Ligue 1: A 10 Legjobb Igazolás 2021/2022-ben

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 június 16.

Sorozatunk utolsó részéhez érkezünk, melyben azokat a játékosokat gyűjtöttük össze, akik új csapatukban valami emlékezetest tudtak okozni. Nem volt mindig könnyű dolgunk, mivel volt, hogy tíznél jóval több játékost is feltettünk volna a listára, de volt, hogy azért vakartuk a fejünket. Mivel mindig egy adott bajnokságot szemeltünk ki, ezért volt néha nehezebb a feladatunk, mert ömlesztve meg a bőség zavarával küzdenénk.

A végére hagytuk a franciákat, ahol a tíz jó nagyon gyorsan összejött, még szelektálni is kellett, de egy futottak még kategóriát már nem akartunk összehozni.

Az itteni bajnokság mindkét tízes listájába jutott hely PSG játékosoknak, de azt hiszem, erre mindenki számíthatott. A jó igazolásokkal kezdünk.

10.: Alban Lafont (FC Nantes – 7,5M €)

A tizedik helyen egy kapust szavaztunk meg, aki ugyan nem nevezhető friss embernek, de igazából a feltételeknek megfelel, hiszen idén vásárolta meg őt a Nantes a Fiorentinától. Más kérdés, hogy ez már sorozatban a harmadik idénye volt a csapatnál, korábban kölcsönben játszott itt. És a fiatal kapus mindhárom szezonban az alapemberek közé tartozott, ő volt az elsőszámú választás, és megkockáztatom, hogy komoly szerepet játszott abban, hogy a Nantes a korábbi években bentmaradt, idén pedig kupát nyert, és előkelő helyen végzett a bajnokságban. Még mindig csak 23 esztendős, az U21-es csapatnak állandó tagja volt, a későbbiekben Mike Maignan helyettese is lehet a válogatottban.

9.: Arnaud Kalimuendo (Lens – kölcsön)

Kalimuendo ugyanilyen utat járt be, mint Lafont, azaz nem első szezonja ez a Lens színeiben, a kiscsapat már másodszor vette őt kölcsön a nagynevű PSG-től. Ott nem fér be a kezdőbe, de még annak közelébe sem, a fejlődése viszont megköveteli azt, hogy sokat legyen a pályán. Megtehették volna, hogy külföldre adják kölcsön, onnan voltak kérői szép számmal, de a Lensban az előző idényben is jól játszott. Idén pedig még jobban, hiszen 12 gólig jutott, míg az előző idényben csak hétig. 19 esztendős, hatalmas jövő vár rá, ha ilyen ütemben tud tovább fejlődni.

Mivel a PSG-nél valószínűleg ismét csak tartalékként számolnának vele – ami érthető – így lehet, hogy a harmadik szezonját is a Lens csapatánál fogja tölteni. Akkor viszont már meg kell majd küzdenie Adam Buksával, akit a csapat nemrég vásárolt meg.

8.: Przemyslaw Frankowski (Lens – 2,3M €)

Szintén egy Lensban szereplő játékos, aki viszont első idényét töltötte a csapatában. A lengyel Frankowski megjárta Amerikát, a Chicago Fire játékosa volt. Nem került hárommillióba sem, viszont szinte végig a pályán volt, mely idő alatt rúgott öt gólt és adott hat gólpasszt. Az árát elég jól visszahozta. Arról nem is beszélve, hogy időközben a válogatottnál is felfigyeltek rá, a mostani Nemzetek Ligája találkozók alkalmával kétszer is a pályán volt a jobb -és balszélen is bevethető játékos.

7.: Alexander Nübel (Monaco – kölcsön)

Alexander Nübelt anno a Bayern München úgy igazolta le a Schalke 04-től, hogy ő lesz Manuel Neuer utódja. A német válogatott portása viszont még mindig élvezi az aktuális edző bizalmát, miközben a bajor klub attól tartott, hogy így Nübel megreked a fejlődésben. Ezért egy olyan csapatot kerestek neki, ahol komoly célok vannak, és ahol elsőszámú választás lehet az ifjú kapus. Így esett a választás a Monacora, akik épp eladták a kapusukat, pontosabban kölcsönadták Benjamin Lecomte-ot az Atletico Madridnak.

Nübel azonnal a kezdőben kapott helyet, és csak akkor nem ő kezdett, amikor sérült volt. A gyengén kezdő Monacoban egyre jobb teljesítményt nyújtott, és az edzőváltást követően a csapat is jobb lett. Végül a harmadik helyen végeztek, nem lepődnénk meg, ha a csapat végleg meg akarná tartani, ahhoz viszont nagy pénzt kell majd letenni a Bayern München elé.

6.: Lovro Majer (Rennes – 12M €)

Tavaly Lovro Majert a Dinamo Zagreb csapatából ismerhettük meg. Bizonyára a helyiek már korábban is tudták, hogy hatalmas tehetségről van szó, de a mi szemünk elé ekkor került. A Rennes csapatába tökéletesen illik, belső középpályásként és szélső támadóként is megállja a helyét, egy sokoldalú játékosról van szó, aki nem csak a gólszerzéshez ért, hanem a gólpasszok adásához is. Ötször talált hálóba a bajnokságban, nyolc gólpasszt adott, első évben ez egy nagyon jó teljesítmény. Közben a válogatottban is alapemberré válik lassan, szépen halad előre a ranglétrán a még mindig csak 24 éves középpályás.

5.: Gerson (Olympique Marseille – 20M €)

Nem hagyhattuk le a listáról az Olympique Marseille fogását, Gersont sem. Lehet, hogy talán előrébb kellett volna helyezni, hiszen egész jó szezont futott. Mondhatni nagyon jót. Jorge Sampaolinál a középpályán és a támadó sorban is helyet kapott, alig volt olyan meccs, amin ne lépett volna pályára. A bajnokságban kilenc gólt szerzett öt gólpassz mellett, és kétszer az Európa-konferencialigában is hálóba talált.

Ugyan kissé borsos ára volt, de manapság egy Marseille-szintű klubnál ez nem számít egy vagyonnak.

4.: Andy Delort (Nice – 10M €)

Anno a Montpellier csapatának bomba csatársora volt. Amit aztán bagóért szedtek szét. Andy Delort a Nice együtteséhez került, míg Gaetan Laborde a Rennes-hez. Róla is lesz még szó. Új csapatában Delortnak többekkel kellett megküzdenie a csapatba kerülésért, de akkor sem kezdett hisztizni, amikor a cserepadról kellett beszállni. Szerepete kapott majdnem minden bajnoki meccsen, 34 találkozón pedig 16 találatig jutott. Még mindig nincs 31, két jó éve legalább van a bajnokságban.

3.: Danilo Pereira (PSG – 16M €)

Danilo Pereira is azon játékosok között jegyezhető fel, akik nem első szezonjukat töltik mostani csapatuknál. Az egykori FC Porto játékos először kölcsönbe érkezett a PSG-hez, és az erős mezőnyből is ki tudott tűnni, így adta magát, hogy megpróbálják végleg megszerezni. Ez végül olcsó pénzért sikerült is, a középpályásként és védőként is bevethető játékos pedig alapembere mára a csapatnak. Ahogy a válogatottnak is, mindegyik találkozót végigjátszotta a mostani Nemzetek Ligája körben.

Első sorban nem a gólszerzés a feladata, de a Ligue 1-ben a kapu előtt is fel tudta találni magát, és öt gólig sikerült eljutnia.

2.: Gaetan Laborde (Rennes – 15M €)

Említettem, hogy Gaetan Laborde-ról még lesz szó. Itt is van a támadó, aki tehát a Montpellier együttesét hagyta el. Ugyan egykori társa, Andy Delort több gólt szerzett, mint ő, de kanadai pontokban nézve Laborde előrébb végzett. A Rennes szerezte a második legtöbb gólt a bajnokságban, ebből pedig Laborde jelentős részt vállalt, hiszen tizenkétszer talált be, és nyolc asszisztot is jegyzett.

Ehhez képest nagyon olcsó volt, abszolút megérte őt megvenni.

1.: Nuno Mendes (PSG – kölcsön)

A legjobb játékosnak egy fiatal titánt választottunk, aki kölcsönben érkezett a csapatába, de Mauricio Pochettino rögtön megtalálta a helyét a kezdőben. 27 mérkőzésen lépett pályára, leginkább a védekezésben jeleskedett, időközben bekerült a portugál válogatottba is. Kiemelkedő eredményeket nem produkált, így az első helye többek között a korának köszönhető, valamint annak, hogy mekkora potenciállal rendelkezik. És mivel a PSG szerette volna leigazolni őt, jövőre is Párizsban marad, mivel a Sporting eladta a balbekket, 38 millió eurót kellett érte lerakni az asztalra. Sokatmondó, hogy a PSG nem habozott, és ki is fizette…

Ők a mi választásaink, de egy ilyen listát nem lehet objektív módon nézni. Lehagytunk valakit? Tudassátok velünk, holnap pedig jönnek a legrosszabb igazolások, akik között jó sok ismerős arc fog helyet foglalni.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső