A hajrára fordulva – La Liga

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 március 25.

A tegnapi napon már megvizsgáltuk a Premier League tabelláját, arra voltunk kíváncsiak, hogy mi várható a hajrában. Így, hogy válogatott szünetek miatt állnak a bajnokságok könnyebb dolgunk van. Van időnk egy picikét megállni és higgadt fejjel áttekinteni egy-egy bajnokság aktuális állását. Az angol után a La Liga következik, ahol – ellentétben a Premier League-gel – még nem dőlt el a bajnoki cím sorsa, sőt most válik egyre izgalmasabbá. Ahogy az élmezőnyben is lesznek még parázs kis összecsapások, a kiesőjelöltek ádáz küzdelméről nem is beszélve!

A bajnoki cím és a dobogó

A bajnokság most lesz igazán izgalmas, már ami a bajnoki címre törő csapatok hátralévő fordulóit illeti. Hárman vannak még versenyben a trófeáért, az Atletico Madrid, a Barcelona és a Real Madrid. Az Atletico az ősszel kiváló formát mutatott, miközben a két gigász többször is bukott. Ezt ki tudták használni Luis Suárezék. Apropó, az idény legjobb üzeletét kötötték, amikor megszerezték az uruguayi játékost, akit a Barcelona buta módon ingyen engedett el a csapattól. Suárez 19 bajnoki gólnál jár, nála többet csak cimborája, az egykori harcostárs, Lionel Messi szerzett. Gondolom, azóta már Barcelonában is másként tekintenek erre a transzferre…

Szóval, szépen haladtak a matracosok a bajnoki cím felé, nem is olyan régen még tízpontos előnyük is volt az üldözőkkel szemben, majd következett egy törés: Elfogyott a keret. Nem lehet azt mondani, hogy nagyon lenne kivel helyettesíteni a legjobbakat, ez pedig meglátszott a teljesítményükön. Főleg, hogy a hónapban még a Bajnokok Ligájában is helyt kellett állniuk.

A Barcelona fordított utat jár be. Ők gyengén kezdtek, és mostanra értek csúcsformába. Legalábbis most úgy tűnik, hogy Frenkie De Jongék új erőre kaptak, és egyre inkább kezd beérni Ronald Koeman munkája. Pedig azt mondta, hogy ezt az évet a csapat újjáépítésének kell szentelni. Számos botrány volt a csapat körül, gondolok itt a hatalmas adósságokra, Messi fizetésére, az öltözőn belüli széthúzásra, a volt elnök körüli problémákra. Ennek ellenére a gárda kievickélt a gödörből, bombaformába kerültek, már csak négy pont a különbség az Atletivel szemben, áprilisban pedig kupadöntőt játszanak majd az Athletic Bilbao ellen. Ha most kéne megtippelni, hogy ki nyeri a bajnokságot, én egyértelműen őket mondanám!

De ne feledkezzünk meg azért a királyiakról sem. A szezon során egyetlen új arc sem csatlakozott a blancókhoz, a koronavírus okozta gazdasági válság őket is elérte, vagyis épp azt próbálják elkerülni, hogy elérje őket, így egy kicsit szorosabbra húzták azt a bizonyos övet. Sajnálatos módon a csapat sztárja, Eden Hazard idén is csak szenved, így Zidane-nak alternatív megoldások után kellett néznie, rá nem építhette a gárdát. A rengeteg nehézség ellenére már csak ők vannak talpon a BL-ben (kiesett az Atleti, a Barca és a Sevilla is), a bajnokságban hatpontos a lemaradásuk.

A Real Madridra jellemző egyébként a rengeteg sérülés, ez sem könnyíti meg az edző munkáját. Egy hihetetlen számot fogok mondani: Nemrég történt meg az idénybeli 47. sérülés a csapatnál. Ezzel vezetnek egy tabellát, de ennek ők nem igazán örülnek… A fővárosiak idénye hamarosan fordulóponthoz érkezik. Először a Liverpoollal mérkőznek meg a BL negyeddöntőjében, majd jön az El Clasico, végül a Pool elleni visszavágó. Ez a három mérkőzés az egész szezonjuk végét befolyásolhatja.

A hátralévő fordulók tekintetében a legkönnyebb dolga talán Benzemáéknak van: Játszanak a Barcával, a Sevillával és idegenben a Bilbaoval, a többi meccsen kötelező a győzelem. A Barca mindkét közvetlen ellenfelével játszik még, előbb a Reallal, majd májusban az Atleticoval, ehhez még jön egy Villarreal elleni rangadó, bár a sárga tengeralattjáró nem igazán tudta a múltban őket feltartóztatni.

Az Atleti sorsolásával zárom: Barcelona, Bilbao, Sevilla, és egy kiruccanás a San Mamésba…

Az élmezőny

Míg a Premier League-ben óriási csata zajlik a negyedik, utolsó BL-t érő helyért, a spanyoloknál ez már gyakorlatilag eldőlt. A Sevilla áll jelenleg ebben a pozícióban, és tíz ponttal előzik meg az ötödik helyen álló Real Sociedadot. Na, ott viszont még lesznek izgalmak! Ugyanennyi egysége van a Betisnek, és kétpontos hátrányban van a Villarreal. Unai Emery együttese alatt ismét egy nagyobb szakadék, így a Granadától lefelé már nem kell foglalkozni azzal, hogy ki fog végezni az Európa Ligát, illetve Európa Konferencia Ligát érő helyeken.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kiesőjelöltek

Nincs egyértelmű kieső egyelőre. A hátralévő tíz forduló ezért különleges izgalmakat tartogat majd számunkra. Tíz forduló sok mindenre elég, így nem tudom kijelenteni, hogy X vagy Y búcsúzik a La Ligától. Az biztos, hogy erre jó esélye van az Huescának, az Alavesnek és az Eibarnak (ők állnak jelenleg ezeken a helyeken), de az Elche, a Valladolid, a Cádiz és a Getafe sincs biztonságban. Onnan felfelé már talán nem lesz gond.

Az év pozitív csalódásai

Mindenképp ide lehet venni a Barcelona feltámadását, mondom még egyszer, szerintem meglesz nekik a bajnoki cím, és a Király Kupa is. De annál nagyobbat szól a Betis szereplése, akik éveken át csak a középmezőny alját súrolták, most viszont van esélyük, hogy európai porondra lépjenek ki. Emellett még megemlíteném a Celta Vigo együttesét, akik szintén gyengélkedtek az elmúlt két szezonban, nagyon közel voltak ahhoz, hogy kiessenek. Végül mindig megúszták, most pedig a 11. helyen állnak, és idén biztosan nem lesznek kiesési gondjaik.

Az év negatív csalódásai

Biztosan helyet kap ebben a kis listában a Getafe, akik tavaly a koronavírus utáni újraindítást követően estek szét, végül egy hajszállal, de lemaradtak az Európa Ligáról, idén pedig közel állnak a kieséshez. A 14. helyen állnak, 29 pontot gyűjtöttek, hat pontra az Eibar, akik már a 18. pozícióból várják a folytatást.

És bár fáj, és nem rajtuk múlt, de a Valencia szereplése is sajnos egy elég negatív sztori. A pénzügyi problémák, a legjobbjaik eladása komoly nyomot hagyott, és pár bravúr eredményt leszámítva egy kész szenvedés a szezonjuk. Sajnálom őket, és remélem, hogy minél előbb helyre tudnak rázódni.

Ahogy ígértem, most is azzal zárom a soraim, amivel tegnap: Ezek a mi véleményünket tükrözik, ezer és ezer dolog lehet befolyással a hátralévő fordulókra. Holnap a Bundesligával folytatjuk a kis körültekintésünket.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső