Európai Szuperligát Indítanának a Nagyok

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 április 20.

Derült égből villámcsapásként, vasárnap robbant a bomba a New York Times cikke által, hogy angol, spanyol és olasz futballklubok egy saját, zárt liga létrehozásán dolgoznak. Nem sokkal később megtörtént a hivatalos bejelentés, és kiderült: Valóban nem kacsával van dolgunk. Tényleg elindulhat az európai szuperliga.

Egyelőre tizenkét csapat csatlakozott, az alapítók: Arsenal, Chelsea, Manchester City, Manchester United, Liverpool, Tottenham, Atletico Madrid, Barcelona, Real Madrid, AC Milan, Inter, Juventus.

A szervezet első elnöke Florentino Perez, a Real Madridot is irányító szakember, az alelnök pedig a Juventus elnöki székét elfoglaló Andrea Agnelli, és a Manchestert vezető Joel Glazer lett.

Nem lehet azt mondani, hogy vihar előtti csend van, ez a döntés már régóta érlelődött sokakban. Szóval jócskán benne vagyunk már a vihar közepében…

Az európai szuperliga lebonyolítása

Az említett csapatok honlapján már szerepel is az európai szuperliga menetrendje, amely a következőképp nézne ki: Hétközi mérkőzéseket játszanának, miközben saját bajnokságukban ugyanúgy szerepelnének. Ezzel kvázi az UEFA sorozatait, a Bajnokok Ligáját és az Európa Ligát váltanák ki. Az alapítók jelenleg 12-en vannak, hozzájuk nemsokára 3 további csapat csatlakozik, az ő helyük fix lenne ebben a sorozatban, 5 csapat pedig valamilyen kvalifikáció útján-módján kerülne be, így összesen 20 csapat alkotná a ligát.

Két tízes csoportra bontják aztán őket, augusztustól májusig tartana a sorozat. A csoportokból 3-3 csapat jutna tovább automatikusan 1-1 csapat pedig rájátszás útján. A kieséses rendszer innentől kezdve ugyanúgy néz ki, mint a BL-ben vagy az EL-ben: Oda-visszavágós párharcok, mígnem eljutnak a döntőig, amit egy mérkőzés döntene el.

A háború kezdete

Talán páran mosolyognak a háború kifejezésen, hisz „ez csak futball”. Hogy is van az a híres mondás, amit a Liverpool legendás menedzsere mondott egyszer?

Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb.
Bill Shankly

Nos, Mr. Shankly valóban a futballra gondolt, itt pedig egy picit másról van szó. Hogy miről? Hát a pénzről.

Az UEFA már korábban is bírálta, fenyegette azokat a csapatokat, akik renegát módon az UEFA égisze alól kilépve indítanának új sorozatot, majd a New York Times cikkét követően újfent közleményt adtak ki. Ehhez a közleményhez az angol, a spanyol és az olasz szövetség is csatlakozott.

Kijelentették, hogy egységesek maradnak a kilépő csapatokkal szemben, felhozták, hogy pont ebben az időben kellene egységesnek maradni, és aztán burkoltan – vagy nem is annyira burkoltan – megfenyegették az – akkor még nem teljesen ismert – alapítókat, különböző szankciókat helyeztek kilátásba.

Pörögtek az események, és hétfőre az UEFA is előrukkolt valamivel: Megreformálják a Bajnokok Ligáját 2024-től, a jövőben 32 helyett 36 csapat szerepel majd, kibővítik a csoportkört, így hat meccs helyett 10-et játszanak majd a csapatok.

Változik az Európa Liga is, ott is több meccset játszanak majd, a csoportkörben nyolcat.

Aleksander Ceferin is nyilatkozott, szégyenteljes kezdeményezésnek nevezte a szuperliga ötletét és megerősítette, hogy minden jogi és szakmai eszközzel megpróbálják ellehetetleníteni a sorozatot, és azt mondta, ha törik-ha szakad, a reformokat végig fogják vinni, a 12 renegáttal vagy nélkülük.

Az elnök erős szavakat használt, úgy, mint árulás és hazugság, a kiváló klubokat pedig egész egyszerűen kígyóknak nevezte. Láthatóan felkorbácsolták az indulatokat az Alapítók.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A szankciók

Számítani lehetett arra, hogy Ceferin nem a levegőbe beszél. A reformok bejelentését követően kitért arra, mi várható a szuperligában részt vevő klubok játékosaival. A döntés pedig drasztikus: Az érintett játékosok egyike sem vehet részt világeseményen, kezdve a mostani Európa Bajnoksággal. Ez persze még nem végleges, ez nem egyik percről a másikra megy, de itt jegyeznénk meg, hogy a játékosokat ebbe belevonni nettó pofátlanság. Bárkit a klubhovatartozása miatt kirekeszteni… Tényleg errefelé kell haladnunk?

Ceferin szerint ők a pénz legnagyobb részét visszaforgatják a kluboknak, és őket sosem a pénz, hanem a futball iránti szenvedély, és a futball fejlesztése vezérelte. Ér egy picit szkeptikusnak lenni?

Gondoljunk csak bele, melyek azok a csapatok, akik teltházas meccseket játszottak, akik iránt a legnagyobb volt az érdeklődés. Az Alapítóké. Lehet azt mondani, hogy a pénz nem számít, és itt az árulás miatt van az UEFA ennyire kiakadva, de az igazságot mindannyian tudjuk.

És igen, az éremnek két oldala van, hiszen a szuperliga pedig pont a pénz érdekében jön létre, hogy pénzhez jussanak…

Ó, egy valamit majdnem elfelejtettem: Még arra is van esély, hogy a BL legjobb négy csapatából hármat kizárjanak: A Chelsea, a Manchester City és a Real Madrid is az alapítók között vannak, hamarosan ez ügyben is döntés születhet. De ha megteszik, az lesz ám az igazi botrány…

Az interjú

Florentino Perezzel készített interjút az egyik spanyol televízió, ahol elmondta, ők nem a BL-t és az EL-t akarják eltiporni, szimplán mellettük szeretnének élni. A 74 éves elnök elmondta, hogy a szuperligát azért hívják/hívnák életre, mert a koronavírus miatt drasztikusan csökkentek a bevételeik, amely egy olyan biztos lábakon álló klubot is bajba tudott sodorni, mint a Real Madrid. Ha lehet hinni a vezetőnek – márpedig ebből a szempontból miért ne lehetne? -, akkor a királyi gárda két év alatt 400 millió euró bevételtől esett el. Ez mondjuk Mbappé és Haaland ára nagyjából.

Florentino Perez sem volt híján a nagy szavaknak, ahogy Ceferin is kitett magáért ezügyben: Ő azt mondta, egész egyszerűen meg akarják menteni a labdarúgást. A Manchester Unitedet hozta fel példaként. Ha Barca- MU meccset játszanak, az sokkal több embert érdekel, mint ha a Manchester egy kiscsapattal játszana.

Nehéz igazságot tenni. Magyar emberként ekkora csapatokat itthon csak a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában láthatunk. Ahogy rengeteg kisebb ország van még így ezzel, akiknek hatalmas szó oda eljutni, ilyen csapatok ellen pályára lépni. És a kisebb egyesületek bevétele is pont ebből van. Csak hogy példánál maradjunk: Egy Fradi – Manchesterre vagy egy Fradi – Midjtyllandra megy ki szerintetek több ember?

Tudjuk, hogy a vírus a nagyokat sem kíméli. Folyamatosan jönnek a hírek a csökkentett fizetésekről, a nadrágszíj ilyen-olyan meghúzásáról. A Real Madridnál például az év végi bónuszról lemondtak a játékosok, hogy így segítsék a klubot, de rengeteg ilyen esetről lehet olvasni.

Lehet-e békés megoldás?

Ez az, amire jelenleg nem lehet válaszolni. A Szuperligások mindenesetre szeretnének leülni Ceferinnel és Gianni Infantinoval. Nagyon nehéz lesz ebből békésen kijönni, de nem lehetetlen.

Mi, egyszerű halandók túlságosan keveset látunk abból, hogyan is működik a futball gazdasági oldala, de egy biztos: Egyik fél sem akar majd engedni, mert eljutottunk oda, hogy ez már csak egy gépezet, a játékosok pedig a fogaskerekek.

Toni Kroos tavaly novemberi nyilatkozata most, ebben a formában nyert értelmet sokak számára. A német középpályás akkor azt mondta, hogy az UEFA és a FIFA az utolsó szuszt is kizsigereli a játékosokból, mindezt a profit oltárán.

Vannak ellenvélemények is, Gary Neville vagy a Játékosok Szakszervezete egyértelműen a sorozat ellen van. Az egykori válogatott védő ma már tévés szakértőként dolgozik, gondolatainak pedig nem szabott határt. Azt mondta:

Undorodom a Manchester Unitedtől!

Attól a klubtól, ahol a karrierje egészét töltötte.

Látjátok? Valóban ideillik Bill Shankly mondása. A futball tényleg nem élet-halál harc. Annál sokkal több.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső