Dzsudzsák Balázs 12 év után hazatér

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2020 szeptember 21.

Dzsudzsák Balázs az utóbbi évek legkalandosabb utat bejárt magyar játékosa volt, ez vitathatatlan. Vannak, akik szerint sokkal nagyobb potenciál rejtőzött benne és hiba volt a PSV után olyan bajnokságokba igazolni, ahol nem a színvonal, hanem inkább a pénz számított.

Hosszú évek légióskodása után úgy tűnik, Dzsudzsák hazatér, és megpróbálja feljutáshoz segíteni nevelőcsapatát, a DVSC-t. Hivatalos bejelentés még nincs, az átigazolási piac holnap zárul, a DVSC pedig holnap be fog jelenteni valamit. De vajon mit? A kérdés költői volt…

A légiós évek kezdete

Dzsudzsák Balázs Nyírlugoson kezdett focizni, onnan került a Debrecen utánpótlás akadémiájára. Első mérkőzését 2005-ben játszotta a felnőttek között, majd gyorsan a válogatottban is bemutatkozhatott 2007-ben. Számos csapat figyelmét felkeltette a remek lövőtechnikájával, győzni akarásával, de akkor még elutasította az ajánlatokat. 2008-ban viszont igent mondott a PSV Eindhoven hívására és fokozatosan nyújtott egyre jobb és jobb teljesítményt.

2012-ben az emberek azt gondolták, hamarosan újra lesz egy magyar, aki a világ legerősebb bajnokságainak egyikében fog játszani, ráadásul meghatározó szerepet tölthet be. Épp ezért mindenkit sokkolt, hogy 2012-ben aláírt a dagesztáni Anzsi Mahacskala csapatához, többek között Roberto Carlos csapattársa lett.

Az Anzsinál aztán nem sok időt töltött, lecsapott rá a Dinamo Moszkva, ahol három éven keresztül futballozott. A Dinamo nehéz anyagi helyzetbe került, így Dzsudzsák ismét váltott, ezúttal Törökországba távozott és a Bursaspor labdarúgója lett.

Mivel a 2016-os Európa Bajnokság remekül sikerült a magyar csapat számára, így több klub figyelmét is felkeltette a ballábas játékos. Szó volt a Hertháról, a Schalkéról, de Dzsudzsák ismét sokkolta az embereket, aláírt az Egyesült Arab Emírségek egyik csapatához…

Négy év az Emírségekben

Dzsudzsák 2016 óta folyamatosan az Egyesült Arab Emírségekben játszott, összesen három csapatban. Először az Al Wahda igazolta le, itt játszott le két szezont, majd elengedték és lecsapott rá az Ittihad Kalba, akik idén februárban váltak meg tőle, végül jött az Al Ain.

Ez a karrier nem volt túl hosszú, mert bár május környékén még arról szóltak a hírek, hogy meghosszabbítják a szerződését, végül vissza sem tért Magyarországról. Tudhatta ő is, hogy ez a kaland befejeződött, nyíltan az ő posztjára keresett embert a klub.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A válogatott

Marco Rossi (és az előző szövetségi kapitányok) is bíztak Dzsudzsákban, mindegyik kapitánynál vezérszerepet töltött be a szélső. Rossi azonban kihagyta őt a Törökország és Oroszország elleni keretből, hiszen nincs klubja, így nincs meccs a lábában. A válogatott meglepően jól szerepelt Dzsudzsák nélkül, a friss, fiatalos kezdő megverte Törökországot és majdnem sikerült pontot szereznie az oroszok ellen is.

108 meccsével ő szerepelt a legtöbbször a válogatottban (Király Gáborral holtversenyben), de feltett szándéka, hogy újra visszakerüljön, és megelőzze a legendás szombathelyi kapust.

Újra Debrecenben

Több mint valószínű, hogy Dzsudzsák végül a Debrecen mezét ölti újra magára. Minél előbb szeretne újra tétmeccsen pályára lépni, külföldről jelen pillanatban nincs ajánlata, nevelőegyesülete pedig tárt karokkal várná őt.

Több kérdés is felmerült. Egyrészt a fizetés: Dzsudzsák az arab kalanddal (na meg az Anzsinál és a Dinamo Moszkvánál is) mesés fizetést tehetett zsebre, egyes hírek szerint 1 milliárd forintot évente. A DVSC természetesen nem ekkora költségvetéssel dolgozik, így egyes hírek szerint 3,6 millió forintot kereshet. Valahol mégis azt hiszem, a karrierjének ebben a szakaszában őt már nem annyira motiválja a pénz.

A másik, hogy a másodosztályban nem igazán van szem előtt, ez pedig nehezíti a visszatérést a válogatottba. Hiszem, hogy a bolgárok elleni mérkőzésen szeretne ott lenni, de a másodosztály tempója nem olyan, mint egy válogatott meccsé, így kérdéses, hogy Rossi bizalmat szavaz-e neki vagy sem.

Mindenesetre szép lezárása lehetne a karrierjének, ha segítene újra az első osztályba juttatni a Debrecent és képességei alapján jó esélyt látok erre.

A Debrecenről

Aki követi a magyar futballt, tudja, milyen körülmények vezettek ahhoz, hogy a keleti régió legpatinásabb együttese a másodosztályba kerüljön. Rossz volt látni, hogy az a csapat, akik az évtized elején meg a Bajnokok Ligájában álltak helyt, most a kiesés ellen küzdenek. Végül nem is sikerült a bennmaradás, az utolsó fordulóban csak egy ikszre futotta a Paks ellen, ez pedig a búcsút jelentette. A szurkolók rosszul viselték a kiesést, a pályára rohantak és leráncigálták a csapat játékosairól a mezt, mondván, megszégyenítették azt és nem érdemlik meg a viselését.

Megtisztulás, ezt várják a szurkolók és a csapatnak feltett szándéka az azonnali visszajutás. A szezon előtt a szakértők azt mondták, a bajnoki címre ketten pályáznak: A Debrecen és a Vasas.

Utóbbi klujbnál elég nagy a zűrzavar, megtörtént egy edzőváltás, az eredmények nem annyira jönnek, Kondás Elemér csapata viszont kilenc forduló elteltével vezeti a tabellát. Dzsudzsák Balázs óriási segítségére lehet a csapatnak, ez nem vitás.

A kérdés már csak az, kit szeretne holnap bejelenteni a Debrecen csapata? Mert nagyon sejtelmesek… De attól még szerintem mindannyian tudjuk a választ.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső