Az Európa-bajnokság csapatai: Olaszország

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 02.

Elstartolunk mi is, és mostantól naponta szállítjuk a cikkeket az Európa-bajnokság csapatairól. Elsőként az A jelű kvartett négy csapatát boncolgajtuk, azon belül is az olasz nemzeti tizeneggyel kezdünk. Roberto Mancini együttese tükörsimán kvalifikálta magát a tornára, néhányan pedig úgy gondolják, hogy az Azzurri a végső győzelemre is esélyes lehet. Elnézve a keretüket, ismerve az edzőjüket és látva a selejtezőn nyújtott teljesítményüket, bizony, van benne valami…

Az út az Európa-bajnokságig

Az olaszok a J jelű csoportba kerültek, és igazi vetélytársuk nem is igazán volt. Egyértelműen a Mancini-brigádot várták az élre, hisz a csoport második legerősebb csapata a Nemzetek Ligája A divíziójából azóta búcsúzó Bosznia-Hercegovina volt. Megtalálható volt még Görögország, Finnország és Örményország ebben a csoportban.

Az Azzurri első mérkőzését a finnek ellen játszotta, és kényelmes 2-0-s győzelmet arattak hazai pályán, a Dacia Arénában. Ezt a győzelmet még kilenc másik követte. Nem az a lenyűgöző, hogy Olaszország legjobbjai az egész selejtezőt veretlenül fejezték be, hanem az, hogy közben szinte senkinek sem volt esélye akár csak egy pontot is elrabolni az együttestől. Lássuk a számokat. Manciniék összesen a 10 meccs alatt 37 alkalommal találtak be az ellenfelek hálójába, míg őket csak 4-szer (!) tudták mattolni. Nem semmi mutató.

Legnagyobb arányú győzelmüket Örményország ellen aratták, a Renzo Barberában lejátszott mérkőzés 9-1-es hazai sikerrel ért véget. A házi gólkirály Andrea Belotti lett a maga 5 góljával, őt Immobile, Barella, Jorginho és Insigne követte 3-3- góllal.

Hasonló teljesítményt várnak a csoportban is tőlük, Wales, Törökország és Svájc lesz az ellenfél. Nehéz, de a papírforma alapján Verrattiéknak az élen kell végezniük.

A keret tagjai

Nagy fejtörést okozhatott a szövetségi kapitánynak, hogy kiválassza azt a 26 játékost, akit magával visz az EB-re. Roberto Mancini végül döntött. Alább láthatjátok majd a játékosokat, de említsük meg azokat is, akiknek tán helye lett volna a legjobbak között, de az utolsó rostán nem mentek át. Így járt Moise Kean (PSG), Matteo Pessina (Atalanta) és Matteo Politano (Napoli).

A legnagyobb meglepetés talán Giacomo Raspadori tagsága, az ifjú Sassuolo-csatár idén robbant be a köztudatba, és úgy tűnik, teljesítményével meggyőzte a mestert, pedig még egyetlen mérkőzést sem játszott a felnőtt csapatban. Leonardo Spinazzola és Marco Verratti annak ellenére maradtak a szűkített keretben, hogy mindketten sérüléssel bajlódtak, illetve bajlódnak. Mancini úgy ítélte meg, hogy a tornára már bevethető állapotban lesznek, addig is lesz pótlásuk…

Íme a játékoskeret:

Kapusok: Gianluigi Donnarumma (AC Milan), Alex Meret (Napoli), Salvatore Sirigu (Torino)

Védők: Francesco Acerbi (Lazio), Alessandro Bastoni (Inter), Leonardo Bonucci (Juventus), Giorgio Chiellini (Juventus), Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Emerson (Chelsea), Alessandro Florenzi (PSG), Leonardo Spinazzola (AS Roma), Rafael Tolói (Atalanta)

Középpályások: Nicolò Barella (Inter), Federico Bernardeschi (Juventus), Federico Chiesa (Juventus), Bryan Cristante (AS Roma), Jorginho (Chelsea), Manuel Locatelli (Sassuolo), Lorenzo Pellegrini (AS Roma), Stefano Sensi (Inter), Marco Verratti (PSG)

Támadók: Andrea Belotti (Torino), Domenico Berardi (Sassuolo), Ciro Immobile (Lazio), Lorenzo Insigne (Napoli), Giacomo Raspadori (Sassuolo)

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A felkészülés

Javában tart már a felkészülés, az olaszok egy barátságos mérkőzést már lejátszottak San Marino ellen, 4-én pedig Csehország legjobbjai ellen lépnek majd pályára.

A miniállam elleni meccsen 7-0-ra nyertek, de főként a tartalékok kaptak szerepet, legalábbis mi nem hisszük, hogy ilyen, vagy hasonló összeállításban lépnének a taljánok pályára majd az EB-n.

Már csak azért sem, mert a kezdőben helyet kapott Cragno, Biraghi, Ferrari, Mancini, Pessina, Castrovilli, Grifo és Moise Kean is, akik már nincsenek a többiekkel.

A szövetségi kapitány

2017-ben Olaszországot hatalmas sokk érte. Gian Piero Ventura vezetésével nem sikerült kijutniuk a 2018-as oroszországi Világbajnokságra, ami ezt megelőzően 1958-ban történt meg az Azzurrival. A Svédország elleni pótselejtezőn hiába támadtak az olaszok, egyszerűen semmi nem akart bemenni, és a töméntelen mennyiségű helyzet után is sikerült kiesni a csapatnak az északiakkal szemben.

Ventura ezt követően nem mondott le, amivel még jobban kivívta az amúgy is futballőrült és igencsak szenvedélyes olaszok haragját. A mester végül távozott, helyét pedig ideiglenesen Luigi Di Biagio vette át. 2018. márciusában azonban Firenzében sikerült megegyezni Mancinivel, akivel annyira elégedettek, hogy eredeti szerződését a napokban megtoldották további 4 évvel, így – ha minden jól megy -, akkor nem a 2022-es katari VB-ig, hanem a 2026-os kanadai-amerikai-mexikói világbajnokságig lesz érvényes.

A kulcsjátékos

Rengeteg ember közül lehetne választani, hisz ez egy valóban bombaerős keret, de az olaszok játéka nagyban függ ettől a fiatalembertől. Így végül a választás Gigio Donnarummára esett, aki ugyan még csak 22 esztendős, ám valóságos veteránnak számít az olasz válogatottban.

Nem most éli a legjobb napjait, ugyanis a Milannál már nem akart maradni, szerződése lejártával távozik a csapattól a saját nevelés, ez pedig a rossoneri szurkolóinak tetszését egyáltalán nem nyerte el.

Mi azonban úgy gondoljuk, hogy a csapat vezére és kulcsjátékosa ő lehet, de megemlíthetjük Leonardo Bonuccit, Marco Verrattit, de Ciro Immobile is lehet az, aki majd tolja előre a csapat szekerét.

A felfedezett

Lehet pár ismeretlen név azok számára, akik nem követik a Serie A-t. A Sassuolo csapatában futballozik két nagyon ígéretes srác, név szerint Giacomo Raspadori és Domenico Berardi. Mindketten a támadó szekcióban bevethetők, előbbi remekül helyettesítette Francesco Caputot, amíg az elsőszámú befejező csatár sérült volt, utóbbi pedig a csapatkapitány, aki a fazont szabja a játéknak.

Bizonyos szinten már ők is nagy sztárok, de előfordulhat, hogy a nagy áttörést az Európa-bajnokság hozza meg számukra.

És akkor már említsünk meg egy harmadik Sassuolo játékost is: Manuel Locatelli játékjogára fél Olaszország pályázik kis túlzással, a Juventus és az AC Milan mindenképp. A hihetetlen játékintelligenciával megáldott középpályás szintén nagyszerű szezont futott, sokszor Berardi hiányában ő viselte a csapatkapitányi karszalagot. Ő is lehet az EB nagy sztárja.

A várható kezdőcsapat

Nehéz ezt megjósolni, az előzetes elképzelésekbe még bőven beleszólhatnak mások is, az örökifjú Giorgio Chiellini vagy épp a fentebb említett Locatelli – Berardi – Raspadori trió.

Piszok erős ez a csapat, bármilyen felállásban álljon is ki, mi az alábbi 11-re tippelünk:

Donnarumma – Florenzi, Bonucci, Acerbi, Spinazzola – Barella, Jorginho, Verratti – Chiesa, Immobile, Insigne

A menetrend

Az olasz válogatott mérkőzésével indul a 2020-as Európa-bajnokság. A csapat Törökország legjobbjaival veszi majd fel a versenyt június 11-én este 21:00-tól a Stadio Olimpicoban, Rómában. Ezt követően jön a Svájc elleni összecsapás 16-án (szintén Rómában), a csoport küzdelmeit majd Wales válogatottja ellen zárják 20-án (a változatosság kedvéért Rómában).

Hamarosan folytatjuk Wales csapatával…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső