EURO 2020 – A nyolcaddöntő álomcsapata

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 30.

Tegnap este ért véget a nyolcaddöntők sora az Euro 2020-on, mi pedig, ahogy eddig is, összedugtuk a fejünket, hogy a legjobb tizenegyet kiválasszuk. Lehet, hogy lesznek ismét olyan emberek, akikkel nem értetek egyet, így röviden, pár mondatban megpróbáljuk megindokolni, hogy miért döntöttünk az adott illető mellett.

A kapus

Unai Simón

Micsoda? Akinek az EB egyik legdurvább öngólját köszönhetjük? Igen! A horvátok ellen a 20. percben óriásit hibázott a Bilbao kapusa, ám nagyságát, eltökéltségét mutatja, hogy ezután is fel tudott állni a padlóról, összeszedte magát, kizárta a horvát szurkolók gúnyos megjegyzéseit, felhördüléseit, és nagy meccset játszott.

A második és harmadik gólról nem tehetett, a másodikat is kis híján védte – csak a labda már túlhaladt a gólvonalon -, de a rendes játékidőben nagyszerű érzékkel védte Gvardiol megpattanó lövését, amit pedig Andrej Kramaric lövésénél mutatott be a hosszabbításban… Hát, arra valóban nehéz megtalálni a megfelelő szót.

A mostani álomcsapatban ő volt a legmegosztóbb játékos, még gondolkoztunk Pickfordon, akinek szintén volt egy-két szép védése, illetve Yann Sommeren, aki a franciák elleni tizenegyespárbajban megfogta Kylian Mbappé büntetőjét.

A védők

César Azpilicueta

Ismét egy spanyol, és nem ő az utolsó a listánkon. Az Európa-bajnokságot eleinte csak a kispadról figyelő friss BL-győztes a szlovákok ellen került a kezdőbe, és teljesítményével kivívta, hogy a nyolcaddöntőben is ő kezdjen a jobbhátvéd pozíciójában.

Ezúttal szerzett egy gólt, 1-1 után fejelte be Ferrán Torres beadását, de tegyük azt is hozzá, hogy a harmadik horvát gól előtt bizony nagy területet hagyott a gólpasszt adó Mislav Orsicnak.

A csehektől Coufal volt még jó ebben a fordulóban, az eddigi törzstag, Denzel Dumfries ezúttal kicsit haloványabb volt, ahogy az egész csapata.

Francesco Acerbi

Az olaszok védelmében felszabadult egy hely Giorgio Chiellini kiesése után, ezt az űrt pedig a Lazio játékosa egyelőre tökéletesen tölti be. Bár Ausztria komoly feladat elé állította az olaszokat, akik gólt a rendes játékidőben nem is tudtak szerezni, így nyugodtan szemezgethettünk volna a sógorok védelméből is.

Acerbi öt tisztázást tudott bemutatni, kiosztott két kulcspasszt – bár nem ez a fő feladata -, tökéletes párja volt Leonardo Bonuccinak. A sors iróniája, hogy Chiellini felépültével újra a padon fogja találni majd magát…

Harry Maguire

Nemrég épült fel komoly sérüléséből a Manchester United belső védője, Southgate be is rakta a csapatba, és nem kellett csalódnia a szövetségi kapitánynak. Maguire egy elég komoly német támadó sorral találta szembe magát, feladatát mégis jól oldotta meg: Anglia kapott gól nélkül zárta a találkozót. Sőt, ha megnézzük, a háromoroszlánosok még egyszer sem kapituláltak ezen az Európa-bajnokságon… Ha így folytatják, egyenes út nyílik számukra a döntőig.

Oleksandr Zinchenko

Ez megint egy nagyon nehéz választás volt. Egyrészt Zinchenko egy picit előrébb játszott, mintsem, hogy balhátvédnek nevezzük, de a baloldali középpályás pozícióját nem tudtuk neki adni, mert volt valaki, aki szintén lenyűgöző teljesítményt mutatott.

Zinchenkonak sincs miért szégyenkeznie, hiszen gólt szerzett, majd a hosszabbításban gólpasszt adott. Nagyszerű teljesítmény az ukránok leghíresebb játékosától.

A középpályások

Ferrán Torres

A jobb oldalra raktuk a fiatal Manchester City zsenit, aki a spanyol válogatottban meccsről meccsre mutatja meg, hogy miért csinált elképesztően jó vásárt vele Pep csapata. Ugyan klubszinten nem volt átütő siker az idei szezon, de a vörös fúria mezében jobbnál jobb meccseket játszik. Most kiosztott egy gólpasszt César Azpilicuetának, majd maga is betalált.

Itt még gondolkoztunk amúgy egy másik spanyolon, név szerint Dani Olmon, aki ugyan csak csereként szállt be a meccsbe, de a hosszabbításban kétszer is gólpasszt jegyzett. Előbb Moratát, majd Oyarzabalt szolgálta ki remekül.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Granit Xhaka

A svájci válogatott hozta eddig a legnagyobb meglepetést azzal, hogy kiejtette a világbajnok francia válogatottat. Xhaka valóságos szíve, lelke és motorja volt ennek a csapatnak, a hosszabbításra úgy tüzelte sajátjait, mint William Wallace tette azt a Rettenthetetlenben.

A meccs utáni nyilatkozata is zseniális volt, kár érte, hogy a negyeddöntőben nem láthatjuk, ugyanis összeszedett egy sárga lapot, ami az eltiltását eredményezi.

Tomas Holes

Sergio Busquets és Tomas Holes között vacilláltunk, végül a cseh fiú mellett döntöttünk. Hatalmas mezőnymunkája mellett ő volt az, aki átszakította a gátat, ő volt az, akinek szemfülessége aranyat ért. A Hollandia elleni gólja ugyan nem volt a leggyönyörűbb találatok között, de hogy számára karrierje legfontosabb góljáról beszélünk, az szinte biztos.

Busquets is nagyot játszott egyébként, teljesen megváltoztatta Spanyolország játékát, mióta visszatért. Nyugalmat sugároz, mozgatja a csapatot, emellett a védekezést sem hanyagolja el.

Emil Forsberg

Ő volt az, akit a leginkább sajnáltunk tegnap este. Elképesztően nagyot játszott az egész tornán, Svédországot ő repítette előre. És repíthette volna tovább is, de a szerencse elpártolt tőle. Szép – és szerencsés – gólja után az ukránok elleni mérkőzés második félidejében kétszer is a kapufát találta el, a második kapufa a torna legszebb góljai közé került volna.

A csatárok ezúttal – lényegében – csődöt mondtak a skandinávoknál, ám Forsberg jött, látott és segített.

A csatárok

Haris Seferovic

Rengeteg jó csatárteljesítmény volt ebben a körben, mi két duplázót választottunk. A francia védelmet mattolni nem a legegyszerűbb feladat, Haris Seferovicnak mégis sikerült kétszer. Ő szerezte meg a vezetést, majd visszahozta a reményeket a szépítéssel. A torna eleje nem az övé volt, akkor nem nagyon ment a játék, de láthatóan magára talált a Benfica támadója.

Kasper Dolberg

Először játszott kezdőként az Európa-bajnokságon Wales ellen, és meghálálta, hogy Kasper Hjulmand megadta neki az esélyt. Még ha egy kicsit kényszerből is tette… A Nice támadója egy gyönyörű szép találattal kezdte meg a gólgyártást, második alkalommal pedig jókor volt jó helyen. Ez az érdemeiből mit sem von le, főszerepet játszott abban, hogy Dánia a legjobb nyolc közé került.

Erősen gondolkoztunk, hogy Karim Benzemát is valahogy berakjuk, de nem volt szívünk senkit kitenni. Mindenesetre Didier Deschamps nem bánhatta meg, hogy visszahívta hat év után a Real Madrid – minden bizonnyal – új kapitányát (Sergio Ramos távozása miatt Marcelo következik a rangsorban, ám az ő maradása sem biztos, illetve, ha marad, akkor sem lesz stabil kezdő), aki összesen négy góllal zárta a tornát. Az biztos, hogy rajta semmi sem múlt…

A 12. játékos

Igen, ez most megint rendhagyó lesz, mert ezúttal volt még egy „Man of The Match”, méghozzá Luca Loutenbach. Hogy nem ismerős? Névről lehet, azonban a képet, ami róla készült biztosan láttátok. Ő az a svájci szurkoló, aki 3-2-es állásnál a fájdalomtól gyötörve mutatkozik a kamerák kereszttüzében, majd egy perccel később már önmagából kivetkőzve, félmeztelenül üvölt (ekkor egyenlített Svájc). Luca képe bejárta az egész internetet, egycsapásra sztárt csinált a 28 éves srácból, aki megmutatta, milyen érzelmeket képes kiváltani a futball.

Még kétszer fogunk ilyen álomcsapatot összeállítani: A negyeddöntők után, valamint a torna végeztével, amikor az egész EB legjobb tizenegyét kíséreljük meg összerakni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső