Bajnokok Ligája – A Fradi Hozta a Kötelezőt, Jöhet a Slavia Praha

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 28.

Tegnap négy Bajnokok Ligája mérkőzést játszottak, teljesítményünk pedig felemásra sikeredett. A Fradi meccsén három tippünk volt: Hogy a Fradi megnyeri a találkozót (ez bejött), hogy 2,5 gólnál kevesebb esik a találkozón (ez nem, habár 93 percig minden rendben volt), és hogy csak az egyik csapat talál a kapuba (ez is a hosszabbításban ment el). Bosszantó bukások ezek, de sajnos benne van a meccsben, amíg a bíró hármat nem fúj a sípjába, addig nem lehet megnyugodni. Nagy kár érte.

Az viszont vigasztalhat mindenkit, hogy a Ferencváros ismét magabiztos teljesítménnyel gyűrte maga alá a litvánokat, ennek köszönhetően pedig egy célt már elért: Zsinórban harmadszor is egy európai kupa csoportkörébe jutott. Két éve az Európa-liga lett meg, tavaly pedig a Bajnokok Ligájában sikerült ezt a bravúrt elérni. Most már tudjuk, bárhogy is folytatódjon a Fradi menetelése, az Európa Konferencia-liga csoportköre már zsebben.

Peter Stöger mindenesetre itt még nem állna meg, a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elmondta, örül annak, hogy ez már megvan, de amire ők vágynak, az a Bajnokok Ligája. Nem csoda, erősebb ellenfelek, nagyobb presztízs és persze több bevétel…

Ahhoz, hogy ez sikerüljön még két ellenfelet kellene legyőzni, és a cseh címvédővel, a Slavia Prahával fognak legközelebb megmérkőzni, ami egy piszok nehéz meccs lesz véleményünk szerint.

Egyelőre azonban még ne a közeli jövővel, hanem a közelmúlttal foglalkozzunk, nézzük meg együtt, mit játszott tegnap a Fradi!

Zalgiris – Ferencváros: 1-3

G.: Diaw ill. Ryan Mmaee (2), Mak

Továbbjutott a Ferencváros 5-1-es összesítéssel

A mérkőzést megelőzően majdhogynem biztosak lehettünk abban, hogy a Ferencváros a harmadik körbe jut, nem láttuk a Zalgirisben azt, hogy meg tudják fordítani a párharc állását, még úgy sem, hogy hazai környezetben játszanak. A múltheti kezdőhöz képest Cherubin mester három helyen változtatott: A védelem közepéből kikerült Tatomirovic (helyette Diaw került a csapatba), a középpályán Gamakov helyét Uzela vette át, míg a csatársorban Tadic helyett Sylvestr játszott.

Peter Stöger is belenyúlt a csapatba, Eldar Civic helyét Csontos Dominik vette át, míg – egy kis átalakítást követően – Zachariassen először lépett pályára kezdőként Zubkov kárára.

Így néztek ki a kezdőcsapatok:

Zalgiris:

Gertmonas – Mikoliunas, Ljubisavjlevic, Diaw, Bopesu – Onazi, Uzela, Onazi – Kyeremeh, Sylvestr, Videmont

Ferencváros:

Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Csontos – Somália, Haratin, Zachariassen – Uzuni, R. Mmaee, Tokmac

Cherubin az odavágó utáni nyilatkozatában méltatta a Fradi tábort és kifejezte reményét, hogy hazai pályán majd ők is hasonló támogatást kapnak, ám az ötezer férőhelyes aréna nem telt meg, ez minden bizonnyal elszomorította a játékosokat és a vezetőedzőt egyaránt.

Két dolog bejött előzetes számításaink szerint: Hogy a Fradi nem fogja felszántani a pályát egy újabb gól érdekében, és az, hogy a Zalgirisnek nem lesz egyszerű dolga, ha kapuba akar találni. Sőt mi azt mondtuk, hogy ez nem is fog sikerülni.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A Fradi kissé megilletődötten kezdett, Wingo után Dibusz hozta rá a frászt Stögerre meg a képernyő előtt ülő Fradi drukkerekre, de egyik szituáció sem okozott komoly gondot aztán. Ahogy az első litván lövés sem, amit a jobbhátvéd, Saulius Mikoliunas durrantott rá, Dibusz pedig védett.

Az első Fradi próbálkozás Nguen Tokmac nevéhez fűződik, egy kontra végén – mivel társ nem volt a közelben – lövésre vállalkozott, de kaput nem talált.

Egyértelműen nyomott a Zalgiris, de helyzetekig nem igazán jutottak el, viszont zavarba hozták a Fradit és hibázásra, labdaeladásra, céltalanul felívelt labdákra kényszerítették őket.

Sylvestr is megpróbálkozott egy lövéssel, de ezt a csatát is Dibusz Dénes nyerte. Telt-múlt az idő, az eredmény 0-0 volt és közelített a félidei hármas sípszó. Azonban – némiképp a semmiből – még volt idő egy vendég találatra. Egy kontrából iramodott meg Tokmac, majd két védő között Myrto Uzunit találta meg. A Fradi házigólkirálya érezte, hogy nem fogja tudni lerázni üldözőit, ezért visszafordult, és a mellette üresen álló Ryan Mmaee felé továbbította a játékszert. A nyári igazolás – amolyan futsalosan, talppal – maga elé sodorta a labdát, és a kapu bal oldalába lőtt, 0-1, ezzel minden el is dőlt.

A szünetet követően a gól hatására még lejjebb kapcsoltak a zöld-fehérek, a Zalgiris pedig elkeseredetten akarta azt a bizonyos becsületgólt. Ovidijus Verbickas fejese épphogy fölé, Hugo Videmont épphogy mellé juttatta saját helyzetében a labdát – előbbi fejjel, utóbbi lábbal -, majd Tomislav Kis lőtt kapura, ismét Dibuszra volt szükség.

Érdekes körülmények között szerezte második gólját – megint egy kontra után, a semmiből – a Ferencváros. Egy litván játékos maradt lent a zöld-fehérek tizenhatosán belül, ám a hazaiak nem rúgták ki a labdát, amit később elvesztettek, Uzuni pedig megint megindult.

Mivel ekkor már mindent egy lapra feltéve támadt a Zalgiris, védő nem is igen volt sehol, Uzuni nagyon önzetlenül Ryan Mmaee-hez passzolt (megint), a belga-marokkói támadó pedig ismét a hálóba lőtt.

A hosszabbításban szépítettek a hazaiak. Egy szögletnél aludtak el a védők, Elhadji Diaw pedig szépen bólintott a kapuba. De az örömöt – már, ha ez a szépítés elég volt az örömhöz – hamar elrontotta Robert Mak, aki egy nagyszerű szólót követően megrúgta a Ferencváros harmadik gólját.

Megvan tehát a továbbjutás, megvan az Európa Konferencia-liga csoportkör, de nem szabad itt megállni, le kell győzni a Slavia Prahát. Nem lesz könnyű, de nem is lehetetlen vállalkozás ez.

A nyilatkozat

A meccs után Peter Stöger értékelte a látottakat, lássuk, mit mondott az osztrák mester!

Nem volt egyszerű mérkőzés a mai, de végül azt kaptuk, amire számítottunk. Az első félidőben talán nem voltunk elég aktívak, ettől függetlenül az 1-0-s vezetésünk birtokában már tudtunk dominálni.

Örülök a továbbjutásnak. A két mérkőzés alapján egyértelműen mi voltunk a jobb csapat. A budapesti meccsen több helyzetünk volt, ám nem lőttünk elég gólt ahhoz, hogy kényelmes lehessen az idegenbeli találkozónk. Vilniusban helyenként könnyed hibákat követtünk el a passzok során. A meccs előtt nem beszéltem erről, de a műfű előnyt jelentett az ellenfélnek.

Nem tudom, mekkora siker ez, presztízs szempontjából biztosan az, de a mi célunk továbbra is a BL-csoportkörös szereplés kivívása. A Slavia ellen nem biztos, hogy elég lesz, ha ilyen sok hibával játszunk. A csehek elleni meccs lesz az első olyan selejtezőnk, amikor nem mi leszünk az esélyesek, de nagyon számítok a szurkolók támogatására az első mérkőzésen.

A Fradira tehát a cseh címvédő, a Slavia Praha vár. Az első mérkőzést augusztus negyedikén rendezik a Groupama Arénában, hat nappal később pedig Prágába utaznak a zöld-fehérek.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső