Az Európa Liga Negyeddöntőinek Első Meccsei – I. Rész

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2021 április 09.

Szokták mondani, hogy az Európa Ligára fogadni nem igazán éri meg, mert tömve van meglepetésekkel. Tegnap sem kellett csalódniuk azoknak, akik így gondolják ezt, mert bizony születtek olyan eredmények, ami egyeseket igencsak meglephetett. Ma ezt a négy meccset fogjuk egy kicsit közelebbről megvizsgálni, ahogy már megszokhattátok.

Ajax – AS Roma: 1-2

G.: Klaassen ill. Lo. Pellegrini, Ibanez

Mi egyértelműen a hazai csapatot preferáltuk ezen a találkozón, még titkos esélyesnek is bélyegeztek Eric Ten Hag együttesét. Az eredménytől függetlenül ez persze még lehet így, befuthat az elődöntőbe, sőt a döntőbe is az Ajax, de vért fognak izzadni a római visszavágón. És úgy, hogy ez egy nyerhető meccs lett volna. Volt azonban egy fordulópont… Erről hamarosan.

Az előzetes kezdőkhöz képest voltak változások mindkét oldalon: Az Ajaxnál Maarten Stekelenburg megsérült, így Kjell Scherpen bizonyíthatott ismét, a védelem közepén Jurrien Timber játszott – akinek az ikertestvére, Quinten a kispadon foglalt helyet -, Antony felépült és a kezdőbe került, Rensch pedig a középpálya helyett a védelem jobb oldalán szerepelt.

A Roma csapatában kérdéses volt, ki lesz az ék – Dzeko vagy Mayoral -, valamint a támadó középpályás kiléte – Pedro vagy Carles Perez. Végül a bosnyák és az egykori Chelsea játékos került a kezdő tizenegybe.

Egy oda-visszavágós rendszerben létfontosságú a hazai győzelem, és az Ajax így is indult neki a találkozónak. Támadgattak, támadgattak, az első tíz percben Pau Lopeznek egy távoli kísérletet kellett megfognia, de ez nem jelentett neki gondot.

Az első igazi helyzetet a Roma alakította ki, Edin Dzeko váratlan lövését tolta szögletre az U21-es holland válogatott Scherpen. Nagy védés volt.

A hazai labdabirtoklási fölény és dominancia ellenére a Roma is járt az ellenfél kapujánál, nem is egyszer, de a védők mindig megoldották a feladatot. Ha meg nem a védők, akkor Scherpen. Mint például Bryan Cristante iszonyatos erejű bombájánál, amit az ifjú portás ütött szögletre a 16. percben.

A 32. percben villant az Ajax is, Dusan Tadic lövése elsőre tűnt veszélyesnek, a kapu mögötti kameraállásból látszott, hogy azért jócskán mellé ment a labda. De a gól négy perc múlva összejött a hazaiaknak, Davy Klaassen passzolt Tadichoz a tizenhatoson belül, ő nem lőtt, hanem okosan visszagurított a középpályás elé, sakk-matt.

És akkor eljött az a bizonyos fordulópont az 52. percben: Ibanez üldözte Tadicot, késve lépett be, így nem a labdát, hanem a csatárt találta el, tizenegyes. Dusan Tadic általában jól rúgja a büntetőket, természetesnek vélte mindenki a második hazai gólt, csak egy valaki nem: Pau Lopez. A spanyol kapus érezte, hogy egyik sarokba sem kell eldőlni, mert Tadic középre fogja lőni a labdát, így is lett, maradt az 1-0. Ha ez bemegy, a Roma nem hinném, hogy fel tudott volna állni.

Így viszont új erőre kaptak a vendégek, és a kihagyott tizenegyest követően egyenlítettek. Ebben a gólban nem csak Lorenzo Pellegrini – a gólszerző – vállalt főszerepet, hanem Kjell Scherpen is. Egy nem túl acélos szabadrúgást küldött kapu felé a farkasok támadó középpályása, könnyű csemegének ígérkezett a kapus számára, de valahogy bevédte a labdát… Milyen a kapussors! Az első félidőben két hatalmas bravúrja volt, most meg egy ilyen könnyű lövésből kap gólt…

A második gólról viszont nem tehetett: A 87. percben a Roma végezhetett el szögletet, amibe az egyik hazai védő belecsúsztatott, így lett az tökéletes a tizenegyest összehozó Ibanez számára, mellre vette a labdát, majd bődületes erővel küldte azt a kapuba.

Kétgólos előny helyett vereség, így kell az Ajaxnak Rómába utaznia a jövő héten…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Arsenal – Slavia Praha: 1-1

G.: Pépé ill. Holes

Hét sérült játékosa nélkül utazott Londonba Trpisovsky edző, és bár sokszor hajtott végre meglepetést a Slavia, ezúttal egyáltalán nem számítottunk erre. Sem mi, sem mások. A csehek így a lehető legjobb összeállításukban léptek pályára, pozitívum volt, hogy Ibrahim Traoré a kispadra már leülhetett.

Mikel Arteta Kieran Tierney hiányában Soarest nevezte a kezdőbe, viszont Pépé és Aubameyang csak a kispadra fért fel, Martin Ödegaard meg még oda sem, ugyanis megsérült.

Amikor a tippet közzé tettük még azon is gondolkoztunk, hogy gólzápor nem lesz majd a meccsen, végül azonban a hazaiak sikere mellett döntöttünk. Utólag okos az ember, de hiba volt.

Merthogy a Slavia remekül tartotta magát, sőt… Egyáltalán nem szeppentek meg a nagynevű ellenféltől, de ugyan, miért is tették volna? Ejtettek már ki erős csapatokat a sorozatból, mindenki lesajnálta őket a Leicester és a Rangers ellen is. Aztán tessék, az angol – várhatóan – bronzérmes, és a skót bajnok már sehol sincsenek…

Nem mellesleg, a Slavia egy hosszú veretlenségi sorozatban van, tavaly decemberben verte meg őket utoljára valaki, amúgy az a csapat a Bayer Leverkusen volt. Lejátszottak azóta 21 mérkőzést (bajnoki, cseh kupa, Európa Liga).

A 15. percben volt az első veszélyesebb kísérlet, egy kipattanó labdát tüzelt kapura Lukas Provod, annyira nem is tévedett sokat…

Csendben csordogált a meccs, úgy értve, hogy helyzet nem igazán volt, a kapusok nem lettek nagy próbák elé állítva, de a mezőnyben közben nagy csata dúlt, néhol keményebb is volt az ütközet, mint kellett volna.

A második félidő elején végre volt valami izgalmas! Bukayo Saka és David Zima futottak egy labdáért, a védő kibillentette Sakát, aki már a tizenhatoson belül esett el, de nem büntető következett, csak szabadrúgás, mert még a vonal előtt szabálytalankodott Zima. Willian végezte el a szabadrúgást, és a remek tekerés a baloldali kapufát érintve pattant ki a pályáról.

Ó, azt el is felejtettem említeni, hogy Ondrej Kolar, akit a Rangers támadója Kenan Roofe intézett el csúnyán újra a pályán volt, igaz, egy komoly védőfelszereléssel a fején. Olyasmi, mint anno Petr Ceché volt, csak kicsit… Komolyabbnak tűnt.

Az 58. percben Lenonak is játékba kellett avatkoznia, Boril közeli lövését védte a német a lábával. Ebben a negyedórában több minden történt, mint a teljes első félidőben. És még nem is értem a végére…

Már a hajrában jártunk, amikor Thomas Partey csavarása kapu mellé szállt, és jött az utolsó tíz perc, ami két gólt is hozott.

A 86. percben a csereként pályára lépő Nicolas Pépé pöckölte át Kolar felett a labdát, ezzel úgy tűnt, megvan a meccs, és legalább egy szűk előny, de a Prága nem adta fel, és a hosszabbításban Tomas Holes révén egyenlítettek. Egy szöglet után volt eredményes a védő, ironikus, hogy a gólpasszt gyakorlatilag Pépé adta neki.

Nincs tehát előny, és innentől megint lehet szorítani azért – már, akinek szimpatikus a cseh csapat -, hogy tovább folytatódjon a Slavia Praha sikersztorija.

A Dinamo Zagreb – Villarreal és a Granada – Manchester United meccsek összefoglalóját majd hétfőn olvashatjátok!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső