A Világbajnokság Csapatai: Dél-Korea

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 18.

Szerintem Dél-Korea egy kicsit mindenkinek a bögyében van még most is. Gondolok itt arra, hogy húsz évvel ezelőtt mocskos módon nyomatták őket a bírók, egyesek csalást kiáltottak, és ezeknek a hangoknak azért volt is alapja. Emlékezzünk az olaszok elleni botrányos meccsre, emlékezzünk, hogy Byron Moreno milyen ítéletekkel borzolta a kedélyeket (később egyébként a bíróból heroinfutár lett), bár ő maga azt gondolja, élete egyik legjobb meccsét vezette.

Aztán később Spanyolország is a bírói hibák áldozata lett, és minden frusztráció Dél-Koreán csattant, a házigazdát nem lehetett szeretni emiatt. Egyébként azon a világbajnokságon a legjobb eredményüket érték végül el, negyedik helyen végeztek, a bronzmérkőzésen Törökország ellen játszottak 2-3-as eredményt.

Húsz évvel később egy portugál edzővel a kispadon próbálnak meg emlékezetest nyújtani, de immáron lehetőleg bírói segítség (vagy hibák) nélkül. Paulo Bento csapatának ez a mostani lesz a tizenegyedik tornája. Négy évvel ezelőtt is láthattuk őket, akkor is emlékezetest alkottak, ők voltak, akik Németország továbbjutási esélyeit összetörték, és Dugovics Tituszként magukkal rántották a Nationalelfet a mélybe.

A negyedik helyen kívül egyszer jutottak el a kieséses szakaszig, 2010-ben, egyébiránt az összes tornán a csoportkörben búcsúztak.

Az út a VB-ig

Dél-Korea a selejtező második szakaszában csatlakozott a többiekhez. Egy olyan csoportban voltak, ahol a győzelem kötelező volt. Pikáns volt maga a sorsolás is, hiszen Észak-, és Dél-Korea is egy kvintettbe került, mellettük még Türkmenisztán, Libanon és Srí Lanka szerepelt.

Észak-Korea aztán visszalépett a sorozattól, hivatalosan a koronavírus-járvány miatt, de amúgy nem volt beleszólásuk a csoportelsőségbe. Amit Dél-Korea öt győzelemmel és egy iksszel szerzett meg magának, összesen egy gólt kapva.

A harmadik körben már erősebb csapatok jöttek, Dél-Korea ellenfelei közé tartozott Libanon, Szíria, Irak, az Egyesült Arab Emirátusok és Irán. Az ember azt gondolta volna, hogy Sonék ezt a csoportot magabiztosan megnyerik, de csak a második pozícióba futottak be, Irán megelőzte őket. Azonban a kvalifikációt egy pillanatra sem veszélyeztette semmi, az UAE végül kilenc ponttal lemaradva végzett a csoport harmadik helyén.

Az azóta eltelt időszakban jöttek a barátságos meccsek, plusz a már korábban is említett EAFF E-1 ázsiai bajnokság, ahol Dél-Korea mellett Kína és Hong Kong vett részt. Dél-Korea a második helyen végzett.

A múlt héten játszották le utolsó felkészülési mérkőzésüket, Izland volt az ellenfél, Song Min-Kyu góljával nyert Bento együttese.

A keret tagjai

A koreai csapat főként csatárposzton erős, ha megnézzük a 26 fős keretet, azt láthatjuk, hogy a legtöbb ismert név ott található. Paulo Bento a keretválasztáskor nem hozott meglepetést, egyetlen dolog volt, ami miatt nem csak ő, de a fél ország aggódott. Ez pedig Son Heung-min helyzete volt. A Tottenham támadója októberben ütközött egy mérkőzésen a Marseille játékosával, Mbembával, és le is kellett cserélni.

Nem volt biztos a szereplése, ám Bento elvitte magával, és úgy néz ki, hogy már rendben van, tudja vállalni a játékot.

A keretben talán csak egy meglepetés van, Song Bum-keun meghívása. A fiatal kapus az utánpótlásban nyújtott jó teljesítményt, és habár a felnőttek között még csak egyszer léphetett pályára, Bento bízik benne annyira, hogy magával vigye. Valószínű, hogy a padról fogja végig követni az eseményeket, de elmondhatja, hogy ott volt.

A középpályán helyet kapott Lee Jae-sung, valamint Lee Kang-in is, utóbbiról azt tartják, generációja talán legtehetségesebb játékosa, egyelőre a Mallorcában futballozik, de ha jól játszik, azzal felkeltheti más csapatok érdeklődését is. Csak egy kicsit türtőztetnie kell magát, elég forrófejű játékos…

A teljes keret:

Kapusok: Kim Seung-gyu (Al-Shabab), Jo Hyeon-woo (Ulsan Hyundai), Song Bum-keun (Jeonbuk Hyundai Motors)

Védők: Kim Young-gwon (Ulsan Hyundai), Kim Jin-su (Jeonbuk Hyundai Motors), Hong Chul (Daegu FC), Kim Min-jae (Napoli), Kwon Kyung-won (Gamba Osaka), Kim Moon-hwan (Jeonbuk Hyundai Motors), Kim Tae-hwan (Ulsan Hyundai), Cho Yu-min (Daejon Hana Citizen), Yoon Jong-gyu (FC Seoul)

Középpályások: Jung Woo-young (Al-Sadd), Lee Jae-sung (Mainz), Hwang Hee-chan (Wolves), Kwon Chang-hoon (Gimcheon Sangmu), Hwang In-beom (Olympiacos), Na Sang-ho (FC Seoul), Son Jun-ho (Shandong Taishan), Paik Seung-ho (Jeonbuk Hyundai Motors), Jeong Woo-yeong (Freiburg), Lee Kang-in (Mallorca), Song Min-kyu (Jeonbuk Hyundai Motors)

Támadók: Son Heung-min (Tottenham), Hwang Ui-jo (Olympiacos), Cho Gue-sung (Jeonbuk Hyundai Motors)

A szövetségi kapitány

A név sokaknak lehet ismerős. Paulo Bento 2004-ben hagyott fel a profi futballal, és ezt követően állt edzőnek. Játékosként 35 alkalommal húzta fel a portugál nemzeti mezt, és bár aktív korában csak egyszer hagyta el Portugáliát, edzőként megfordult Brazíliában, Kínában, de volt hazája szövetségi kapitánya is. Kevés sikerrel, mivel Brazíliában – 2014-ben – még a csoportból sem jutottak tovább. És most ő Dél-Korea szövetségi kapitánya, ráadásul egy megtisztelő címet is magáénak tudhat: Ő az első mester, aki egy teljes négyéves ciklust ki tudott tölteni Dél-Koreában, tehát ő a válogatott legrégebben „hivatalban levő” edzője.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Azt hiszem, ez mindenki számára egyértelmű: Son Heung-min a csapat legnagyobb sztárja, a legmagasabban jegyzett dél-koreai futballista, aki már évek óta a legjobbak között játszik. Son talán az egyedüli, aki valódi vezérszerepben tud majd tetszelegni, és amennyiben esetleg mégsem tudja vállalni a játékot, azzal megpecsételi a csapat sorsát.

Nagyon egyemberes csapatként írom le Dél-Koreát, és tény, hogy Son nélkül tényleg sokkal gyengébbek, de azért vannak még kiemelkedően jó futballistáik. A Wolves csatára, Hwang Hee-chan, vagy a fentebb is említett Lee Kang-in is jó játékos. És majdnem elfelejtettem megemlíteni Szalai Attila korábbi csapattársát, a nyáron Napoliba igazoló Kim Min-jae-t. Kőkemény védő, aki azonnal bejátszotta magát Luciano Spalletti csapatába, és a dél-koreai válogatottnak is alapembere.

A felfedezett

És ha már Lee Kang-int többször megemlítettem, akkor itt is vele szeretnék foglalkozni. A Valenciában, valamint a Mallorcában fordult meg a fiatal játékos, akit – mint említettem – kora egyik legtehetségesebbjeként emlegetnek.

A várható kezdőcsapat

Dél-Korea a selejtezők során 4-2-3-1-ben és 4-3-3-ban lépett pályára. Son tökéletes volt a balszélre, illetve csatárként is, ha a helyzet úgy kívánta. Most is ezen két formáció közül fog választani a mester.

Kim Seung-gyu – Kim Moon-hwan, Kim Min-jae, Kwon Kyung-won, Kim Jin-su – Kwon Chang-hoon, Jeong Woo-yeong, Hwang In-beom – Hwang Hee-chan, Hwang Ui-jo, Son Heung-min

A menetrend

Uruguay ellen fog pályára lépni először a csapat, amit a Ghána elleni mérkőzés követ. A harmadik, utolsó fordulóban Portugália lesz majd az ellenfél.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső