Az Európa-bajnokság csapatai: Lengyelország

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 07.

Tegnap Spanyolországgal és Svédországgal belekezdtünk az Európa-bajnokság E csoportjába, ma pedig befejezzük. Aztán természetesen jön a várva várt négyes is, a miénk, Magyarországé. De még ne siessünk, vár ránk Szlovákia, előtte pedig Lengyelország.

2021 januárja óta új kapitány van a fedélzeten, a magyarok számára is ismerős Paulo Sousát nevezték ki Lengyelország szövetségi kapitányának, miután Jerzy Brzeczek váratlanul távozott a pozícióból.

Brzeczek előtt Adam Nawalka volt a kapitány, ő vezette ki az együttest a 2016-os EB-re és a 2018-as VB-re is.

A franciaországi kontinenstorna viszonylag jól sikerült, a csoportjukból második helyen mentek tovább, a nyolcaddöntőt is sikerrel vették – büntetőkkel ütötték ki Svájcot -, majd a „fagyi visszanyalt” és a negyeddöntőben a későbbi Európa-bajnok, Portugália ellen szintén szétlövésig mentek, de ott ők álltak a vesztes oldalon végül.

2018-ban viszont már sokkal cudarabbul szerepeltek. Kezdésnek kikaptak Szenegáltól, majd újabb vereséget szenvedtek Kolumbiától, így már két forduló után tudtuk, hogy Lengyelország nélkül folytatódik az oroszországi Világbajnokság.

Harmadik meccsükön a becsületüket megtartották, Japán legjobbjait verték meg, de ez sem menthette meg Nawalkát, aki a búcsú után beadta a lemondását.

Sousa kinevezése óta kapott már hideget-meleget, bemutatkozó mérkőzésén 3-3-as döntetlent ért el ellenünk a katari vb-selejtezőn.

Az út az Európa-bajnokságig

Talán-talán a lengyeleké volt a legkönnyebb csoport a 2020-as EB-selejtezőjében, egy igazi nagyágyú sem volt velük, Ausztria, Észak-Macedónia, Szlovénia, Izrael és Lettország ellen kellett bizonyítani.

És bár az osztrákok és az észak-macedónok jelentős fejlődésen mentek keresztül, azért Lewáék számítottak a totális favoritnak. Kezdésnek épp a második legerősebb Ausztria ellen játszottak idegenben, és jól megalapozták a szereplést, mindhárom pontot elhozták az Ernst Happel stadionból. Ezután pedig ment minden, mint a karikacsapás, hozták a papírformát, toronymagasan nyerték a csoportjukat, nyolc győzelem mellett egyszer tudtak tőlük egy pontot elhozni (0-0 Ausztria ellen) és egyszer szenvedtek vereséget (Szlovénia ellen 2-0-ra).

Gólból sem sok született lengyel részről, a 10 meccsen összesen 18. Ennek harmadát, hat gólt Robert Lewandowski szerzett – micsoda meglepetés… -, ezzel övé lett a gólkirályi cím csapaton belül.

Második helyen a Hertha BSC labdarúgója Krzysztof Piatek végzett négy góllal, a dobogó harmadik fokára nyolc embernek kellene felférnie, a maradék nyolc gólt 1-1 ember szerezte.

A keret tagjai

2018-hoz képest nagy változások történtek a keretben, két igazi lengyel legendára már nem számítanak, nem számíthatnak. Az egyikük Jakub Blaszczykowski, aki ’16-ban még alapember volt, ’18-ban már nem annyira, a másik pedig Lukas Piszczek, aki nemrég kapott emlékezetes búcsút a társaitól, a Borussia Dortmundban lehúzott 11 év miatt méltó megemlékezés járt neki. Nem is bírta könnyek nélkül.

A keret legnagyobb és legfájóbb hiányzója egyértelműen Kamil Grosicki, aki eddig szinte minden egyes alkalommal ott volt a lengyel válogatottban, viszont a West Bromnál partvonalon kívül került, így Paulo Sousa sem számított rá.

A másik döntés, ami kiverte a biztosítékot a lengyeleknél, az az volt, hogy Sousa egyértelműen letette a voksát egy évtizedes párharc egyik résztvevője mellett. Wojciech Szczesny és Lukas Fabianski csatáját előbbi, a Juventus portása nyerte.

Többen támadták emiatt a portugált, szerintük ez az egészséges harc a csapat javára szolgált, és félő, hogy a gárda egy részére ez nem lesz jó hatással. Mindenesetre vessük bele magunkat lengyel testvéreink csapatába!

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Łukasz Fabiański (West Ham), Łukasz Skorupski (Bologna), Wojciech Szczęsny (Juventus)

Védők: Jan Bednarek (Southampton), Bartosz Bereszyński (Sampdoria), Kamil Glik (Benevento), Michał Helik (Barnsley), Tomasz Kędziora (Dinamo Kijev), Kamil Piątkowski (Raków Częstochowa), Tymoteusz Puchacz (Lech Poznań), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva)

Középpályások: Paweł Dawidowicz (Verona), Przemysław Frankowski (Chicago Fire), Kamil Jóźwiak (Derby County), Mateusz Klich (Leeds United), Kacper Kozłowski (Pogoń Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Lokomotiv Moszkva), Karol Linetty (Torino), Jakub Moder (Brighton), Przemysław Płacheta (Norwich), Piotr Zieliński (Napoli)

Támadók: Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf), Robert Lewandowski (Bayern), Arkadiusz Milik (Marseille), Karol Świderski (PAOK), Jakub Świerczok (Piast Gliwice)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Június elsején játszották le első meccsüket a lengyelek, a szintén EB-résztvevő orosz válogatott ellen tesztelték tudásukat. A meccsen nagyon hamar, már a negyedik percben vezetést szereztek a hazaiak (a találkozót Wroclawban játszották), amit az első félidő 21. percében kiegyenlített Cherchesov csapata. Ez is lett a végeredmény.

Második felkészülési meccsük majd június nyolcadikán lesz, az EB-ről miattunk lemaradó Izlanddal csapnak össze.

A szövetségi kapitány

Paulo Sousa a 1991 és 2002 között a portugál válogatottból is ismerős lehet, akkoriban még, mint játékos rabolta el szurkolók ezreinek szívét. De igaz volt ez a teljes csapatra…

Ahogy szögre akasztotta a cipőt, azonnal edzőnek állt, a portugál U16-os csapatot kezdte edzeni, később az első csapatnál másodedzőként számítottak rá, Carlos Queiroz jobbkeze volt.

Ezután egy hosszabb kanyar következett Angliába, a Queens Park Rangersnél kezdett, majd következett a Swansea együttese, ott közös megegyezéssel bontottak szerződést, és szinte azonnal a Leicester City menedzsere lett. Kifejezetten őt akarta a tulajdonos megszerezni, de bizonyára jobbra számított. A közös munka alig három hónapig tartott, a pocsék szezonkezdet miatt megváltak a mestertől.

Némi meglepetésre a MOL Fehérvár FC-hez szerződött, akkori nevén a Videotonhoz, ahol tejben-vajban fürösztötték, hatalmas szó volt, hogy ekkora név ül le magyar kispadra.

Itt 2011 és 2013 között dolgozott, családi okokra hivatkozva a szerződés felbontásra került, aztán bejelentették, hogy a New York Red Bulls csapatának edzője lesz Sousa, de végül az élet másképp alakult, Izraelbe, a Maccabi Tel Avivhoz írt alá.

És még mindig nincs vége, a világutazó edző megjárta Svájcot (FC Basel), Olaszországot (Fiorentina), Kínát (Tianjin Quanjian) és Franciaországot (Bordeaux), mielőtt a lengyel szövetség megkereste volna.

Tapasztalatnak tehát nincs híja, meglátjuk, hogy a lengyeleknél gyökeret tud-e ereszteni.

A kulcsjátékos

Nincs olyan olvasó köztetek, akinek 1 másodpercnél hosszabban kell gondolkoznia azon, hogy ki a lengyelek legfontosabb embere, hogy ki a kulcsjátékos. Az arcunkról lesülne a bőr, ha nem Robert Lewandowskit választanánk. A Bayern München és a világ legjobb csatára, ezt kérdés nélkül mondjuk. Ő volt az, aki megdöntötte Gerd Müller álomrekordját, a Bundesliga 2020/2021-es kiírásában 41 gólig jutott.

Az elmúlt években sem volt rest gólokat szerezni, és ő az a játékos a lengyel válogatottban, akinek a véleményét még a kapitánykérdésben is kikérték.

A felfedezett

Paulo Sousa kinevezése után kapott először meghívót Jakub Moder1, a Brighton futballistája. A 22 éves középpályás világa a feje tetejére állt, a téli átigazolási időszakban szerződött a sirályokhoz, előtte pedig a Lech Poznanban játszott.

Nagyon fiatal, és mivel Klich és Krychowiak is elmúlt 30, ő lehet hosszútávon a megoldás a lengyeleknél.

A mostani tornán még feljebb tornázhatja az értékét…

A várható kezdőcsapat

Többféle felállást próbált ki Sousa, de fél év még egy klubcsapatnál is kevés, hogy megtalálja az edző a megfelelő felállást és a megfelelő embereket, hát még egy válogatottnál… A mi fejünkben ez a kezdő 11 állt össze:

Szczesny – Bereszynski, Glik, Bednarek, Rybus – Jozwiak, Krychowiak, Moder, Zielinski – Lewandowski, Milik

A menetrend

A könnyű mérkőzéssel indítanak Lewáék, Szlovákiát fogadják 14-én Szentpéterváron, majd jön egy hosszú repülőút Sevillába, ahol a spanyolok lesznek az ellenfeleik. A repülőjegyből a retúrt ajánljuk, mert utolsó meccsüket ismét Oroszországban, Svédország ellen játsszák.

Következzen az utolsó E csoportos: Szlovákia.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső