A Világbajnokság Csapatai: Ghána

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 18.

Ghána mindössze negyedik világbajnokságára készül, pedig első blikkre az ember azt gondolná, állandó résztvevői ezeknek a tornáknak. Hiszen annyi jó ghánai futballistát látunk az erős európai bajnokságokban… De nem, a valóság az, hogy Ghána csak 2006-ban, 2010-ben és 2014-ben vett részt VB-n.

1930 és 1958 között ez nem is lett volna lehetséges, mert Ghána akkoriban még nem is létezett, mármint igen, de nem önálló államként, az Egyesült Királyság tagjai voltak. Később előfordult, hogy megpróbáltak kijutni, de nem jött nekik össze, és volt olyan, hogy egyszerűen visszaléptek. Nem is egyszer fordult ez elő, négyszer nem léptek pályára.

Az eddigi szereplésük sok sikert nem hozott, de ez talán nem is volt elvárás. Egyszer, 2010-ben, Dél-Afrikában eljutottak a negyeddöntőig, ez az ország legjobb eredménye.

Egyébként odahaza, Afrikában az ANK-n sokkal több sikerük volt, de azok is nagyon régen. Négyszeres bajnokok, de már negyven éve volt utolsó győzelmük. Az utóbbi években a legjobb eredményük egy 2015-ös második hely.

Otto Addo együttese az esélytelenek nyugalmával készülhet a csoportra, minimum kettő erősebb csapat van náluk. De ez nem jelenti azt, hogy nem akarnak nyerni. Talán ez az esélytelenség nem is rossz, hiszen nincs teher a fiúk vállán, nem kell attól tartani, hogy csalódást okoznak a szurkolóiknak.

Az út a VB-ig

Ghána kis híján lemaradt a világbajnokságról, a selejtező második szakaszában nagyon necces volt a továbbjutásuk, aztán a döntőben sem volt egyszerű dolguk.

A második körben Ghána mellett Dél-Afrika, Etiópia és Zimbabwe szerepelt. Utóbbi kettő nem sok vizet zavart, így Ghánának Dél-Afrikára kellett fókuszálnia. A csoportot aztán négy győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel fejezték be, csak úgy, mint riválisuk. Az utolsó fordulóban, a második helyen állva sikerült hazai pályán 1-0-ra nyerniük ellenük, és mivel jobb volt a gólkülönbségük, ők mehettek a döntőbe, ahol az ellenfél Nigéria volt.

Ekkor a csapat már túl volt egy nagyon elrontott Afrikai Nemzetek Kupáján, még a csoportjukból sem sikerült továbbjutni, még a Comore-szigetek is megelőzte őket.

A kétmeccses csata első részén nem született döntés, Ghána hazai pályán 0-0-t játszott, Nigériában kellett kiharcolni az indulást, ami nem tűnt egyszerű feladatnak.

Thomas Partey góljával megvolt a vezetés, de a zöldek hamar egyenlítettek, és még a vezetést is átvették, de azt a találatot elvették Nigériától. Így maradt az 1-1, amely a ghánaiak VB-szereplését eredményezte. Pedig erre sokan nem tettek volna egy vasat sem előzetesen.

Ghána is tegnap tartotta a főpróbát, Svájc ellen felkészülési mérkőzést rendeztek, amit két hajrában rúgott góllal meg is nyertek. Betalált a Southampton játékosa, Mohammed Salisu, valamint a Bristol City csatára, Antoine Semenyo.

A keret tagjai

Otto Addo csapatában leginkább a kapusposzt jelent problémát. Megvan a szövetségi kapitány favoritja, aki nem más, mint Joe Wollacot, aki az angol harmadosztályú Charlton csapatában futballozik. És pont a kerethirdetés előtt sérült meg, ami azt eredményezte, hogy nem utazhat a világbajnokságra. Addo aztán még inkább problémába ütközött, ugyanis második számú választása, Richard Ofori is kiesett, az Orlando Pirates kapusa edzésen sérült meg. Így végül Lawrence Ati-Zigi, Ibrahim Danlad és Manaf Nurudeen kerültek a keretbe.

Szintén nem játszhat Idrissu Baba, Jonathan Mensah és Mubarak Wakaso, előbbi sérült, utóbbi kettő viszont nem volt elég jó a meghívóhoz.

A teljes keret:

Kapusok: Lawrence Ati-Zigi (St Gallen), Ibrahim Danlad (Asante Kotoko), Manaf Nurudeen (Eupen)

Védők: Joseph Aidoo (Celta Vigo), Daniel Amartey (Leicester), Abdul-Rahman Baba (Reading), Alexander Djiku (Strasbourg), Tariq Lamptey (Brighton), Gideon Mensah (Auxerre), Denis Odoi (Club Brugge), Mohammed Salisu (Southampton), Alidu Seidu (Clermont Foot)

Középpályások: Andre Ayew (Al Sadd), Mohammed Kudus (Ajax), Daniel-Kofi Kyereh (Freiburg), Elisha Owusu (Gent), Thomas Partey (Arsenal), Salis Abdul Samed (Lens)

Támadók: Daniel Afriyie (Hearts of Oak), Jordan Ayew (Crystal Palace), Osman Bukari (Red Star Belgrade), Issahaku Abdul Fatawu (Sporting CP), Antoine Semenyo (Bristol City), Kamal Sowah (Club Brugge), Kamaldeen Sulemana (Stade Rennes), Inaki Williams (Athletic Club)

A szövetségi kapitány

2022 februárja óta irányítja a ghánai válogatottat Otto Addo, aki játékosként a teljes karrierjét Németországban töltötte. A stoplist szögre akasztva sem maradt munka nélkül: Volt a Hamburg utánpótlásában edző, majd a felnőttek között asszisztens. Megjárta Dániát, volt játékosmegfigyelő, aztán 2021-ben lett Milovan Rajevac segítője szülőhazájának nemzeti tizenegyében. Miután a szerb távozott, ideiglenesen Addot nevezték ki, majd idén februárban véglegesítették őt a pozícióján.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Több ismert játékos alkotja a ghánai válogatottat, közülük talán a legismertebb Thomas Partey, az angol Arsenal középpályása. Ő lehet a csapat vezére a pályán, de ne feledkezzünk meg az Ajax berobbanó sztárjáról, Mohammed Kudusról, valamint arról az Inaki Williamsről sem, akinek öccse, Nico a spanyol válogatott tagja. Inaki és Nico ghánai és spanyol felmenőkkel rendelkezik, és mint anno a Boateng testvérek, ők is más utakat jártak be válogatott karrierjük során.

A felfedezett

Idén már felfedezhettük magunknak Kamal Sowah játékát, a támadó a Club Brugge színeiben a BL-ben szórta a gólokat (jó, az túlzás azért), és most a válogatottban is bizonyíthat. Rajta kívül figyelemmel kell majd követni Kamaldeen Sulemanát, a Rennes játékosát, aki kevés figyelmet kap ahhoz képest, hogy top 5-ös bajnokságból érkezik. A védők között pedig nem árt szemmel tartani Tariq Lamptey-t, a Brighton futballistáját, akit anno komolyan nézegetett a Manchester United is.

A várható kezdőcsapat

Várható, hogy Addo megerősített védelemmel lép pályára, okkal tartják őket a legesélytelenebbek között. Ebből lehet egy 4-2-3-1 (ami ismerős a játékosok számára), de egy 5-3-2-t vagy 5-4-1-et is el tudunk képzelni.

Danlad – Lamptey, Salisu, Amartey, Mensah – Partey, Baba – J. Ayew, Kudus, Sulemana; I. Williams

A menetrend

A szereplést Ghána majd Portugália ellen kezdi meg szerdán, amit egy Dél-Korea elleni mérkőzés fog követni. Végül a ghánaiak majd Uruguay legjobbjai ellen zárják a csoportot.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső