Katar 2022: Horvátországé Lett a Bronzérem

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 19.

Véget ért a 2022-es katari világbajnokság. Különleges volt a maga nemében, Gianni Infantino egyenesen a legjobb világbajnokságnak nevezte, amivel azért bőven lehet vitatkozni. Voltak szép pillanatok, voltak drámák, szép gólok és minden, ami egy VB-hez kell, de azért a legjobbnak még így sem mondanám. A mai napon csak és kizárólag a VB-vel fogunk foglalkozni. Összefoglalót írtunk a bronzmérkőzésről, a játékosok értékelését sem felejtettük el, illetve jönnek a nyilatkozatok is. Emellett olvashattok majd a torna szubjektív álomcsapatáról. A héten aztán teljes mértékben visszatérünk a klubfutball vizeire, hiszen a két ünnep között lesznek spanyol és angol bajnoki meccsek, előbbinél csak az első osztállyal, utóbbinál a Premier League-gel és a Championshippel is foglalkozni fogunk.

Hatodik VB, harmadik érem

Horvátország és Marokkó az elveszített elődöntőt követően nagy motivációval léptek pályára, mindkettejüknek hatalmas szó lett volna a harmadik hely. Horvátország ezt korábban már elérte, 1998-ban végeztek bronzérmes helyen, 2018-ban meg ezüstérmesek lettek, Marokkó viszont már így is története legjobb vb-szereplését érte el. Éhesek voltak mindketten a sikerre, és ebből egy egész jó meccs kerekedett. A tippünk nem jött, hiszen már az első félidőben három gólt láthattunk, mi meg két és fél találat alatt vártuk a gólok számát.

Ettől függetlenül nem szomorkodtunk, mert legalább a minőség igazi bronzmeccshez volt méltó.

Horvátország – Marokkó: 2-1

G.: Gvardiol, Orsic ill. Dari

Több helyen változtatott mindkét kapitány az elődöntőhöz képest. Némileg kényszerből, némileg pedig azért, hogy a kevesebb játéklehetőséget kapó futballisták is játszhassanak.

A kezdőcsapatok:

Horvátország: Livakovic – Stanisic, Sutalo, Gvardiol, Perisic – Majer, Modric, Kovacic, Orsic – Kramaric – Livaja

Marokkó: Bono – Hakimi, El Yamiq, Dari, Attiat-Allah – Sabiri, Amrabat, El Khannous – Ziyech, En-Nesyri, Boufal

Pályára léptek még: Jakic, Pasalic, Petkovic, Vlasic ill. Zaroury, Ounahi, Chair, Benoun, Amallah

A két együttes keretbe foglalta saját menetelését, egymás ellen kezdtek, és egymás ellen fejezték be a világbajnokságot. Az első mérkőzésük sok izgalmas jelenetet nem tartogatott, illetve az egész teljesítményük alapján is arra következtethetett az ember, hogy ezúttal sem fognak gólzáporos meccset játszani, ezért döntöttünk a két és fél gól alatti tippnél.

Azonban a csapatok úgy egymásnak estek, hogy öröm volt nézni. Látszott, hogy valóban mindkét csapat motivált, mindketten örülnének a bronznak, és nem csak egy kötelező rosszat látnak ebben a találkozóban, hanem lehetőséget.

A horvát csapatban egyedül Marcelo Brozovic volt az, aki sérülés miatt nem játszhatott, viszont felépült Josip Stanisic, és a Bayern München játékosa egyből a kezdőbe is került. A másik oldalon több volt a sérült, Romain Saiss, Nayef Aguerd és Noussair Mazraoui sem jött helyre, így Regraguinak inkább kényszerből kellett belenyúlnia a csapatba. A kezdőben kapott helyet a középpályán Bilal El Khannous, a jövő egyik nagy reménysége, rá majd figyelni lehet a jövőben is.

Na de beszéljünk a mérkőzésről:

Ahogy mondtam, egymásnak estek, és tíz perc alatt két gólt is láthattunk. A horvátok már az elejétől kezdve letámadtak, és a második percben a világbajnokságon nagyon jó teljesítményt nyújtó kapus, Yassine Bonot ez majdnem össze is zavarta, kis híján öngólt vétett a portás.

Öt perccel később már nem ő, hanem egy horvát veszélyeztett, és ebből már gól is született: Egy nagyon okos szabadrúgás-kombinációt játszottak ki Dalic fiai, Lovro Majer beívelt labdáját Ivan Perisic csúsztatott meg, majd a középen berepülő Josko Gvardiol a hálóba fejelt. Nagyon pontos fejes volt, Bono nem érhetett oda.

Ám mielőtt nagyon megnyugodhattak volna a horvátok, jött is a marokkói egyenlítés. Itt is egy védő, Achraf Dari talált be, miután egy szabadrúgást Lovro Majer lényegében a gólszerző elé fejelt, ott már Livakovic nem tudott segíteni. Nem lenne igazságos Majer nyakába varrni a gólt, hiszen a teljes horvát védelem megfeledkezett Dariról.

A kapott gól nem zavarta össze a horvátokat, folytatódott az agresszív letámadás, amit már az ellenfél tizenhatosánál elkezdtek. Többször is hibára kényszerítették a piros felsőben játszó marokkóiakat, és ebből több helyzet vagy helyzetecske is született. Andrej Kramaric fejese nem okozott akkora gondot Bononak, de Luka Modric lapos lövésénél a 24. percben már nyújtóznia kellett.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Öt perccel később villant a meglepetéscsapat is, Achraf Hakimi és Hakim Ziyech csinált bohócot a horvátok jobb oldalából, majd előbbi adott középre. Nem volt a labda pontos, Youssef En-Nesyri így nem tudott fejelni. De ez egy figyelmeztetés volt Horvátország számára, nem árt figyelni az ellenfélre, van bennük potenciál, még ha ezen a meccsen nem is mutattak annyit magukból.

A 37. percben újra a marokkóiak fogták a fejüket, egy jobbról elvégzett szögletet En-Nesyri immár meg tudott fejelni, azonban eltévesztette a célt, és a labda mellé ment.

A 42. percbe léptünk, amikor a másik kapu előtt zajlottak az események. Egy ígéretes horvát támadást hiúsított meg az ellenfél, ám nem tudták kihozni a labdát, aminek a vége az lett, hogy Marko Livaja kidobta a balján érkező Mislav Orsicnak a labdát. Aki ahelyett, hogy beadott volna, gyönyörűen csavart a kapu bal oldalába. Még egy kis segítséget is kapott a kapufától, fantasztikus gól volt.

Alig kezdődött el a második félidő, és Mislav Orsic ismét helyzetbe került. Ezúttal jó 18-ról lőtt, ám ez a kísérlet az oldalhálót találta csak el.

Aztán egy kicsit leült a mérkőzés. Nem is kicsit. Jó 25 percet kellett várni arra, hogy újra valami érdekeset láthassunk. Ekkor a csereként beállt Nikola Vlasic bombázott fölé. Nem volt kifejezetten jó kísérlet, de annyira eseménytelen volt a meccsnek ez a szakasza, hogy még az ilyeneknek is lehetett örülni.

Négy perccel később eldőlhetett volna a bronzérem, Josko Gvardiol egy labdaszerzés után megindult előre, és ha már ott volt, akkor nem zárt vissza, kidobat Perisicnek a labdát és követte a támadást. Jól tette, mert kapott egy forintos labdát, beért a tizenhatoson belülre, ahol Sofyan Amrabat akasztotta őt. A játékvezető – akit kockázatos döntésnek neveztek a kapitányok, lévén, a katari bírónak nincs túl nagy tapasztalata – továbbot intett, pedig megvolt a kontakt Amrabat és Gvardiol között.

Két perc múlva egy horvát védelmi hibát kihasználva Youssef En-Nesyri került helyzetbe, az ötös sarkáról lőhetett, Dominik Livakovic kezében elakadt a labda, maradt a 2-1.

A horvátoknak a 87. percben volt még egy meccslabdája, egy kontratámadás végén az egész meccsen nagyszerűen játszó Mateo Kovacic került szemtől szembe Bonoval, ám az esélyt nem tudta gólra váltani, hét méterről leadott gurítása jóval a kapu mellett hagyta el a pályát.

A meccs legvégére is maradt némi izgalom, a hosszabbítás hatodik percében Attiat-Allah beadása pontos volt En-Nesyrinek, ám a támadó fejese a háló tetején kötött ki. Livakovicnak nem lett volna esélye hárítani.

Ezután a bíró lefújta a mérkőzést, Horvátország úgy lett bronzérmes, hogy hét mérkőzéséből csak kettőt tudott megnyerni: A csoportkörben Kanadát, a bronzmeccsen Marokkót győzték le. Azonban így sem lehet azt mondani, hogy érdemtelenül értek fel a dobogóra.

Marokkó szintén megérdemelte volna, talán egy kicsit higgadtabb játékkal, nagyobb szerencsével, kevesebb sérülttel még ennél is jobb eredményt érhettek volna el.

Nemsokára folytatjuk a játékosok értékelésével és az általuk mondottakkal.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső