Bajnokok Ligája Esélyleső: Az A Csoport – Club Brugge

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 augusztus 30.

Eddig két olyan csapatról olvashattatok bemutatót, akiket azért nehéz nem ismerni. A Manchester City és a Paris Saint-Germain két olyan együttes, akik a végső győzelemre is esélyesek, de rajtuk kívül még van két gárda, akikről ma szó lesz. Az utolsó részben majd Szoboszlai Dominik, Orbán Willi és Gulácsi Péter együttese, az RB Leipzig kerül sorra, most viszont az A jelű négyes leggyengébbnek tartott gárdájával, a Club Brugge csapatával fogunk foglalkozni.

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

A Club Brugge általában megbújik a nagycsapatok árnyékában, pedig szinte állandó résztvevői az európai kupáknak, az utóbbi évtizedben hatszor is elindulhattak a Bajnokok Ligájában, igaz, ebből csak háromszor érték el a csoportkört.

Viszont gazdag múlttal rendelkeznek, számtalanszor részt vettek a BL-ben, EL-ben és azóta már megszűnt sorozatokban is. Például a Vásárvárosok Európa Kupájában, ahol egy magyar ellenfél, az Újpesti Dózsa búcsúztatta őket az 1969/1970-es szezonban.

Ami már csak azért is kellemetlen volt, mert az első – hazai – mérkőzést 5-2-re megnyerték, ezt követően viszont 3-0-s vereséget szenvedtek, így idegenben lőtt több góllal a magyarok mentek tovább.

A BL-ben ez idáig összesen 21-szer indulhattak el, és voltak igazán kiugró évek. Gondoltátok volna, hogy a belgák BEK-döntőt játszottak az 1977/78-as idényben? Pedig így volt, ez pedig a klub legnagyobb sikere a nemzetközi porondon. A Brugge akkoriban olyan ellenfeleken jutott túl, mint a Borussia Mönchengladbach, a finn KuPS, az Atletico Madrid és a Juventus, a döntőben a Liverpool állította meg őket. A kétmérkőzéses finálé első meccsét 3-2-re elveszítették, a visszavágón pedig 1-1-es döntetlennel végeztek.

Mióta már nem BEK-nek, hanem Bajnokok Ligájának hívják a tornát még nem sikerült a csoportkört túlélni.

A 2018/2019-es szezontól kezdve viszont mindhárom évben harmadik helyen végeztek, ami automatikus továbbjutást jelentett az Európa-ligába, tehát a fejlődés megkérdőjelezhetetlen.

A tavalyi év

Nem kerültek könnyű csoportban a BL 2020/2021-es idényében, a Borussia DortmundLazioZenit Szentpétervár trióval kellett megküzdeniük. Sokan teljesen esélytelennek látták őket, voltak, akik maximum egy harmadik helyet néztek ki belőlük, de olyan nem nagyon, aki azt gondolta, hogy a Dortmundot vagy a Laziot meg tudják előzni.

Végül azoknak lett igaza, akik 3. pozícióba várták a belga gárdát, de még az utolsó fordulóban is volt esélyük előzni aktuális ellenfelüket, ehhez „mindössze” Rómában kellett volna legyőzni a Laziot. És ez majdnem sikerült is, 2-2-re végeztek.

A Brugge kétszer verte a Zenitet, kétszer ikszelt a Lazioval, és kétszer kikapott a Dortmundtól, várta őket az Európa-liga.

Ott viszont csak egy kört értek meg, a legjobb 32 között a Dinamo Kijevvel találkoztak, az Ukrajnában lejátszott 1-1-et követően a hattyúk, a macskakövek városában 1-0-ra nyert Mircea Lucescu együttese, így a tündérmese nem folytatódott tovább.

A csoportkörig vezető út

A Jupiler League megnyerésével a Club Brugge jogot szerzett a Bajnokok Ligája indulásra, az ország bajnokságának csak az első helyezettje jut csoportkörbe, a második helyezettnek pedig selejtező útján kell kivívni azt. A Brugge zsinórban másodszor nyerte meg a belga pontvadászatot, azaz másodszor került zsinórban csoportkörbe.

Egyébként – csak a miheztartás végett – a második helyen a Genk együttese végzett, és a selejtezőben a Shakhtar Donetsk ellen kettős vereséggel (1-2, 1-2) búcsúztak.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A Club Brugge kerete

Az A csoport csapatai közül a – Transfermarkt oldala alapján – a Club Brugge ér a legkevesebbet, „csak” 134 millió eurót. Ennyibe kerülne mondjuk Kevin De Bruyne, ha valaha eligazolna a Cityből. Természetesen azért remek labdarúgók alkotják a keretet, olyanok is, akik megfordultak az európai labdarúgás vérkeringésébe.

Például Simon Mignolet, aki éveken át volt a Liverpool kapusa, Wesley, aki szintén a Premier League-ben, az Aston Villa színeiben játszott. Játszott volna, ha nem esett volna ki több mint egy évre súlyos sérülés miatt. A birminghamiek most azért adták kölcsön, hogy újra játékba lendüljön. Meg mert egy picit létszám felettivé is vált…

A fiatal tehetségek sem maradhatnak ki, ahogy a rutinos rókák sem, a friss igazolás, Noa Lang az előbbiek, Hans Vanaken, Ruud Vormer és Bas Dost pedig az utóbbiak táborát erősíti.

A kulcsember

Sokáig gondolkoztunk, hogy kit lehetne kulcsembernek állítani, végül úgy döntöttünk, hogy a mindössze 20 esztendős, hatalmas jövő előtt álló Charles De Ketelaere-t választjuk, akit anno még az AC Milan is kinézett. A fiatal irányító igazából két éve került a felnőtt csapathoz, egyből jutott neki 13 bajnoki, tavaly viszont már az egyik legfontosabb láncszeme volt a Philippe Clement együttesének.

De Ketelaere 38 mérkőzésen lépett pályára tavaly, ezeken három gólt és hat gólpasszt jegyzett. A belga U21-es válogatott tagja, de időközben – még 2020-ban – bemutatkozhatott a felnőttek között is, valóban a Brugge legfényesebben ragyogó csillaga.

Idén sem adta alább, az eddig eltelt időben 6 mérkőzésen számítottak rá, ő pedig meghálálta a bizalmat, jelenleg vezeti a Brugge házi góllövőlistáját három góllal, és ezek mellé van két asszisztja is.

Árát jelenleg 13 millió euróra becsülik, de ha valaki meg akarná vásárolni, akkor ennél mélyebben kell zsebbe nyúlnia.

A felfedezett

Ezt a kategóriát is simán odaadhatnánk De Ketelaere-nek, de az azért szerencsére van még honnan válogatni, amikor azokat vesszük számba, akiknek áttörést jelenthet ez az idény. Mivel a kulcsember kiesett, így nem is volt annyira nehéz a választás. Noa Lang, az Ajax egykori szélsője/csatára lett nálunk a befutó, aki már a tavalyi idényt is a belgáknál töltötte kölcsönben, teljesítményével viszont lenyűgözte a vezetőséget, akik aztán kivásárolták szerződéséből. Az Ajax nevelése 22 éves, Hollandiában csak epizódszereplő volt, Belgiumban viszont megtalálta a számításait.

16 góljával és hét gólpasszával főszerepet vállalt az újbóli bajnoki címből, idén hasonlót várnak tőle a szurkolók.

Egyelőre a gólszerzés annyira nem megy, mint tavaly – még csak egyszer talált hálóba -, viszont asszisztok terén nem panaszkodhat, hat forduló alatt négyszer hozta társait kihagyhatatlan helyzetbe.

Hatmillióért valódi ajándék volt, árát most 22 millióra becsülik. Egy jó Bajnokok Ligája idény után akár még feljebb vezethet az útja.

Várható szereplésük a BL-ben

El kell, hogy szomorítsam a Club Brugge együttesének szurkolókat: Semmi jóra. Ilyen csoportból másra nem számíthatnak, minthogy minél olcsóbban megússzák, és emelt fővel búcsúzhatnak. Mondjuk ezt most, ezt diktálja a józan paraszti ész, de aztán majd pár hónap múlva visszatérünk rá bővebben.

Az biztos, hogy ők a leggyengébbek, várhatóan legalább kétszer bele fognak futni egy kőkemény pofonba.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső