Tokió 2020 – Milák Kristóf Olimpiai Csúccsal Aranyérmes

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 28.

A 2020-as (de 2021-ben megrendezett) tokiói olimpia egyik átka az, hogy a szurkolóknak veszettül korán kell felkelnie ahhoz, hogy szurkolni tudjanak sajátjaiknak, az időeltolódás miatt sokszor a hajnali órákban versenyeznek a mieink. Tekintve, hogy tegnap este Bajnokok Ligája selejtezőket is játszottak, köztük a Ferencváros mérkőzését a Zalgiris ellen… Nos, enyhén szólva is megterhelő tud lenni, ha valakit mindkét sorozat, mindkét torna érdekli.

De van az a kávémennyiség és van az az ébresztőóra, ami ki tudja rángatni minket az ágyból, no meg az is számít, hogy igencsak fontos versenyszám elé néztünk, a férfi 200 m-es pillangó döntőjét nézhettük meg, ahol két magyar is harcolt az érmekért: Milák Kristóf és Kenderesi Tamás.

Milákot toronymagas favoritnak tartották, az már az előfutamok alatt is látszott, hogy nem lesz senki, aki akár csak meg tudja közelíteni a 21 esztendős úszónkat. Milák kellő magabiztosságról tett tanúbizonyságot a nyilatkozatai során:

Kicsit sajnálom, hogy nem lett meg az olimpiai csúcs, de majd a döntőben megúszom azt is.

Az elődöntőből a legjobb idővel jutott a döntőbe, Kenderesi Tamás pedig 1:55.17-tel az ötödik helyen végzett, azaz ő is kvalifikálta magát a döntőre, bár a pécsi úszó elmondta, jobb is lehetett volna ez, ha rendesen ki tudta volna aludni magát. Egyébként fantasztikusan hajrázott a riói olimpián bronzérmet szerző Kenderesi, aki 150 méternél még nyolcadik helyen állt.

Megvan a második aranyérmünk

Ma hajnalban tehát vízbe ugrott Milák Kristóf és Kenderesi Tamás is, mi pedig két éremben reménykedtünk, volt realitása annak, hogy a két srácunk az első háromban lesz. Ha lehetünk őszinték, Kenderesiért izgultunk jobban, az nagyjából mindenki előtt tiszta volt, hogy Milák nyeri a döntőt, a kérdés az volt, sikerül-e világcsúcsot úsznia vagy sem.

Már tudjuk, a világcsúcs nem jött össze, de az olimpiai csúcs igen, így Milák nem a levegőbe beszélt az elődöntő után. Nagyszerűen kezdett Milák, 50 méter után világcsúcsrészidőn belül volt (24,48), ám féltávnál Chad Le Clos és Federico Burdisso megelőzte a magyar fiút. Nem aggódtunk, tudtuk, hogy hamarosan beindulnak azok a karok, és Kristóf újra az első helyen találja magát, ami így is lett. Az utolsó ötven méteren már tiszta volt: az olimpiai arany zsebben, de a világcsúcs nem fog összejönni. Így is lett, Milák nem tudott 1:50 alá bemenni, 1:51,25-tel lett olimpiai aranyérmes.

Érdekes volt látni, hogy szinte mérges magára a fiú, ahogy edzője sem tűnt felhőtlenül boldognak, előbb hittük volna el a második helyen célba érő Hondáról, hogy olimpiát nyert, mint Kristófról.

Az EB és a VB után tehát megvan az olimpiai cím is, Milák Kristóf ezekkel a szavakkal véleményezte saját teljesítményét:

Az apróságok, a nüanszok, hogy elszakad a sapka, elszakad a szemüveg szára, rányomják a bélyegüket az úszásra, mert kiesel a koncentrációból. De nem vagyok csalódott, ez most így sikerült. Mondták nekem, hogy akár holnapután Kecskeméten is úszhatok világcsúcsot, ha szeretnék…

Ezt én is tudom. Megvan az első arany, innentől jöhet a következő, majd a következő, majd a következő. Nekem van még dolgom ezen az olimpián is, például, hogy 100 pillangón is hasonló eredményt érjek el.

Gratulálunk, Kristóf, ez férfimunka volt!

Kenderesi Tominak nem volt szerencséje, pedig ő is nagyot ment, elődöntős idejéhez képest hét tizedet javított, ám hét századdal lemaradt a bronzról. Természetesen csalódott volt, de mi képtelenek vagyunk „haragudni rá”, ez is fantasztikus volt. Kenderesi az alábbiakat nyilatkozta:

Az időt tekintve mindenkiben több volt – Kristófban is –, úgyhogy ezt nem kell nézni. A taktika jó volt, hogy ha Le Clost le tudom hajrázni, akkor érmes lehetek, márpedig lehajráztam… Nem tudom, milyenek voltak a részidőim, azokra kíváncsi lennék, ám nagyon csalódott vagyok, hogy nem úgy jött ki a fal, hogy meglegyen a dobogó.

Le Closra koncentráltam, a túloldalt nem láttam, úgy éreztem, le kell rövidítenem a tempót, még belefér, mert azt hittem, elöl vagyok. Kiúsztam magam, ennyi volt bennem, de azt a néhány századot meg lehetett volna fogni a benyúlással. Ez így most nagyon rossz.

Szép volt, Tomi! Szerintünk most is megérdemled azt a pár sajtbureszt!

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A teljes úszóprogram

Nem csak Milák és Kenderesi ugrott vízbe szerda hajnalban. Nagyszerű eredményt ért el Németh Nándor, aki harmadik helyen ért célba a férfi 100 m-es gyorsúszás elődöntőjében, ezzel pedig döntőzni fog. Hosszú idő telt el azóta, hogy magyart láthattunk az olimpián a szám döntőjében, Nándinak ez most sikerült, ráadásul országos csúcsot úszott.

Hosszú Katinka viszont nincs jó formában. Kezdődött minden azzal a bizonyos ötödik hellyel, a 400 m vegyesen, ahol címvédő volt, de még a dobogó sem sikerült. Ezt követően a 200 pillangótól visszalépett, ami miatt fellángoltak az indulatok itthon, másodszor „szúrt ki” így Jakabos Zsuzsannával. Hajnalban pedig a 200 m vegyes döntőjében csak a hetedik helyen ért célba, ami mondanunk sem kell, kimondhatatlan nagy csalódás.

Katinka mindenesetre nem adja fel, azt mondta, benne ma ennyi volt, ennél jobbat nem tudott volna úszni.

A verseny után egyébként Milák Kristóf megmutatta emberi nagyságát, saját maga helyett a honfitárssal törődött, ünneplés helyett Katinkát vigasztalta.

És ne feledkezzünk meg Kapás Boglárkáról sem, akiért szintén szoríthatunk majd a 200 pillangó döntőjében, a második előfutamban Bogi kínai és amerikai riválisa mögött a harmadik helyen nyúlt be.

Az úszóinkon kívül is volt, van és lesz mire figyelni, női pólósaink hatalmas bravúrt végrehajtva megverték az esélyes Egyesült Államok csapatát, a férfi kardcsapatunk pedig 11:30-tól a bronzért fog vívni a németek ellen.

Hajrá, Magyarok!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső