A Világbajnokság Csapatai: Ecuador

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 14.

Az A csoportban Hollandiáról már olvashattatok, most pedig következik az ecuadori tizenegy. A csapat nem indul nagy esélyekkel, jó játékkal arra lehet némi sansz, hogy a második helyen végeznek, de őszintén szólva, mi azt gondoljuk, hogy Szenegál és Hollandia mögött vajmi kevés esélyük van.

Ahogy említettem már a Katar – Ecuador tippben is, a dél-amerikaiak körül forrott a levegő, ugyanis felmerült a csalás lehetősége az együttesnél. Byron Castillo, a Club Leon védője ugyanis – állítólag – meghamisította születési papírjait. Azt mondják, egy kolumbiai faluban született, közel az ecuadori határhoz, így később jogosulatlanul lépett pályára a válogatottban, amelyik kiharcolta a részvételt a tornán. Chile és Peru egyaránt óvott, perelt, és megtettek mindent, hogy Ecuadort kizárják, azonban ezeket az óvásokat elutasították. Az ügy aztán a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon kötött ki, és az a határozat született, hogy nem zárják ki Ecuadort, viszont a 2026-os selejtezőben pontlevonással fogják őket büntetni.

A csapat így készülhet a vasárnapi nyitómeccsre, amely különleges lesz a számukra, nyitómeccsen még sosem szerepeltek, és VB-n is legutóbb nyolc éve, Brazíliában. Legjobb eredményüket 2006-ban érték el, amikor a nyolcaddöntőig meneteltek Németországban. A csapat egyébként most negyedik alkalommal vehet részt világbajnokságon.

Az út a VB-ig

Dél-Amerikában összesen tíz csapat vesz részt a selejtezők során, oda-vissza mérkőzéseken döntik el, ki legyen az a négy, aki automatikusan kijut az aktuális VB-re. Ecuador 2018-ban nem tudott bejutni a legjobb négy közé, idén azonban sikerült ez nekik. 18 mérkőzésen összesen 26 pontot szereztek, amely elegendő volt ahhoz, hogy több jó csapatot megelőzzenek, mint amilyen a kolumbiai vagy a chilei, esetleg a perui. Peru egyébként ötödikként pótselejtezőt játszott, de elbukott Ausztráliával szemben. Így Brazília, Argentína, Uruguay és Ecuador fogják képviselni a kontinenst.

Összesen hét győzelmet arattak, ötször ikszeltek és hatszor kikaptak, és a végén nagyon rezgett a léc. Alfaroék az utolsó négy meccsüket nem tudták megnyerni, és így Peru, valamint Kolumbia is majdnem utolérte őket. De mivel ők is buktak, Pervis Estupinánék örülhettek.

A selejtezők során Michael Estrada lett a csapat házi gólkirálya a maga hat góljával, amelyet még két gólpasszal egészített ki. Enner Valenciát és Gonzalo Platát lehet még kiemelni, ők szállították a sikereket az együttes számára.

A keret tagjai

Már a tippben is kiemeltem, az ecuadori válogatott több tagja is Európában futballozik, erős bajnokságokban, ami az együttes javára válik. A keret magját tapasztalt játékosok alkotják, mint például a veterán Enner Valencia vagy Robert Arboleda, de közben jön a feltörekvő generáció, amelynek legfényesebb csillaga Moises Caicedo, a Brighton középpályása.

A végső keretből több olyan játékos is kimaradt, aki számított a behívóra, így nem láthatjuk majd Gilmar Napát, Pedro Ortizt, Romario Caicedot, Jhoanner Chavezt, Sebastian Gonzálezt, Jordy Caicedot vagy Djorkaeff Reascot sem.

Robert Arboleda annak ellenére került be a keretbe, hogy sérüléssel bajlódik, azonban Joao Rojas biztosan nem épül fel a startig, így Alfaro inkább kihagyta őt a 26 játékos közül.

A teljes keret:

Kapusok: Alexander Dominguez (Deportes Tolima), Hernán Galindez (Aucas), Moises Ramirez (Independiente)

Védők: Robert Arboleda (Sao Paulo), Xavier Arreaga (Seattle Sounders), Byron Castillo (Club Leon), Pervis Estupinán (Brighton), Piero Hincapié (Bayer Leverkusen), Diego Palacios (LAFC), Angelo Preciado (Genk), Felix Torres (Santos Laguna)

Középpályások: Alexander Alvarado (LDU Quito), Nilson Angulo (Anderlecht), Dixon Arroyo (Emelec), Moises Caicedo (Brighton), José Cifuentes (LAFC), Alan Franco (Talleres), Carlos Gruezo (Augsburg), Jhegson Mendez (LAFC), Jeremy Sarmiento (Brighton)

Támadók: Leonardo Campana (Inter Miami), Michael Estrada (Cruz Azul), Romario Ibarra (Pachuca), Angel Mena (Club Leon), Gonzalo Plata (Real Valladolid), Enner Valencia (Fenerbahce)

A szövetségi kapitány

Gustavo Alfaro 2020-ban érkezett a csapathoz, és igazi vándormadárként lehetne őt jellemezni. 1992 óta edzősködik, azóta megfordult tizenöt csapatnál, főként Dél-Amerikában dolgozott, de irányította a szaúdi Al-Ahli együttesét is. Válogatottat még korábban nem irányított, így ez lehet az első VB-je, hacsak a CAS máshogy nem dönt…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A kulcsjátékos

Több olyan játékos van az ecuadori csapatban is, aki megérdemel pár szót ebben a részben. Egyrészt ott van Enner Valencia, aki 33 évesen is kiharcolhatja a kezdő státuszt a csapatban, valamint a támadók közül érdemes még figyelni Angel Menára, Michael Estradára (aki a selejtezőben a legtöbb gólt szerezte), valamint Gonzalo Platára, aki az egyik legmagasabb szinten játszó ecuadori, ő a Real Valladolid futballistája.

De nem csak a támadókra kell figyelni, a középpályán Moises Caicedot, a védelemben Piero Hincapiét és Robert Arbelodát érdemes megemlíteni.

A felfedezett

Mint azt már említettem, az ecuadori válogatott fiatalok és rutinos „öregek” elegye. Szép jövő előtt áll az ország csapata, ha ezek a fiatal srácok úgy tudnak fejlődni, mint ahogy azt tették az elmúlt időszakban. Talán a legnagyobb név a fiatalok listáján Moises Caicedoé, aki még Graham Potter irányítása alatt robbant be a Brighton kezdőcsapatába. Posztját tekintve középpályás, és játékával nem csak korábbi edzőjét nyűgözte le, hanem például Jürgen Kloppot is, aki szerette volna leigazolni a 20 esztendős játékost, ám a Brighton csak nagyon magas összegért cserébe lett volna hajlandó eladni őt.

Gonzalo Plata még csak 21 éves, Leonardo Campana pedig 22, Piero Hincapié szintén 20, ezért is mondtam, szép jövő előtt állhat a válogatott.

A várható kezdőcsapat

Az imént felsorolt játékosok egy része nem fog tudni szóhoz jutni, legalábbis nem annyi időt lesznek pályán, mint szeretnének. A rutinos társak ugyanis Alfaronál azért valamelyest elsőbbséget élveznek. A sérüléssel bajlódó Arboleda lehet, hogy az első fordulóban még nem léphet pályára, őt mindenképp pótolni kell. A hírhedt Castillo fiú ott lesz a pályán, ahogy középen a leverkuseni Hincapié is.

Dominguez – Castillo, Porozo, Hincapie, Estupinan – Franco, Gruezo, Caicedo – Plata, Valencia, Ibarra

A menetrend

Ecuadoré tehát a nyitómérkőzés, amelyet vasárnap 17:00-tóll láthatunk Katar ellen, ezt követően jön a hollandok elleni összecsapás, végül 29-én Szenegál ellen zárnak majd Pervis Estupinánék. Mondhatni, a nyitómeccsen lehet a legkönnyebb dolguk, onnantól csak nehezebb feladat vár rájuk…

Nemsokára következik az A csoport másik két résztvevője, a szenegáli és a házigazda katari válogatott.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső