Katar 2022: CRO – MAR – Értékelések és Nyilatkozatok II. Rész

Olvasd el 10 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 19.

Walid Regragui a torna előtt rengeteg negatív kritikával kellett, hogy szembesüljön, ám aligha lesz valaki – az érintetteken kívül -, aki keserű szájízzel gondol majd a katari világbajnokságra. Marokkó ugyanis a negyedik helyet szerezte meg, ami fantasztikus eredmény. Olyan csapatok előtt végeztek, mint a topfavorit brazilok, a német válogatott, Anglia, de mondhatjuk az általuk hazaküldött portguálokat vagy spanyolokat.

Marokkó érett játékot mutatott be az egész tornán, bár a bronzmeccsre már ezer sebből véreztek. Ez pedig rá is nyomta a teljesítményükre a bélyegét.

Marokkó

Regraguinak teljesen fel kellett forgatnia a csapatát, különösen a védelmet, hiszen három alapembere sem épült fel a mérkőzésre. Nem játszhatott a belső védőpáros, Nayef Aguerd és Romain Saiss, valamint a balbekk, Noussair Mazraoui sem.

A helyettesek viszont megállták a helyüket ezúttal is.

Yassine Bono – 6

A világbajnokság egyik nagy felfedezettje… lenne, ha nem ismernénk már őt a Sevillából. A kanadai születésű kapus nagyszerűen teljesített az egész tornán, igaz, a bronzmeccsen ez nem jött át. A második percben volt egy hajmeresztő megoldása, onnantól kezdve viszont felvette a mérkőzés ritmusát. Az első gólról egyáltalán nem tehetett, Gvardiol fejesét nincs kapus, aki megfogta volna, viszsont Mislav Orsic lövésében azért egy kicsit benne volt. Meglepte, hogy a szélső nem beadott, hanem kapura lőtt, emiatt pedig túlságosan is kint tartózkodott a kapujából.

Achraf Hakimi – 7

Nem lenne fair, ha hetesnél gyengébb pontszámot adnék Hakiminek, aki nálunk bekerült a torna legjobb tizenegyébe is. Arról is olvashattok hamarosan. Hakimi végigrobotolta az egész világbajnokságot, minden egyes mérkőzésen a kezdőben kapott helyet, és kettő kivételével mindet végig is játszotta. A horvátok ellen is végig pályán volt, ő akarta csapattársai közül a leginkább a bronzérmet megszerezni. Támadásban aktív volt, Ziyech-sel remekül dolgoztak össze, ami a horvátok bal oldalán okozott némi problémát. Nem rajta múlt, hogy Marokkó nem tudott egyenlíteni. A védekezőmunkájára sem lehetett panasz, bár a győztes gólt épp az ő oldaláról kapták. Így is bemutatott négy szerelést egyébként a meccsen.

Achraf Dari – 8

Nem volt egyszerű dolga, a VB hajrájában ugrott be kényszerből, de megállta a helyét. Könnyen lehet, hogy egy percet sem játszott volna, ha Saiss és Aguerd is egészséges, így viszont megmutathatta magát a Wydad Casablanca játékosa. Nem volt megilletődve sem most, sem a korábbi mérkőzéseken, és Horvátország ellen még gólt is tudott szerezni. Tegyük hozzá, az első horvát gólban azért ő is benne volt, hiszen nem követte az emberét. A találkozót nem tudta végigjátszani, már az első félidőben látszott, hogy megsérült, de még így is folytatta, amíg tudta.

Jawad El Yamiq – 6

Mind közül ez volt a Real Valladolid játékosának leggyengébb meccse. A korábbi magabiztos játéka kissé eltűnt, és egy bizonytalanabb védőt láthattunk Horvátország ellen. Akit azért át lehetett fűzni, aki mellett el lehetett futni. Egy szó, mint száz: Láttuk őt ennél sokkal jobban futballozni. Érdekesség, hogy ő sem bírta végig a találkozót, a 65. percben őt is le kellett cserélni, így kijelenthető, hogy Walid Regragui négy belső védője is sérülést szenvedett a tornán.

Yahya Attiat-Allah – 5

Abszolút felnőtt a feladathoz a Casablanca játékosa, akiről a jövőben még hallani fogunk. Úgy gondolom, nem sokáig játszik már otthon a bekk, aki azért kapott több szerepet, mert Mazraoui megsérült. Remekül játszotta be a baloldalt az egész tornán, de a bronzmeccsen sokkal kevésbé tudott érvényesülni az előrejátékban. Sokszor szórta el a labdát, tizenegy labdavesztése volt, ami eddig nem volt rá jellemző. Összességében ez egy gyengébb meccse volt.

Sofyan Amrabat – 6

Amrabat a lelkét is kifocizta ezen a VB-n, el lehet nézni, hogy a védekező középpályás a bronzmeccsre teljesen elfogyott. Az Atlasz Oroszlánjai közül ő tette az egyik legmélyebb benyomást a közvéleményre, csak dicsérni tudjuk őt. De nem a horvátok ellen nyújtott teljesítménye miatt. Fáradtan, darabosan és lassan mozgott, nyoma nem volt annak a gyors és lendületes játéknak, ami a sajátja. Összesen egyszer tudott szerelni a mérkőzés alatt, igaz, megvolt a maga baja, többször kellett hátrébb húzódnia, miután mindkét belső védő kidőlt.

Bilal El Khannouss – 6

Meglepett mindenkit a kapitányuk azzal, hogy El Khannousst a kezdőbe jelölte. A 18 éves középpályás eddig kétszer játszott a marokkói U20-as csapatban, a felnőttek között most mutatkozott be. Mélyvíz… De egyáltalán nem vallott szégyent. Bátor volt, meg merte húzni a cseleket, az egy-egy ellenieket, ha a helyzet úgy kívánta. A rutintalanság azonban még nagyon látszik a Genk fiatalján. Ő lett a legfiatalabb marokkói, aki világbajnokságon pályára lépett. Van jövője a marokkói csapatban.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Abdelhamid Sabiri – 5

Sabiri Amallah és Ounahi mellett nem sok szerephez jutott, igazából egyetlen momentuma volt, a belgák ellen rúgott egy fél gólt (szabadrúgásába még Romain Saiss beleért). A Sampdoria játékosa sérüléssel küszködött a világbajnokság elején, aztán annyira jól ment a csapatnak nélküle, hogy nem is igazán tudta magát beverekedni a kezdőbe. Ezúttal megmutatta, hogy miért. Nem tudta a saját játékát játszani, nem tudta mozgatni a csapatot, számomra egy kissé láthatatlan volt.

Hakim Ziyech – 7

Nem mondom, hogy remekelt, de a jobbak közé tartozott a Chelsea futballistája. Talán Potter is észreveszi, hogy nem ártana többet játszania a szélsőnek, az egész VB-n a csapat egyik vezéregyénisége volt. A bronzmeccsen lényegében adott egy gólpasszt, az ő szabadrúgásába fejelt bele Majer, ami végül Dari elé került. Hét cselezési kísérletéből öt bejött, emellett volt két kapura lövése is. Nem csak a jobbszélen, de a támadó mögött is megállta a helyét.

Youssef En-Nesyri – 5

En-Nesyri az elődöntőben nem villogott, teljesen levették a pályáról. Ahhoz képest sokat javult a csatár, aki szinte egyedüliként jelentett veszélyt Dominik Livakovic kapujára. Az első félidőben szépen játszotta tisztára magát Hakimi és Ziyech összjátéka után, de előbbi rossz helyre ívelt, így nem tudott gólt szerezni. A második félidőben egy ziccerét Livakovic hárította, és még a hosszabbításban is megvolt a lehetősége a gólszerzésre, de nem tudott úgy fejelni, mint korábban a negyeddöntőben…

Sofiane Boufal – 6

Eléggé kikapcsolta Stanisic az Angers szélsőjét, aki viszont rossznak mondható teljesítményt így sem nyújtott. Néha megkavarta a szálakat, és egy alkalommal még lövésig is eljutott az első félidőben. Ha a tornán mutatott teljesítményét kell nézni, jóval a 6-os felett áll, viszont Horvátország ellen azért annyira nem jött ki neki a lépés, Regragui le is cserélte őt.

Walid Regragui – 8

Azt hiszem, kihozta a maximumot ebből a csapatból. Az, hogy Amallah és Ounahi a végére a kispadra szorult, inkább volt egyfajta tiszteletadás a keret többi játékosának is, ezért nem tudom hibáztatni. Első afrikai edzőként ért el negyedik helyet, történelmet írt, még az elveszített bronzmeccs ellenére is elégedett lehet. A mérkőzés végén a játékosai megrohamozták a játékvezetőt, Regragui viszont higgadt maradt, elküldte a leghangosabbakat, és észszerűen megbeszélte a kényes szituációkat a bíróval.

Csereként lépett pályára Ounahi, aki lendületet tudott hozni a játékba, Amallah, aki szürkébb volt a megszokottnál, bemutatkozhatott Anass Zaroury, kapott pár percet még Ilias Chair és Badr Benoun.

Nyilatkozatok

A mérkőzést követően voltak kellemetlen szituációk, Achraf Hakimi nagyon nehezen bírt magával, előbb a katari játékvezető fejét üvöltötte le, később magának Gianni Infantinonak is nekiment. Regraguinak kellett rendet rakni, aki aztán a meccs utáni nyilatkozatában nem tért ki a pályán látottakra.

„Szerettük volna boldoggá tenni a marokkóiakat. A játékosok mindent beleadtak. Csalódottak vagyunk, mert tényleg mindent megtettünk. Fizikailag nagyon megterhelő volt, a játékosok nagyon fáradtak. Azt akartuk, hogy a szurkolók büszkék legyenek ránk.”

„Négy év múlva még erősebben kell visszatérnünk, de így is nagyon elégedettek lehetünk: A világ négy legjobb csapata közé tartozunk…”

Yassine Bono mosolygósan nyilatkozott:

„Meg akartuk nyerni a meccset, de így is elégedettek lehetünk. Nem szabad elfelejteni, honnan indultunk, egyszerűen ilyen a foci. Elfáradtunk, nem csak fizikailag, de mentálisan is. Az újak azonban jól szálltak be, szeretnék gratulálni nekik, az egész keretnek, és persze Horvátországnak.”

Miután megkérdezte tőle a riporter, miért nem „bírózik”, azt mondta:

„Egy ilyen meccs után, amikor nyerni akarsz, de nem sikerül, hajlamos vagy mérgesen olyanokat mondani, amiket alapból nem. Nem ezzel kell foglalkoznunk, ilyen a foci. Ez nem a vége volt valaminek, hanem a kezdete.”

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső