Üdv újra, magyar foci! – Kiesett a MOL Fehérvár FC

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 16.

Hozzá vagyunk ahhoz szokva, hogy az európai porondon induló csapataink csak nagyon ritkán érik meg az őszt, de most július 16-át írunk, és egy gárdától már el is kellett búcsúznunk. Nem lenne ezzel semmi baj, ha egy magasan jegyzett ellenféllel szemben esett volna ki a MOL Fehérvár FC, de ez nem így van. Az örmény bajnokság negyedik helyezettje állította meg Szabics Imrééket, és valljuk be, az örmény Premier League-nél veretesebb bajnokságokat láttunk már életünkben.

Kijózanító volt ez a nagyszerű Európa-bajnokság után, de persze ne keverjük össze a válogatottat a klubfutballal, csak… Valahogy mégis bíztunk abban, hogy az ősszel nemcsak a Bajnokok Ligájában szurkolhatunk – remélhetőleg -, hanem az újonnan indult Konferencia-ligában is. Bár, erre az esélyünk még megvan, de maximum a Puskás Akadémiáért szoríthatunk…

Július 16-án már csak két csapatunk van talpon. Nézzük meg, hogy miért!

Az odavágó

Az Európa Konferencia-liga első fordulójában az örmény Ararat Jereván csapatát sodorta a Vidi elé a sors, és úgy gondoltuk, hogy hazai pályán kényelmes előnyt szerez majd a Szabics Imre által irányított fehérvári csapat. Ez nem így történt. A kényelmes sem jött össze meg az előny sem, utóbbi pedig elég nagy probléma volt.

Védekezhettünk azzal mi, akik a magyar fociért szorítanak, hogy az Európa-bajnokságon részt vett öt játékos (Nego, Bolla, Nikolics, Fiola és Musliu) nem játszottak, de talán még így is illett volna hazai pályán nyerni. Nem sikerült.

Hiába szerezte meg a vezetést a Fehérvár Marcel Heister góljával a hajrában, nem bírták ki, és a hosszabbításban az örmények egyenlítettek.

Semmi gond – mondtuk magunkban – a visszavágón már ott lesz mindenki, még a sérült Fiola Attila is, meglesz a továbbjutás, hiszen már az idegenben lőtt gól sem számít.

És akkor elérkezett a tegnap délután 15 óra.

Ararat Jereván – MOL Fehérvár FC: 2-0

G.: Pobulic, Silue

Az eredményben minden benne van. Örményországban hullott el a Vidi, és még csak azt sem lehet mondani, hogy állva haltak meg. Minden bizonnyal belőlünk most a keserűség szól, ezért az ennyire negatív hangnem, de egyszerűen nem tudunk kitérni abból, hogy az örmény negyedik lényegében simán ment tovább a magyar bronzérmessel szemben.

És a kezdőcsapat sem volt gyenge, Szabics az alábbi összeállításban küldte pályára csapatát:

Kovácsik – Fiola, Lüftner, Stopira, Heister – Bambgoye, Nego, Alef, Petrjak – Nikolics, Houri

A cserepadon ott volt még bevetésre készen Budu Zivzivadze, Dárdai Pál, Kovács István, Evandro és Musliu többek között. Utóbbi elég hamar pályára is lépett, ugyanis Lüftner a 11. percben nem tudta folytatni a játékot.

Nem indult rosszul a meccs fehérvári szempontból, előbb Houri, azaz a Bűvész szabadrúgása landolt az oldalhálóban, majd Nego Loic távoli, lapos, jobb alsóba tartó lövését kellett kitornáznia Ermakovnak.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Úgy tűnik, ez a párharc a nagy gólokról szólt. Az első meccsen Heister is bombagólt lőtt, ahogy az egyenlítő gólt szerző Pobulic is. És a szerb folytatta „jó” szokását. Egy buta kezezés miatt ígéretes helyről jöhetett az Ararat szabadrúgással, Kovácsik jól állította fel a sorfalat, akik nem is rebbentek szét, azonban Dimitrije Pobulic olyan pontos volt, mint a svájci gyors, kilőtte a bal felsőt, a kapus ugyan elindult, de ő is hamar belátta, hogy feleslegesen tenné.

Hidegzuhany a köbön, vezetett az Ararat, és a félidőben a Vidi már helyzetet sem tudott kialakítani.

A folytatásban is főként egyébként a hazaiak kapuja előtt folyt a játék, Petrjak helyzetét követően – amit a szélső nem túl jól oldott meg, gondolunk itt arra, hogy labdaátvétel helyett talán lőnie kellett volna -, Stopira fejesénél kellett nagyot védenie Ermakovnak.

Mindenki az egyenlítésre várt, de az Ararat alkalomadtán veszélyeztetett, egy alkalommal Kovácsik hatalmas bravúrt bemutatva szögletre mentett.

De eljött a 87. perc… És egy gól. És nem, nem az egyenlítést jelentő találat. A csereként beállt Donimani Yakuba Silue a tizenhatoson belül egyedül maradt, majd laposan megszerezte a mindent eldöntő gólt… A kommentátor is másodperceken keresztül csendben volt, nem tudott mit mondani. Most mi sem nagyon tudunk.

A nyilatkozatok

A lefújást követően a Vidi hivatalos oldala megszólaltatta a vendégek mesterét, Szabics Imrét:

Gratulálok az Ararat csapatának a győzelemhez és a továbbjutáshoz. Az történt a mérkőzésen, amit vártunk, de elmondtam a meccs előtt is, hogy a sikerhez százszázalékos teljesítményre lesz szükség, a határainkig kell elmennünk, ez sajnos nem történt meg. Azt terveztük, hogy többet birtokoljuk és nagy tempóban járatjuk a labdát, de lassan játszottunk. A probléma az volt, hogy nem tudtuk száz százalékig kontrollálni az ellentámadásban jó játékosokat, pedig ezekre a lehetőségekre számítottak végig. Az Ararat játékosain azt éreztem, hogy jobban akarják a továbbjutást és sikerrel jártak. Sok sikert kívánok nekik a folytatáshoz.

Nem becsültük le az ellenfelünket. Múlt héten már találkoztunk, és mint mondtam korábban, az történt a mérkőzésen, amire számítottunk. De ez a kellemetlen stílus, amiben játszanak, számunkra valamennyire szokatlan, ez igaz. De nem volt szó arról, hogy lebecsültük az Araratot.” Ellenfelünk az elsőtől az utolsó percig töretlenül ragaszkodott ahhoz az elképzeléshez, amely a hosszú és második labdákra, valamint a kontratámadásban veszélyes játékosokra épített.

Nyilatkozott a győztes csapat vezetőedzője, Vardan Bichakhchyan is:

Az első mérkőzésen mondtam, hogy minden Gjumriban dől majd el, mivel az idegenbeli gólunk nem jelentett előnyt az UEFA szabálymódosítása miatt. Tudtuk, hogy nagyon nehéz mérkőzés lesz. Hősies teljesítményt rakott le ma minden játékosunk a pályára, óriási gratuláció jár nekik, hiszen egy jó játékosokkal felálló, erős csapatot győztek le. Tudtuk, hogy ha egy másodpercet is adunk az ellenfélnek, biztos gondot okoz nekünk a Fehérvár. Az elsőtől az utolsó percig fegyelmezetten, nagy koncentrációval játszottunk és jókor szereztük a gólokat is. Ha én választhatnék, hogy hol legyen a következő európai meccsünk, azt mondanám, hogy ugyanitt, mert remek támogatást kaptunk a lelátóról.

Végszó

Kaptunk egy kijózanító pofont. Az Európa Konferencia-liga sem egy könnyű terep a magyar csapatok számára, ezt bizonyítja, hogy már csak a Puskás Akadémia van talpon a sorozatban… Bízzunk benne, hogy azért ők még egy kört mehetnek, de a Vidinek erre már nem lesz lehetősége. Ahogy jött, úgy ment is az EKL.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső