Hollandia – Ausztria: Fogadási Tippek és Euro 2020 Előzetes

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 június 15.
2021. Június 17. Csütörtök, 21:00 Johan Cruijff ArenA
Hollandia
vs
Ausztria

Két győztes, két hárompontos csapat összecsapásának lehetünk majd szemtanúi csütörtökön este, amikor a Johan Cruijff Arénában Hollandia – Ausztria mérkőzést rendeznek. Egyik csapatnak sem volt könnyű dolga, bár az eredmény alapján úgy tűnhet, hogy a sógorok könnyen bántak el Észak-Macedóniával, de ez nem így van. Pandevék sokáig harcoltak, akár még ők is átvehették volna a vezetést, ám Franco Foda nagyszerűen cserélt, és két cserejátékos végül az osztrák oldalra billentette a mérleg nyelvét.

Hollandia meg pláne nem könnyen nyert, egy pár perces rövidzárlat azt eredményezte, hogy az ukrán válogatott vissza tudott jönni a meccsbe. Nem sokon múlt, ám Denzel Dumfries – aki 2014-ben még egy amatőr csapatban rúgta a bőrt, és arra készült, hogy majd Aruba színeiben váltja meg a világot – megmentette őket.

Parádés meccs volt, az EB eddigi legjobbja. Az látszik, amit már mi is többször mondtunk, hogy ez a holland csapat nem annyira erős, mint Ronald Koeman idején, Frank de Boer taktikája, játékfilozófiája elég messze áll a Barca mesteréétől, és ez egyre jobban kiütközik.

Az Oranjétól sokat vártak, az ukrán meccs után viszont felerősödtek a hangok: Az első keményebb ellenfél leradírozza majd őket a pályáról. De valóban így lenne? Döntsétek el ti, aztán majd az élet úgyis eldönti helyettetek, helyettünk…

Mi történt az első körben?

Dióhéjban összefoglaljuk, hogy az Európa-bajnokság első mérkőzésén mi történt a csapatainkkal.

Hollandia – Ukrajna

Már a torna előtt pedzegettük, hogy vannak azért problémák az Oranje háza táján, kíváncsian vártuk hát, hogy mire mennek az ukránok ellen. Meglepetést éreztünk, döntetlenre fogadtunk, és közel álltunk az igazsághoz. De a közel nem azt jelenti, hogy igazunk lett.

Frank de Boer gyakorlatilag öt védővel állt fel, három belső védővel, a széleken pedig Patrick van Aanholttal és Denzel Dumfries-zal. Akik besegítettek nem keveset a támadások építésébe, így lehet ez 3-5-2 is.

Az első félidőben Andriy Shevchenkonak már nagyon korán cserélnie kellett, Oleksandr Zubkov egy belépő után nem tudta folytatni a játékot, a helyére Marlos, a Sahtar Donyeck játékosa került, akinek nem ez volt élete mérkőzése.

Az első félidőben az ukrán csapatban Heorhiy Bushchan tartotta a lelket, többször is közel álltak a hazaiak a gólszerzéshez, ám a Kijev kapusa megmutatta, miért is ő véd, és miért nem a 97-szeres válogatott Pyatov.

A legnagyobb védést Gini Wijnaldum bombájánál mutatta be, az izmos löketbe még bele tudott nyúlni, pedig sokan azt a labdát már bent látták.

Közben az ukrán csapat is el-eljutott Maarten Stekelenburg kapujáig, ám ott minden egyes esetben rossz döntést hoztak, így helyzetig nem is igazán jutottak.

A második félidőre kifutó játékosok – különösen a hollandok – aztán megnyomták a félidő elejét, és gyorsan kétgólos előnyre tettek szert. A csapatkapitány, a nemrég a PSG-hez aláíró Giorginio Wijnaldum egy Bushchanról kipattanó labdát varrt fel a felsőbe, majd pár perccel később Dumfries harciasságának köszönhetően Wout Weghorst duplázta meg az Oranje előnyét.

Úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés, ám az ukránok nem adták fel. Sheva lekapta a pályáról az igencsak gyengén muzsikáló Marlost, és onnantól kezdve javulás látszott a játékon. És a szépítés is összejött. Tyű, hogy az mekkora gól volt, te jó ég… Andriy Yarmolenko, a West Ham szélsője vezetgette a labdát, befelé cselezett, majd irtózatosan kilőtte a jobb felsőt. Bár a fordulónak még csak ma lesz vége, de a legszebb gólok listáján nálunk ez dobogós helyen van. De azt majd úgyis meglátjátok…

A szépítés után Ukrajna csapata mintha vért ivott volna, és Roman Yaremchuk fejesgóljának köszönhetően már 2-2 volt az eredmény.

Még akár a győzelemre is volt esélyük, ám egy elpasszolt labda Bushchan részéről megpecsételte a sorsukat. Igazságtalan lenne csak a kapus nyakába varrni a felelősséget, ám tény, hogy körülbelül ezer jobb megoldást is választhatott volna, mint ami mellett döntött végül. A rossz passz után Nathan Aké adta be a labdát, Denzel Dumfries pedig befejelte a mindent eldöntő gólt.

Kár érte, ukrán szempontból persze…

Előző 5 meccs eredménye
2016.06.04.Barátságos Mérkőzés
ausztria
0:2
hollandia
Barátságos Mérkőzés
2011.02.09.Barátságos Mérkőzés
hollandia
3:1
ausztria
Barátságos Mérkőzés
2008.03.26.Barátságos Mérkőzés
ausztria
3:4
hollandia
Barátságos Mérkőzés
2003.09.06.EB-selejtező 2004
hollandia
3:1
ausztria
EB-selejtező 2004
2002.10.16.EB-selejtező 2004
ausztria
0:3
hollandia
EB-selejtező 2004
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

Ausztria – Észak-Macedónia

Finnország után másnap Észak-Macedónia is bemutatkozott egy EB-döntőn, de míg a finnek három ponttal tudtak gazdagodni, addig ugyanez Pandevéknek nem sikerült. Tegyük hozzá, hogy a végeredmény egyáltalán nem tükrözi hűen a játék képét.

A meccsen a sógorok szerezték meg a vezetést, miután Marcel Sabitzer rávarázsolta a labdát Stefan Lainer lábára. A védő csatárokat megszégyenítő módon, belsővel lőtt kapuba, szép gól volt.

Nem váratott magára sokáig az egyenlítés, egy Bachmann kapusról kicsorgó labdát a rangidős, Goran Pandev passzolt be, ezzel 1-1 volt az állás. Pandev egyébként majdnem 38 évesen lőtt gólt Európa-bajnokságon, ezzel a harmadik helyre taszította le a mi Gera Zolinkat, aki 2016-ban Portugália ellen lőtt bombagóljával fért fel a legidősebb gólszerzők dobogójának második helyére.

A folytatás annak ellenére volt izgalmas, hogy gól sokáig nem született. Voltak helyzetek mindkét kapu előtt, bárkiben benne volt, hogy megfordítja a találkozó kimenetelét, ám ez végül Ausztriának sikerült. Franco Foda mindkét csatárát lekapta a pályáról, sem Baumgartnernek, sem Kalajdzicnak nem igazán ment a játék, a helyükre pedig beküldte Marko Arnautovicot és Michael Gregoritschot. Nyerő húzásnak bizonyult el a német mestertől, ők szállították az első osztrák győzelmet az EB-k történetében.

Előbb Gregoritsch vágta be a rövidre David Alaba labdáját, majd a hosszabbítsában Arnautovic a kapust kicselezve döntötte el végleg a három pont sorsát.

Összefoglalás

Lehetséges, hogy Ausztria máris elveszíti majd Marko Arnautovicot, aki belecsempészett egy „kis” politikát az észak-macedónok elleni meccsbe. A szerb származású Arnautovic gólja után nem szép szavakkal illette Ezgjan Alioskit pusztán a származása miatt. Ezt pedig mostanság nem nézik jó szemmel sehol…

Hollandia esetében elvárt most is a győzelem, ez az osztrák csapat nem erősebb, mint az ukrán, véleményünk szerint kötelező a győzelem az Oranje számára.

Talán Memphis Depay is végre beindul, bár jól mozgott az első meccsen is, különösen az első félidőben okozott fejtörést a védelemnek.

Az örökmérleg is biztató a hollandok számára, utóbbi öt meccsükből ötöt nyertek nyugati szomszédaink ellen.

Nem is húzom az időt: Holland győzelmet várunk ezen a találkozón, még akkor is, ha egy kicsit döcög az a holland gépezet.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső