A Világbajnokság Csapatai: Uruguay

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 18.

Tizenöt év után egészségügyi megfontolásból mondott le Óscar Tábárez, Uruguay legendás szövetségi kapitánya. Utódja, Diego Alonso kapott egy kőkemény feladatot: Meg kell próbálnia felérni Tábárezhez. Ez egy nagyon komoly és amúgy nemes feladat is, de a fiatal vezető nem feltétlenül rendelkezik elegendő rutinnal. De… valahol mindenki elkezdte, nem igaz?

Az uruguayi válogatott azzal a céllal érkezett Katarba, hogy minimum a negyeddöntőig eljussanak. Tömve vannak fiatal tehetségekkel, kapásból öt olyan játékost fel tudok sorolni, akik a világ bármelyik csapatában kezdők lehetnének.

Szóval joggal van meg az önbizalom a játékosok és a szurkolók részéről.

Uruguayban rendezték a világ első világbajnokságát, anno 1930-ban. A házigazda azt a tornát hibátlan teljesítménnyel meg is nyerte, majd ezt követően még egyszer lettek vb-győztesek, 1950-ben. Kevés olyan VB van, ahol a dél-amerikai ország válogatottja nem vehetett részt: 1934-ben és 1938-ban ők maguk utasították el a lehetőséget, 1958-ban nem jutottak ki, ahogy 1978-ban, 1982-ben, 1994-ben és 1998-ban sem.

Az utolsó torna, ahol nem láthattuk őket Németország volt 2006-ban.

A csapat az újabb VB-ken rendre jól szerepel, 2010-ben például a negyedik helyen végeztek, négy évvel ezelőtt pedig eljutottak a negyeddöntőig. A csapat a csoportküzdelmek után Portugáliát még megverte, de aztán Franciaország ellen nem tudtak már mit tenni ők sem.

Az út a VB-ig

A dél-amerikai selejtező úgy működik, hogy van összesen tíz ország, akiket egymásra löknek, és a végén négy – maximum öt – csapat kijut a világbajnokságra. Négyen biztosan, az ötödik pótselejtező útján harcolhatja ki a részvételt. Az elég egyértelmű volt, hogy Brazília és Argentína a csoport első és második helyén végeznek. De utánuk egyáltalán nem volt biztos, hogy Uruguaynak is lesz hely. Diego Alonso együttese végül aztán a harmadik helyen végzett, nyolc győzelmet arattak, négyszer ikszeltek és hatszor kikaptak. A többiek azért lemaradtak hozzájuk képest, Ecuador közel volt, de Peru, Kolumbia és főleg Chile – akiknek azért meglett volna az esélyük – több ponttal hátrébb végeztek.

Darwin Núnezék nem játsszanak már több mérkőzést a VB-ig, és novemberben sem köteöttek le egy találkozót sem. Szeptemberben léptek pályára utoljára, mielőtt Diego Alonso eldöntötte volna, mely játékosokat viszi magával, és kik maradnak otthon. Kisebb meglepetésre Irán ellen 1-0-ra kikaptak, aztán Kanadát viszont már megverték 2-0-ra.

A keret tagjai

Diego Alonso nem bízta a véletlenre, októberben ötvenöt főt jelentett be, közülük került ki az a 26, aki végül játszani is fog a VB-n. Több mint a keret felét tehát ki kellett szórni, és ezt a mester meg is tette novemberben. Nagy lemaradó igazából nincs, a Getafe játékosát, Mauro Arambarrit említeném meg, aki nemrégiben megsérült, és meg kellett műteni a bokáját.

A keretben helyet kaptak a nagy öregek, akiknek ez lesz majd az utolsó vb-jük, Edinson Cavanit, Luis Suárezt, Diego Godínt vagy épp Fernando Muslerát most fogjuk utoljára látni egy ekkora eseményen.

De jönnek a fiatalok is, akik egyre jobban helyet követelnek maguknak a csapatban. Ilyen játékos Federico Valverde, a Real Madrid elnyűhetetlen középpályása, vagy Manuel Ugarte, aki szintén egy fáradhatatlan spíler a Portoban, a középpálya közepén.

És persze Darwin Núnezt is muszáj szóba hozni, lévén, jelen pillanatban ő a leghíresebb uruguayi, aki a Benfica csapatából igazolt el a nyáron hatalmas összegért Angliába.

A teljes keret:

Kapusok: Fernando Muslera (Galatasaray), Sebastian Sosa (Independiente), Sergio Rochet (Nacional)

Védők: Jose Gimenez (Atletico Madrid), Diego Godin (Velez Sarsfield), Ronald Araujo (Barcelona), Guillermo Varela (Flamengo), Mathias Olivera (Napoli), Matias Vina (Roma), Sebastian Coates (Sporting CP), Martin Caceres (LA Galaxy), Jose Luis Rodriguez (Nacional)

Középpályások: Matias Vecino (Lazio), Rodrigo Bentancur (Tottenham), Nicolas de la Cruz (River Plate), Giorgian de Arrascaeta (Flamengo), Lucas Torreira (Galatasaray), Federico Valverde (Real Madrid), Manuel Ugarte (Sporting CP)

Támadók: Facundo Pellistri (Man Utd), Luis Suarez (Nacional), Darwin Nunez (Liverpool), Maxi Gomez (Trabzonspor), Facundo Torres (Orlando City), Edinson Cavani (Valencia), Agustin Canobbio (Athletico Paranaense)

A szövetségi kapitány

Nincs könnyű dolga Diego Alonsonak, Uruguay szövetségi kapitányának. A válogatottól mindenki kiemelkedő teljesítményt vár otthon, közben pedig a mesternek is fel van adva a lecke: A legendás Óscar Tábárezt kellene feledtetni, aki 2006 és 2021 között dirigált a válogatott élén. Nehéz ilyenkor az utód dolga…

Játékosként Alonso főként spanyol csapatokból lehet ismerős, megjárta a Valenciát, az Atletico Madridot, a Malagát és a Murciát is, karrierjét végül otthon, a Penarolban fejezte be, majd egyből edzőnek állt. Főként dél-amerikai csapatoknál dolgozott, 2019-ben ment az Egyesült Államokba, és kezdett David Beckham csapatánál, az Inter Miaminál dolgozni. Konkrétan ő volt az együttes első menedzsere. Innen csatlakozott a nemzeti csapathoz, akiket gond nélkül juttatott ki a VB-re.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Több játékost is kiemelnék ebből az uruguayi csapatból. A védelemben helyet kapott két kőkemény, nagy tapasztalattal bíró játékos, Diego Godín – aki egyébként a csapatkapitány – és José Giménez, az Atletico Madrid védője.

A középpályán Federico Valverde lesz az úr, rajta fog átfutni minden támadás, a Real Madrid középpályása akkor a legjobb, amikor szabad kezet kap, bejárhatja az egész pályát. És mivel valószínűleg nem a Földről származik, így be is tudja futni az egész pályát 90 percen keresztül. A védekezésből és a támadásokból is kiveszi a részét, a szezon során hatalmas gólokat rúgott. A középpályán nem egyedül kell boldogulnia, Matías Vecino, Rodrigo Bentancur és Manuel Ugarte vagy Giorgian De Arrescaeta is a segítségére lesz.

A támadók között megtalálhatjuk Luis Suárez nevét, akit nem kell bemutatni. Bár már veteránkorba lépett, még mindig nagyon gólérzékeny, de ha neki nem megy, akkor majd jön Darwin Núnez vagy Edinson Cavani.

A felfedezett

Több fiatal is helyet kapott a keretben, akik fokozatosan kapnak egyre több szerepet. De nem csak a fiatalok között kell a gyémántot keresni. Lucas Torreira nevét kevesebbet halljuk, pedig egy nagyon jó középső középpályásról van szó. Tavaly kihagyhatatlan volt a Fiorentinából, idén viszont már nem ott, hanem a Galatasarayban játszik.

Agustin Canobbio lehet még érdekes, valamint a Napoli balhátvédje, Mathias Olivera.

A várható kezdőcsapat

Ez a 26 fő elég flexibilis ahhoz, hogy kábé bármilyen formációban fel tudjon állni a csapat. Diego Alonso viszont általában 4-4-2-es taktikához ragaszkodik.

Muslera – Varela, Godin, Gimenez, Olivera – Valverde, Vecino, Bentancur, De Arrescaeta – Nunez, Suarez

A menetrend

Uruguay első mérkőzést szerdán rendezik, ekkor a dél-koreai csapattal találkoznak, majd jön a portugálok elleni rangadó, végül majd Ghánával találkoznak Gimenezék.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső