb figyelem vetül, pedig jóval többet érdemelnének. Három játékos közül nem tudtuk kiválasztani, hogy ki legyen az, aki a svájci csapat felfedezettje lehet.

Lehet mondani, hogy mindhárom játékos befutott már, és ez így is van. Mindhárom a Bundesligában szerepelnek hétről hétre, stabil kezdőnek számítanak a csapatukban, de úgy gondoljuk, hogy ennél magasabb szintre is juthatnak.

Szóval, Nico Elvedi az egyik ilyen játékos, aki még csak 24, de már abszolút bebetonozta magát a svájciak kezdőjébe. Csapattársa, Breel Embolo a másik, ő támadóként bevethető és szintén 24 esztendős.

Harmadik emberünk pedig Kevin Mbabu, aki ugyan már 26 múlt, de igazán csak idén figyeltek fel rá. Kellett ehhez egy remek Wolfsburg, de rátaláltunk. És nem bántuk meg.

A várható kezdőcsapat

Az USA ellen Zuber a kezdőben kapott helyet, ahogy Widmer is, hátul pedig Benito foglalt helyet. Mi úgy gondoljuk, hogy a gerinc megvan, az említett három játékos helyét viszont más fogja átvenni:

Sommer – Elvedi, Schar, Akanji – Mbabu, Freuler, Xhaka, Rodriguez – Shaqiri – Embolo, Seferovic

A menetrend

Azerbajdzsánban indul a buli, és ott is fejeződik be, a kettő közé pedig be lehet ékelni egy római kiruccanást. Wales ellen 12-én lépnek pályára Seferovicék, majd az olaszok ellen 16-án, végül 20-án mennek vissza Bakuba, hogy a törökökkel mérkőzzenek meg.

Mára már csak egy feladatunk van. Közelebb hozni hozzátok a török válogatottat.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső