Zidane nyílt levele a madridistákhoz

Olvasd el 6 perc alatt szerző Bartos László 2021 május 31.

A múlt hét nagyobb volumenű eseményei közé tartozott, hogy Zinedine Zidane (nem annyira váratlan döntést hozva) lemondott a Real Madrid vezetőedzői pozíciójáról. A klub aztán szűkszavú közleményben tudatta a nagyérdeműt a döntésről, amelyben támogatásukról biztosították a francia mestert. Az okokat viszont csak találgatni lehetett. Most az AS hasábjain maga az érintett, Zinedine Zidane szólalt meg, és mondta el távozásai miértjét. A nyílt levelet változtatás nélkül közöljük:

Kedves madridisták!

Húsz éve, az első naptól kezdve, hogy betettem a lábam Madrid városába, és felvettem a habfehér mezt megkaptam minden szeretetet tőletek, amit csak lehet. Mindig is úgy éreztem, hogy nagyon különleges kapcsolat van köztünk. Az a nagy megtiszteltetés ért, hogy a történelem legfontosabb klubjának játékosa és edzője lehettem, de elsősorban én is csak egy madridista vagyok. Ezért akartam megírni ezt a levelet, hogy elbúcsúzzak tőletek, és hogy megmagyarázzam a döntésemet, miért hagyom el a kispadot.

Amikor 2019 márciusában úgy döntöttem, hogy visszatérek a kispadra – nyolchónapos kihagyás után – az azért volt, mert Florentino Perez és ti is ezt szerettétek volna. Az utcán sétálva is éreztem a támogatásotok. Mert osztom a madridizmus értékeit. A Real Madridét, amely a tagoké, a szurkolóké és az egész világé. Igyekeztem mindig ezeket az értékeket közvetíteni, igyekeztem példát mutatni. Az elmúlt húsz év, amit a Real Madridnál tölthettem a legcsodálatosabb, ami velem történhetett. És ez egyes egyedül annak köszönhető, hogy 2001-ben Florentino Perez harcolt értem, és kiállt mellettem, még ha sokan nem is értettek egyet a döntésével. Szívből mondom, mindig hálás leszek az elnök úrnak ezért. Mindig.

Most úgy döntöttem, hogy elmegyek, és szeretném megmagyarázni a miértjét.

Elmegyek, de nem azért, mert belefáradtam a munkába. 2018 májusában azért távoztam, mert úgy éreztem, a rengeteg győzelem, a rengeteg trófea után a klubnak más impulzusokra, más megközelítésre van szüksége ahhoz, hogy a legmagasabb szinten maradhasson. Ma a dolgok másképp állnak. Azért távozom, mert úgy érzem, hogy a klub már nem bízik bennem eléggé, már nem nyújt támogatást ahhoz, hogy közép- vagy hosszú távon felépítsek valamit.

Ismerem a futballt, és tudom, hogy egy olyan klub, mint a Real Madrid milyen követelményeket támaszt, tudom, hogy ha nem nyersz, akkor menned kell. De itt elfelejtettek valami nagyon fontosat, amit napról napra építettem:

Elfelejtették a kapcsolatom a játékosokkal és azzal a 150 emberrel, akikkel nap, mint nap együtt dolgoztam. Született győztes vagyok, és azért voltam itt, hogy trófeákat nyerjek. De sokkal fontosabbak ezek az emberek, az érzéseik, az élet maga, és a klubnál nem értették meg, hogy ezek a dolgok segítenek abban, hogy egy klub életben maradjon. Még szemrehányást is kaptam bizonyos értelemben.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Azt szeretném, hogy mindenki tisztelje, amit együtt elértünk. Szerettem volna, ha a klubbal és az elnökkel való kapcsolatom kicsit másképp alakult volna, mint más edzőké az elmúlt időszakban. Nem kiváltságokat kértem, természetesen nem, csak egy kicsivel több emlékezést. Ma egy edző élete egy nagy klub kispadján két szezon, nem sokkal hosszabb. Ahhoz, hogy tovább tartson, az emberi kapcsolatok elengedhetetlenek, fontosabbak, mint a pénz, fontosabbak, mint a hírnév, fontosabbak, mint bármi más. Gondoskodni kell róluk, ápolni kell őket.

Ezért is fájt annyira, amikor egy vereség után azt olvastam a sajtóban, hogy kirúgnak, ha nem nyerek a következő meccsen. Ez nem csak nekem, de az egész csapatnak is fájt, mert ezek a médiába szándékosan kiszivárgott üzenetek negatív hatással voltak a játékosokra, kétségeket és félreértéseket szültek. Hála az égnek, volt néhány csodálatos srác, akik mindvégig mellettem álltak. Amikor nehéz helyzetbe kerültem, nagyszerű győzelmekkel mentettek meg. Mert hittek bennem, és tudták, hogy én is hiszek bennük.

Természetesen nem én vagyok a világ legjobb edzője, de képes vagyok erőt és önbizalmat adni, amire mindenkinek szüksége van a munkájához, legyen szó játékosról, stábtagról vagy bármelyik alkalmazottról. Pontosan tudom, mire van szüksége egy csapatnak. A Madridban eltöltött húsz év alatt megtanultam, hogy ti, a szurkolók győzni akartok, de mindenekelőtt azt akarjátok, hogy mindent beleadjunk, az edző, a stáb, a dolgozók és természetesen a játékosok. És biztosíthatlak titeket, hogy mi mindent megtettünk, 100 százalékot nyújtottunk.

Szeretném ezt a levelet arra is felhasználni, hogy a sajtóhoz szóljak. Több száz sajtótájékoztatót tartottam, és sajnos nagyon kevés szó esett a futballról, pedig tudom, hogy önök is szeretik a futballt, mert ez az a sportág, ami összeköt minket. Nem szeretném kritizálni önöket, de szerettem volna, ha a kérdések nem mindig a vitákra és a balhékra irányulnak, ha gyakrabban beszélünk a labdáról és mindenekelőtt a játékosokról, akik a legfontosabbak és mindig is a legfontosabbak lesznek ebben a sportágban. Ne feledkezzünk meg a futballról, foglalkozzunk a futballal.

Kedves madridisták, én mindig közétek fogok tartozni!

Hala Madrid!

Zinedine Zidane

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső