Katar 2022: A Kimaradók Álomtizenegye

Olvasd el 11 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 21.

Tegnap elstartolt a 2022-es katari világbajnokság, mi pedig összeszedtünk 11 olyan játékost, akik lemaradnak a tornáról. Akár még egy ilyen garnitúrát össze lehetett volna szedni, így persze ez egy szubjektív lista. A csapatban csak olyan nemzet játékosa szerepel, amelyik részt vesz a VB-n, így ezen a listán Mo Szalahval, Erling Haalanddal vagy Zlatan Ibrahimoviccsal nem találkozhattok. A nem kijutott válogatottakból is simán lehetne csinálni egy csapatot egyébként, az is jó eséllyel indulna el…

De most nézzük azt a tizenegyet, akiket mi választottunk ki.

A kapus

David De Gea – Spanyolország

Hosszú időn keresztül volt meghatározó játékosa a La Furia Rojának a Manchester United portása, aztán fokozatosan vette át a helyét Unai Simon. A tavalyi Európa-bajnokságon már az Athletic Bilbao hálóőre állt a kapuban, de Luis Enrique akkor még legalább elvitte magával de Geát. Most azonban már nem.

Pedig De Gea rendre játszik Erik Ten Hag MU-jában, visszavette a kezdő pozíciót Dean Hendersontól, és még csak azt sem lehet mondani, hogy rosszul játszana. De Luis Enrique nem bízik benne annyira, mint Simonban, Robert Sánchezben és David Rayában.

A védők

Reece James

James minden bizonnyal helyet kapott volna Gareth Southgate keretében, azonban egy sérülés megakadályozta abban, hogy ott lehessen a többiekkel. A jobbhátvédként és jobboldali szárnyvédőként bevethető játékos a Chelsea – AC Milan mérkőzésen dőlt ki október közepén, eleinte még azt hitték, nem komoly a dolog, James a saját lábán hagyta el a stadiont, ünnepelt a többiekkel a meccs után. Aztán jött a vizsgálat, ami megállapította, hogy a sérülés a vártnál súlyosabb, műtétre volt szükség.

Southgate így nem vihette magával őt, annak ellenére sem, hogy két napja az Instagramon posztolt teljes edzőfelszerelésben, tehát már játékban van a londoni együttes egyik meghatározó játékosa.

Sergio Ramos

Az egyik legérdekesebb eset az övé. Sergio Ramos a valaha volt egyik legjobb védő a világon, és hiába múlt el 35 éves, még mindig kivételesen jó játékos. Lehet, már nem annyira gyors, viszont akkora rutinja van, amekkora a spanyol keretben senkinek. Emellett igazi vezéregyéniség, aki segíthette volna Luis Enrique munkáját. Az, hogy tavaly nem vitte magával az EB-re, érthető volt. Ramos folyamatosan egy makacs sérüléssel küzdött, így nem is lett volna helye a PSG játékosának. De idén? A franciák egyik legbiztosabb pontja, ráadásul a spanyol védelem nem a legbiztosabb. Igazából Aymeric Laporte-ot leszámítva nincs stabil belső védője a csapatnak, Eric Garcíában nem lehet megbízni, Pau Torres is elég keveset játszott mostanában, Hugo Guillamón pedig rutintalan.

Bizonyára valamilyen személyes ellentét húzódhat meg a háttérben Luis Enriquével, emiatt nem kapott meghívót a Real Madrid (és a válogatott) korábbi csapatkapitánya.

Presnel Kimpembe

Rengeteg lehetőségünk lett volna Sergio Ramos párjára a védelem közepén. Végül úgy döntöttünk, hogy a spanyol PSG-s csapattársát, Presnel Kimpembét tesszük ide. A védő is nagyon peches körülmények között maradt le a VB-ről. Még az utolsó bajnoki mérkőzésen pályára lépett csereként, sérüléséből felépülve (amúgy épp Sergio Ramost váltotta a kezdőben), és úgy tűnt, nincs is semmi gond. Galtier sem küldte volna be, ha nem úgy látta volna, hogy a védő rendben van.

Kimpembe el is utazott a kerettel, ám a szövetség hétfőn jelezte, a sérülés mégsem jött teljesen rendbe, és nem akarnak kockáztatni. Ezért amellett döntöttek, hogy a PSG játékosa utazzon haza, a helyét pedig Axel Disasi, a Monaco játékosa vette át.

Ben Chilwell

Relatíve kevés balbekk marad le a tornáról a nagyok közül, úgyhogy itt egyértelmű volt a választás. Ben Chilwell meg Reece James csapattársa a Chelsea-ben, tehát egy összeszokott védelmet sikerült kitalálnunk. A balhátvéd egyébként sincs a legjobb passzban, mivel leigazolták a nyáron Marc Cucurellát, aki természetesen vetélytársa az angolnak, de Graham Potter irányítása alatt megkapta a játékperceit, és számított a válogatott meghívóra is.

De ő is egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen dőlt ki, nem a Milan, hanem a Dinamo Zagreb ellen. Alaposan meggyűlik a baja a 25 éves játékosnak a sérülésekkel, lényegében a tavalyi szezont majdnem teljesen ki kellett hagynia, mivel a térde megsérült. Most egyébként nem azzal, hanem a combjával akadtak problémák.

A középpályások

Paul Pogba

Jöjjön egy újabb francia, és nem ő lesz az utolsó. Paul Pogba a 2018-as világbajnoki aranyérmes csapat alapembere volt. A középpályás a nyáron tért vissza korábbi csapatába, Massimiliano Allegri viszont még nem számíthatott rá. Pogba térdével vannak a gondok, október végén vált biztossá, hogy lemarad Katarról a játékos. Egyébként, magunk között, ha fel is épült volna, akkor sem lehetett volna a válogatott kulcsfigurája úgy, hogy az egész eddigi szezont kihagyta. Minden bizonnyal fizikai lemaradásban van, és a formájával is lettek volna problémák.

N’Golo Kanté

Mondtam, hogy nem ő lesz az utolsó francia, aki bekerül ebbe a csapatba… És az a durva, hogy még csak nem is Kanté az utolsó!

Szintén ott volt Oroszországban a védekező középpályás, N’Golo Kanté is, aki a semmiből lett a válogatott talán legfontosabb játékosa. A pályán van, hogy észrevétlen, de egy igazi zongoracipelő, aki nélkül nem lett volna világbajnok a francia csapat.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Kanté a Tottenham elleni bajnoki meccsen játszott utoljára augusztusban, azóta nem tudott pályára lépni. A hírek szerint a combhajlítója sérült meg, és ahogy közeledett a VB, úgy vált egyre biztosabbá, hogy nem tud a többiekkel elutazni. Ez be is jött.

Didier Deschamps középpályája tehát teljesen kicserélődik, és innentől kezdve nagy teher lesz a fiatalokon: Aurélien Tchouaménin, Youssouf Fofanán és Eduardo Camavingán.

Giorginio Wijnaldum

Wijnaldum már 30 felett van, de még most is a holland válogatott alapembere… lenne, ha nem lenne sérült. Miután elhagyta a Liverpoolt, a karrierje kicsit megbicsaklott, a számításai nem jöttek be a PSG-nél. Csak epizódszereplő volt, nem is érezte jól magát Franciaországban, így távozott, a párizsiak kölcsön adták őt az AS Romának. Ahol viszont egyetlen tétmeccsen léphetett pályára, mert edzés közben megsérült, eltörött a sípcsontja. Wijnaldumnak nem kellett gondolkoznia, felépül-e a VB-re, pontosan tudta, hogy ez most kimarad neki. Louis van Gaal szerencséjére a középpályássor nagyon erős az Oranjénál, de azért egy Wijnaldum bármikor jól jött volna.

A támadók

Sadio Mané

Hatalmas probléma Szenegál számára, hogy Sadio Mané nem szerepelhet a világbajnokságon. A 30 éves csatár idén új kihívásokra vágyott, ezért elment Liverpoolból és a Bayern Münchenhez írt alá. Jól is ment neki a foci, lőtte a gólokat, adta a gólpasszokat, és készült közben a VB-re.

A torna előtti utolsó bajnoki meccset a Bayern a Werder Bremen ellen játszotta, Mané kezdőként lépett pályára, de 20 perc után le kellett cserélni. Eleinte nála is azt mondták, nem komoly a sérülés, de aztán a második vizsgálat megmutatta, hogy minden bizonnyal műteni kell, ki kell hagynia a tornát. A szenegáli szövetség a csapatorvost elküldte Münchenbe, aki viszont nem így látta a helyzetet, ezért Mané végül helyet kapott Aliou Cissé utazó keretében.

Azt mondták, az első meccseken valószínűleg nem léphet pályára, pár napja azonban be kellett látnia az afrikai csapat főnökeinek, hogy Mané nem léphet pályára, ahhoz túlságosan is komoly a sérülése. Pedig még boszorkányok segítségét is kérték…

Marco Reus

A Borussia Dortmund csapatkapitánya egy rendkívül tehetséges, jó futballista, aki viszont hadilábon áll a sérülésekkel. Anno 2014-ben élete talán legjobb formájában játszott, amikor megsérült, így lemaradt a vb-győzelemről, nem lehetett ott a társaival Brazíliában. Azonban sokat elárul róla, hogy Mario Götze, a győztes gólt szerző társa az ő mezét mutatta a kamerának ünneplés közben.

Reus sokat volt sérült azóta is, legutóbb szeptemberben, a Schalke elleni meccsen könnyek között hagyta el a pályát hordágyon. És bár november elején csereként pályára küldték, egy héttel később megint kimaradt a keretből…

Karim Benzema

Talán a legfrissebb és a legnagyobb hír, hogy az Aranylabdás nem lesz ott a VB-n. Erre 1978 óta nem volt példa. Karim Benzema karrierje a válogatottban elég viszontagságos, ám a békülés óta vezére volt a csapatnak. Most is leginkább tőle és Mbappétól várták a gólokat, a jó futballt. Benzema egy hónapig harcképtelen volt a Real Madridnál, lényegében félsérülten utazott el a válogatott összetartásra, ahol aztán edzés közben combizom-szakadást szenvedett. Gyors volt a szövetség reakciója, órákkal később már hivatalossá vált, hogy a 34 esztendős támadó nélkül kell Franciaországnak kiharcolni a címvédést.

Akik lemaradtak

Ahogy mondtam, még legalább egy csapatot össze lehetne hozni azokból a játékosokból, akik itt lehetnének, de még sincsenek itt. Vagyis ott, Katarban, a többiekkel. Vegyük csak Kepa Arrizabalagát, aki Potter irányítása alatt szerezte vissza a kezdő pozíciót a Chelsea-ben. Vagy ott van a védők között Joel Matip, akit maga Samuel Eto’o nem enged a válogatott közelébe, holott teljesítmény alapján a Pool játékosának ott lenne a helye. Mats Hummels szintén sokat tett Németországért, de Flick nem vitte magával a tapasztalt védőt. De ott van még Lucas Digne, Duje Caleta-Car, Gabriel Magalhaes, Roger Ibanez vagy Sven Botman.

A középpályások közül említhetném Joao Moutinho, Pedro Neto, Donny van de Beek, Ryan Gravenberch, Boubacar Kamara, Thiago Alcantara, a támadók között pedig Roberto Firmino, Timo Werner vagy Christopher Nkunku.

A mai nap még egy cikket terveztünk, abban a legjobb fiatalokat tesszük egy listára, akikre majd megéri figyelni a katari meccseken.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső