Katar 2022: FRA – MAR – Értékelések és Nyilatkozatok II. rész

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 15.

Az előző cikkben a franciákat már értékeltük, most következzen a marokkói válogatott. Walid Regragui együttese már azzal beírta magát a történelemkönyvekbe, hogy az elődöntőbe került, de még szerettek volna innen is feljebb kerülni. Nagyot küzdöttek, még úgy is, hogy az ág is húzta őket, és azt hiszem kijelenthető, hogy a 2022-es világbajnokság leginkább szerethető együttese esett ki tegnap este.

Marokkó

Nehéz helyzetben volt a szövetségi kapitány, hiszen Nayef Aguerd nem épült fel, Romain Saiss és Noussair Mazraoui pedig félkészen vállalta a játékot. Regragui formációt váltott, kikerült a csapatból Amallah, és a megszokott 4-3-3-at 3-4-3-ra (vagy 5-2-3-ra) cserélte, így stabilabbá téve a védekezést. De Regragui nem tudott azzal mit kezdeni, hogy a franciák már a mérkőzés elején előnybe kerültek, és azzal sem, hogy Saiss, valamint Mazraoui is cserét kért. Így nem tudtak olyan erősen fellépni Llorisék ellen, mint ahogy szerettek volna.

Yassine Bono – 6

Nem igazán akadt dolga a Sevilla kapusának. Két olyan gólt kapott, amiről nem tehetett, Theo Hernández és Randal Kolo Muani lövése is közelről jött, amikor Bono félig-meddig vert helyzetben volt. Ha az egész világbajnokságon nyújtott teljesítményét kellett volna értékelni, sokkal magasabb pontszámot kapott volna tőlünk.

Jawad El Jamiq – 7

Saiss és Aguerd mellett nem volt könnyű helyzete a fiatal védőnek, akinek a nevét eddig nem igazán ismertük, de a vb után lesznek ajánlatai, azt hiszem. Kényszerből került a kezdőbe, miután Aguerd Spanyolország ellen megsérült. Már ott is hibátlan volt, Portugália ellen meg főleg. A franciák elleni mérkőzést egy – érzésem szerint – hibával kezdte, késve csúszott be, elvétette a labdát, és másodpercek múlva a labda már a marokkói kapuban volt. A félidő végén majdnem ollózott egy gólt, a kapufa állította meg őt az ünneplésben. A második gól ellen szintén tehetett volna, de ott nem csak ő volt a ludas.

Romain Saiss – 0

Nem azért értékeljük nullára a belső védőt, mert annyira rossz lett volna. Dehogy. Ezzel csak azt akarjuk mondani, hogy nem tudjuk őt értékelni, mivel kevesebb, mint félórát töltött a pályán. A tenni akarása 10/10, hiszen már a portugálok elleni meccsre is félig sérülten állt ki. Marokkó vezére volt Aguerd mellett, jár neki a dicséret.

Achraf Dari – 6

Dari tartalékként érkezett, és biztos, hogy pályára sem lépett volna, ha nincsenek a sérülések. Így viszont Regragui a kezdőbe jelölte, és azt kell mondjam, nem okozott csalódást. Bár az első gólnál, ha kicsit jobban helyezkedik, megakadályozhatta volna Hernándezt a gólszerzésben. Összességében a teljesítményével elégedett lehet.

Achraf Hakimi – 8

Marokkó egyik legjobbja. Elképesztő az a futásmennyiség, amit ő ezen a VB-n bemutatott. Ugyanazt a játékot hozta, amit korábban is megszokhattunk tőle, fáradhatatlanul robotolta végig a 90 percet. Védekezésben és támadásban is aktív volt. Megfogta Mbappét, aki most az ellenfele volt, de egyébként az egyik legjobb barátja a PSG-ben, és ő maga is bonyodalmat okozott Theo Hernándeznek.

Azzelzine Ounahi – 8

Nem biztos, hogy egyet fogtok velem érteni, de ha választani kell, hogy ki az abszolút felfedezettje a katari tornának, én Ounahit mondanám. Nemrég még a francia harmadosztályban játszott, most pedig egy elődöntőn mozgatta a marokkói csapatot. Az Angers játékosa, de nem hiszem, hogy sokáig.

Ami a tegnapi meccset illeti: Labdával és labda nélkül is sokat futott, nem csak a védekezésből, de a támadásépítésekből is kivette a részét. Olyan futballista, aki bátran belemegy az egy-egy elleni szituációkba. Remekelt, és majdnem gólt is szerzett.

Sofyan Amrabat – 8

Szintén csak dicsérő szavakat lehet mondani a védekező középpályásra. Kicsit talán nehezebb helyzetben volt, hiszen Amallah csak a cserepadon ült, ami több feladatot rótt rá. De tett róla, hogy így is felfigyeljenek rá. Minden egyes labdáért küzdött, nem ismert elvesztett párharcot.

Noussair Mazraoui – 6

Egy félidőt játszott, így őt azért már bátrabban tudjuk értékelni. Nem játszott jó meccset. Tegyük hozzá, eredetileg ő is jobbhátvéd, így eleve egy kicsit idegenül mozgott a pályán, de még ott volt a sérülés is, ami miatt nem tudta a legjobbját nyújtani. Ha egészséges lett volna, Koundét jó párszor megforgatta volna a második félidőben…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Hakim Ziyech – 7

Nem bánta meg, hogy Halihodzic távozása után visszatért a válogatottba. Vezére volt ennek a csapatnak, és egy kicsit sikerült magára felhívni a figyelmet. A Chelsea-nél már nem valószínű, hogy valaha stabil kezdő lesz, de az itt mutatott játékával könnyedén talál majd magának egy új csapatot. Theo Hernández mögé jó párszor bekerült, jól húzta meg a jobbszélt több alkalommal is, azonban a beadásai ritkán találtak meg bárkit is középen. Az első félidőben volt egy helyzete, ahol gyengén találta el a labdát. Abban ott, akkor több volt.

Youssef En-Nesyri – 5

Nem volt jó meccse, a védelem közepén Varane és Konaté levették őt a pályáról. Őrlődött a két klasszis védő között, Regragui látta is, hogy ezen az estén nem a Sevilla csatára lesz a nyerőember. Hamar le is kapta őt a pályáról.

Walid Regragui – 7

Nem volt jó helyzetben, kezdő védői sérültek le vagy vállalták úgy a játékot, hogy benne volt a pakliban egy újabb sérülés. Megadta nekik a lehetőséget, közben pedig taktikát váltott és megújította a formációt. Nem volt ez egy rossz döntés, nagyon kíváncsi lettem volna, mire megy ez a csapat, ha nem veszik be hamar a hálójukat. Regragui bebizonyította, hogy afrikai csapattal, kisebb nevekkel is lehet eredményeket elérni.

Regragui mind az öt cserelehetőségét kihasználta: Selim Amallah nem töltött sok időt a pályán, taktikai okokból cserélték le. Attiat-Allah nem okozott most sem csalódást, védekezésben hiba nélkül játszott, támadásban viszont nem sokat tudott hozzá tenni. Abdelrakim Hamdallah En Nesyrit váltotta, és okozott némi zavart, egy nagy helyzete volt (lehetett volna), de elkótyavetyélte a lehetőséget, míg Ez Abde és Aboukhlal pedig számomra teljesen észrevehetetlenek voltak…

Nyilatkozatok

Emelt fővel nyilatkozhatott Walid Regragui, ezúttal is a csapatát dicsérte, ahogy tette azt már korábban többször is:

„A legfontosabb, hogy mindent kiadtunk magunkból, sajnos azonban így sem jött össze a győzelem. Rengeteg sérült játékosunk volt, a meccs közben is kétszer kellett emiatt változtatnom, de nem akarom erre fogni a vereséget, mert akik beálltak, ők is mindent megtettek a cél elérése érdekében. Nagyon sok lehetőséget dolgoztunk ki, főleg a második félidőben, de mindig hiányzott valami. Büszke vagyok a csapatomra, a bronzmérkőzésen pedig mindenki ott akar majd lenni, szeretnénk a szurkolóinknak nagy élményt szerezni, hiszen továbbra is éremért küzdhetünk.”

Sofyan Amrabat, a torna egyik legjobb játékosa szomorú volt, de úgy érezte, mindent megtettek:

„Mit mondhatnék? Nagyon el vagyunk keseredve… Ha majd visszagondolunk erre, biztosan rájövünk, hogy mekkora tett is volt ez, de most csak keserűséget érzek. Főleg úgy, hogy olyan közel volt.”

Közel volt, de Marokkónak már a szombati mérkőzésre kell fejben készülni. Érmet nyerhetnek, afrikai csapatként először.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső