Balhé a francia kiesés után

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 01.

Felbolydult Franciaország. Az ország szurkolói nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a kedvenceik a nyolcaddöntőben búcsúzzanak egy világeseménytől. 2016-ban döntőt játszottak a portugálok ellen a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, két évvel később pedig felülhettek a világ tetejére, miután egy fantasztikus teljesítmény végére feltéve a pontot 4-2-re verték Horvátországot a döntőben.

Most viszont már elég korán búcsúzni kényszerültek, pedig a közvélemény a végső győzelemre is esélyesnek tartotta őket. Megindultak a találgatások, jó és rosszindulatú pletykák, ilyen-olyan hírmorzsák, hogy vajon mi vezetett idáig?

De előbb a tények

Tényleg csak nagyon röviden számolnánk be arról, hogyan is búcsúzott Franciaország az Európa-bajnokságtól. Meglepő vereség volt, szinte sokkoló, főleg, hogy egy nyert meccset engedtek ki a kezükből Pogbáék. Seferovic góljával Svájc szerzett vezetést, majd a második félidő elején Ricardo Rodriguez tizenegyest rontott, Karim Benzema aztán három perc alatt két gólt rúgott, sőt még Paul Pogba is betalált.

Nem kellett volna mást tenni a franciáknak, mint a labdát jó mélyen eldugni, és menetelni a negyeddöntőbe. Nem sikerült. Seferovic második gólja visszahozta a reményt, majd Mario Gavranovic már ki is egyenlített.

A hosszabbításban nem esett gól, a tizenegyespárbajban pedig a svájciaknak voltak kötélből az idegeik, ők egyszer sem hibáztak. De Kylian Mbappé igen. Kezdjük is az okokat vele.

Kylian Mbappé

Durr, így bele a közepébe. Talán nem túl fair a földön fekvőbe belerúgni, de az országban elsősorban Kylian Mbappé teljesítményét és hozzáállását kritizálják. A PSG üdvöskéje a hírek szerint eléggé elszállt saját magától, hogy ilyen pestiesen fejezzük ki magunkat. A pályán egyre öntörvényűbb, közben a társait folyamatosan „vegzálja”, állítólag Didier Deschamps sem tud hatni rá.

Az első ilyen hír még a felkészülési időszakban látott napvilágot, amikor Olivier Giroud fejezte ki aggodalmát csatártársa miatt. A Chelsea (hamarosan az AC Milan) támadója a Bulgária ellen 3-0-ra megnyert találkozót követően fakadt ki csapattársára, amiért hiába futott sokszor jó helyre, hiába volt veszélyes helyzetben, valahogy Mbappétól nem érkezett labda.

Giroud azon a találkozón két gólt szerzett, és feltűnő volt, hogy Mbappé egyik alkalommal sem ment oda hozzá, hogy gratuláljon és vele együtt ünnepeljen.

Tény és való, hogy az ilyesfajta konfliktusokat jobb négyszemközt – vagy maximum a csapattársak és az edző előtt – rendezni, és Giroud butaságot csinált, amiért ezt egyből szétkürtölte ország-világnak.

Mbappé éretten reagált, elmondta, hogy a csapat mindenek felett áll, és a startra már elsimítják a dolgokat.

Ezután jelent meg róla az a cikk, melyben kezelhetetlennek írták le, hogy elszaladt vele a ló, ami valahol érthető lenne, 22 évesen már a világ csúcsán van, ha nem üt be egy súlyos sérülés, akkor az elkövetkezendő tíz-tizenkét év legmeghatározóbb játékosa lehet. De ez még nem ok a nagyképűségre.

Igazából a másik probléma a teljesítménnyel volt. Mbappé 14 kapura lövési kísérletéből egyből sem lett gól, a csapatot inkább Karim Benzema vitte a hátán a maga négy góljával. Kylian Mbappé az összes mérkőzést végigjátszotta.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Civakodás pályán belül és kívül

A svájciak elleni mérkőzés sem múlt el balhék nélkül. Érthető módon a játékosok a pályán is nagyon feszültek voltak, Paul Pogba és Adrien Rabiot a svájciak egyenlítő gólját követően „estek egymásnak”. Pogba vesztett labdát, ezt kérte számon rajta a Juventus játékosa. Ilyen van, ez a foci része, ezen különösképp nem is kellene fennakadni.

Az viszont már durvább volt, hogy ugyanez a Pogba – Rabiot csörte a lelátón is lejátszódott. Adrien Rabiot édesanyja volt az, aki Paul Pogba családjával vitázott, a vehemens anyuka a család pályán küzdő fiát szidta az említett labdavesztés miatt, amiből Mario Gavranovic az egyenlítést jelentő gólt szerezte. Véronique nem csak Pogbáékat nézte ki magának, hanem Kylian Mbappét is, az édesapjának adott nevelési tanácsokat, mert szerinte fia túlzottan arrogáns.

Azóta már kiderült, hogy Pogba családjának sem kellett a szomszédba menni egy kis balhéért, ők is szidták Rabiot-t. Hogy aztán melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás…?

Éjszakai dorbézolás

A magatartásbeli problémák nem csak Mbappénál jelentkeztek, gyakorlatilag a francia sajtóban megjelent információk szerint szinte csak N’Golo Kanté volt az, aki maradéktalanul betartott minden szabályt.

A játékosok a hotelban nem igazán bírtak magukkal, állítólag esténként a Netflixen filmeztek, néhányan pedig az NBA rájátszását nézték, és voltak, akik videójátékokkal ütötték el az időt. Így nem jutott idő a megfelelő és kielégítő pihenésre, ami mondanunk sem kell, hogy egy profi sportoló számára mennyire fontos, főleg, ha ennyire gyorsan pörög egy torna, amin részt vesznek.

A francia válogatott korábbi sajtófőnöke ezt mondta:

A srácok az interneten játszanak, és ezt még akár kordában is lehetne tartani, de nem mehetnek szobáról szobára, hogy megnézzék, alszanak-e a játékosok. Mi korábban csak annyit mondtunk a hotel portásának, hogy tíz után nem fogadhatnak hívásokat, a játékosok pedig nem tudtak mit csinálni, muszáj volt aludniuk. De mégis mit kellene tenniük Deschamps-éknak? Mindenkinek van telefonja, tabletje, laptopja. Olyan ez, mint egy éjjel-nappali kocsma, és tehetetlen az edzői stáb.

Van-e innen kiút?

Hát persze, hogy van! Nem biztos, hogy Didier Deschamps fogja ezt a problémát megoldani, de ezek nem olyan kaliberű gondok, amiket ne lehetne pozitív irányba terelni. Ismét előhozakodunk azzal, amit már az EB előtt is mondtunk. Azzal, hogy ennek a csapatnak lassan szüksége lesz egy edzőváltásra, és mikor, ha nem most, amikor Zinedine Zidane is szabad?!

Dióhéjban tegnap már összefoglaltuk, milyen pozitív hozadéka lenne egy esetleges váltásnak:

Egyrészt Kylian Mbappét meg kell zabolázni. Nincs mese, az nem járja, hogy egy játékos fontosabbnak tartja saját magát, a saját egóját, mint a társait. Erre Zidane tökéletesen alkalmas lenne, mivel egyrészt mentálisan remekül fel tudta készíteni a csapatát, igazi pedagógus az öltözőben, másrészt ő volt Mbappé példaképe gyerekkorában.

Ez a mentalitás, amit Zidane képvisel az egész csapatnak jót tenne egyébként, ahogy olvashattuk, nem igazán lehetett hatni a játékosokra az EB-n…

Másrészt maga Deschamps mondta, hogy egyszer a Real Madrid egykori trénerét látná szívesen utódjául. Hát, ehhez most minden adott.

A sajtó természetesen már elő is vette a témát, szinte biztosak vagyunk abban, hogy hamarosan még többet fognak foglalkozni egy ilyen váltással.

Nem történt katasztrófa, csak a nagy elvárások miatt a szurkolók most kicsit szomorúak. De lesz ez még így se…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső