Katar 2022: ARG – FRA – Értékelések és Nyilatkozatok II. Rész

Olvasd el 11 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 19.

Tegnap kora este véget ért a 2022-es világbajnokság, aki nem követi a futballt, az is tudja, hogy végül Argentína győzedelmeskedett, miután 2-2-es rendes játékidőt követően a hosszabbításban sem tudtak dűlőre jutni ellenfelükkel, így jöhetett a tizenegyespárbaj.

A bronzmeccsről már beszéltünk, nem is keveset, szóba kerültek már a francia játékosok is, így időszerűvé vált, hogy a győztessel folytassuk.

Argentína

Voltak erősebb és gyengébb teljesítmények az argentin csapatnál, és ez persze mindegyik találkozójukra igaz. Azt azért el kell mondani, hogy a győztes csapat adta végül a legjobb kapust, a legjobb fiatalt és a mezőny legjobbját is. Volt, aki ezt a címet a döntőben mutatott teljesítményével biztosította be…

Emiliano Martínez – 8

Nem tudok és nem is akarok nyolcasnál kisebbet adni az Aston Villa kapusának, aki négy évvel ezelőtt még csak szurkolóként figyelte a csapatát az oroszországi világbajnokságon. Már akkor remek kapus volt, de meghívót csak 2019-ben kapott. Azóta bejátszotta magát a csapat kezdőjébe, kirobbanthatatlan, és nyert egy Copa Americát. Most pedig már egy világbajnoki aranyérmet is. Tegnap is remekelt, magabiztosan állt a kapuban, bár nagyon sok dolga nem akadt. A két tizenegyesgól közül az elsőt majdnem elcsípte, illetve Mbappé egyenlítőgóljánál is ujjheggyel még beleért a labdába. Ami miatt jár a nyolcas, az a hosszabbításban történt: A 123. percben Randal Kolo Muani dönthette volna el a világbajnoki cím sorsát, de a ziccerét egy hihetetlen spárgával megfogta Martínez. Később a büntetők során Kingsley Coman labdáját is hárította, valamint rajta volt Aurélien Tchouaméni lövésén is, de akkor nem kellett játékba avatkoznia. Ő lett a torna legjobb kapusa, bár nálunk még a dobogóra is alig férne fel Dominik Livakovic és Yassine Bono mögött.

Nahuel Molina – 5

Magához képest gyengébben játszott, vagy azt mondanám inkább, hogy kissé láthatatlanabb volt, de az oka ennek is megvolt. Kylian Mbappét kellett megfognia, és ez teljesen lekötötte. A támadásokhoz egyáltalán nem maradt ideje, de szerencséjére a többiek intézkedtek helyette. Egészen a mérkőzés hajrájáig sikeresen állította meg a francia csapat legveszélyesebb játékosát, az egyenlítést jelentő gólban azért benne volt.

Cristian Romero – 7

Ő volt az, aki általában besegített Molinának Mbappéval. A Tottenham játékosa a torna előtt kisebb sérüléssel bajlódott, és egy ideig számunkra úgy tűnt, hogy a felépülése ellenére sem fog kezdő helyet kiharcolni magának. De Scaloni bízott benne, és ezt Romero jó játékkal hálálta meg. Sokat köszönhet neki a válogatott, a döntőben is megtette a magáét. Semmi kiemelkedő, csak hozta a kötelezőt. A gólok közül kettőről nem tehetett, viszont a második Mbappé-találatnál ő is szépen lemaradt a PSG játékosáról.

Nicolas Otamendi – 5

Nem ez volt a legjobb meccse, annyi szent. Igazából nem is a legrosszabb. A helyzet az, hogy az argentin védelemnek körülbelül 75 percig egy nagyon kényelmes meccse volt a fináléban. Sok dolguk nem akadt, a francia csapat egyáltalán nem késztette őket kemény védekezésre. Igazából ők voltak, akik megfojtották Giroudékat, emiatt határozottan jár a dicséret. Nálam Otamendi most egy gyenge hetest kapott volna. De nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy ajándékozott egy tizenegyest a hajrában, ez tette izgalmassá a találkozót, emiatt alakulhatott ki döntetlen állás. A hosszabbításban már odatette magát, de végül is ő volt a franciák katalizátora. Emiatt 2 pontot levontam tőle.

Nicolas Tagliafico – 7

Az elődöntőben nyújtott teljesítményével győzte meg Lionel Scalonit, hogy az eltiltását épp a horvátok ellen letöltő Marcos Acunával szemben ő legyen a kezdő. Scaloni így tett, és nem kellett megbánnia a döntését. Ousmane Dembélé levegőt sem kapott mellette, a Barca szélsője egyszer sem tudta őt egyetlen párbajban sem megverni. Később a franciák cseréltek, és ezáltal szerkezetet is váltottak, de Tagliaficot ez nem zavarta, ugyanolyan magabiztosan látta el a védőfeladatát, mint korábban.

Alexis Mac Allister – 8

Tudom, nem lehet Mac Allistert a nagy felfedezettek közé sorolni, hiszen már most is egy PL-csapat kulcsjátékosa, mégis úgy hiszem, sokan most fedezték fel maguknak a Brighton középpályását. Scaloni eleinte nem bízott benne eléggé, ám fokozatosan lépett be a középpályára, és lett az egyik legmegbízhatóbb játékosa. Tegnap este is remekelt, azt kell, hogy mondjam, a meccs egyik legjobbja volt. Az első félidő végén kiosztott egy szép gólpasszt, ami által Argentína megnyugtató előnyre tett szert. Más kérdés, hogy ezt később elherdálták…

Enzo Fernández – 7

Kellően kemény volt, élvezetes volt nézni, ahogy a fiatal Benfica-játékos összecsap a rutinosabbnak számító franciákkal, és a legtöbbször mégis előbbi jött ki győztesen a harcokból. Ő is a kispadon kezdte a tornát, majd a második meccstől kezdve nem lehetett őt kitenni a kezdőcsapatból. Vele kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy megnyerte a legjobb fiatal játékosnak járó trófeát. Nem mondom, hogy ő érdemelte meg leginkább (Ounahi vagy Gvardiol is előrébb volt nálam), de kétségtelen, hogy nem lesz rossz helyen az a díj.

Rodrigo de Paul – 8

Sokaknak nem szimpatikus a stílusa (mint ember és játékos egyaránt), de az vitathatatlan, hogy nagyszerű képességekkel megáldott játékosról van szó. A tegnapi napon is remekelt, egy kevésbé észrevehető poszton játszott, és a megoldásai sem a leglátványosabbak voltak, de a munkáját elvégezte. Besegített Molinának, ütközött, és sokszor még arra is maradt ereje, hogy felérjen a támadásokkal.

Ángel Di Maria – 9

Di Maria is utolsó világbajnokságán vett részt, és ő ott volt 2014-ben is, így minden érzelem kijött rajta, az egész találkozó számára egy érzelmi hullámvasút volt. Néha örömében, néha szomorúságában sírt. Ugyan már ő sem mai legény, és könnyen lehet, hogy a VB után a válogatott már nem igazán fog számítani rá hosszú távon, de most még Scaloni a kezdőbe jelölte, ez pedig remek döntésnek bizonyult. Kiharcolt egy tizenegyest, valamint rúgott egy gólt. Szinte hibátlanul teljesített.

Lionel Messi – 10

Nem érdemes ezen vitatkozni. Lionel Messi az egész tornán nagyszerűen, vezérként játszott, és nem túlzás azt állítani, hogy nélküle ez a csapat nem tudta volna megnyerni a világbajnokságot. A tegnapi napon két gólt szerzett, egyet tizenegyesből, egyet pedig a hosszabbításban egy Lloris által kiütött labdából. Egyik sem volt klasszis gól. Bevallom, ritkán, de eltűnt a mezőnyben számomra, de még így is hatalmas segítség volt a csapattársak számára. Megnyerte a torna legjobb játékosának járó díjat. És így elmondhatja, hogy minden az övé lett, amit egy futballista megnyerhet, azt ő megnyerte…

Julian Álvarez – 8

Az argentin futball nagy jövő előtt álló játékosa. Ha már itt tartunk, a legjobb fiatalnak járó díjat még neki is előbb odaadtam volna, mint Fernándeznek – akit egyébként egészen nagyszerűnek tartok, félreértés ne essék! Guardiola most nagy gondban van, hiszen két dudása van egy csárdában…

Tegnap Álvarez nem volt annyira extra, de az éleslátásának köszönhetően hozzásegítette csapatát egy gólhoz, ő ugratta ki a második találat előtt Alexis Mac Allistert.

Lionel Scaloni – 9

Az első meccs után néhányan a fejét akarták. Most ugyanezek az emberek piedesztálra emelik. Tény, a lehető legjobb döntés volt az ő kinevezése. Relatíve fiatal, aki megérti magát a játékosokkal, és aki nagyszerű taktikai érzékről tett tanúbizonyságot. Cseréi általában ültek, a döntőben azért volt néhány érdekesnek mondható döntése. Alapjáraton semmi váratlant nem húzott. De azáltal, hogy győzelemre vezette Argentínát, valamint a meccs után látható jelenet miatt én nem tudok, csak 9-est adni neki.

Csereként pályára lépett még Paulo Dybala, Marcos Acuna, Germán Pezzella, Gonzalo Montiel, Lautaro Martínez és Leandro Paredes, mindannyian egy bizonyos céllal érkeztek. Valaki büntetőt rúgni, valaki meg frissíteni.

Nyilatkozatok

Rendkívül érzelmes nyilatkozatot adott Lionel Scaloni, az argentin csapat kapitánya, akivel 36 év után megtudták nyerni a világbajnokságot:

„Nem hiszem el, hogy mennyit szenvedtünk egy tökéletes meccsen. Hihetetlen, de ennek a csapatnak minden nehézségre volt válasza. Ma nagyon komoly ütésekből is felálltunk az egyenlítések után. Azt szeretném üzenni mindenkinek, hogy élvezzék ki ezt a pillanatot, mert ez egy történelmi momentum Argentína számára.”

A torna legjobbjának választott Lionel Messi szavai:

„Őrület, ez a legszebb dolog, ami csak létezik. Nézzétek, milyen gyönyörű! Nagyon akartam és Isten megadta ezt nekem. Volt egy érzésem, hogy meg fogja. Bár sokat szenvedtünk érte, de megszereztük. Alig várom, hogy hazatérjünk Argentínába és lássuk az őrületet. Természetesen enélkül nem akartam lezárni a karrieremet, most már nem is kívánhatnék többet. Hála Istennek mindenem megvan. Egy ilyen karrier végén ez fantasztikus, mi jöhet még? Megnyertem a Copa Américát, a világbajnokságot. Imádok futballozni, élvezem, hogy a válogatott részese lehetek, szeretnék még néhány meccs erejéig világbajnokként is az lenni.”

Nagyon megszenvedtünk ezért a sikerért, de megérdemelten nyertünk. Megvertük a legutóbbi bajnokot, ez olyan öröm, amit nem tudok szavakba önteni. Büszke vagyok arra, hogy argentinnak születtem, ma a világ tetején vagyunk.
Rodrigo de Paul

Argentína tehát felért a csúcsra, köszönhetően a játékosok kitartásának. Négy év múlva jöhet a címvédés, immár 48 csapattal a mezőnyben.

A holnapi napon érkezik az álomcsapatunk, illetve összeszedtük azokat a játékosokat, akiknek ez volt az utolsó világbajnoksága, és akik űrt fognak hagyni majd maguk után. Szerdától kezdve pedig megyünk előre, és ahogy ígértem, jön majd a boxing day, ahol számtalan izgalmas meccsről fogunk írni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső