Bajnokok Ligája Esélyleső: A C Csoport – Ajax

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 03.

Sorozatunk a C csoporttal folytatódott a mai napon, a Borussia Dortmund együtteséről szóló írásunkat már olvashattátok. Most következzen egy másik BL-győztes, a holland Ajax együttese, amely a közelmúltban nagyon közel állt a meglepetéshez, és fél Európa szívét elrabolták akkori játékukkal.

A holland együttes a legnagyobb múltra tekint vissza az európai kupákban, és bár a korábbi sikert, sikereket nem tudták még túlszárnyalni, de minden évben ott vannak, hogy megpróbálják. Talán éppen idén következik ez be.

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

A fiatalabb olvasóink talán nem is tudják, de az Ajaxnak négyszer sikerült elhódítania a BEK-et és a Bajnokok Ligáját, igazán gazdag és sikeres múltra tekintenek vissza a hollandok. A 90-es években és a kétezres évek elején számolatlanul ontották a tehetségeket, akik aztán Európa legnagyobb csapataiban is megállták a helyüket.

Összesen hatszor jutottak a fináléba, ebből négyet sikerült megnyerni. Először az 1968/69-es idényben, amikor a döntőt a Santiago Bernabeu Stadionban bonyolították le, az ellenfél pedig az AC Milan csapata volt. Az olaszok végül 4-1-re nyertek, egy évvel később pedig a Feyenoord hódította el a trófeát, majd zsinórban háromszor is az Ajax ért fel Európa csúcsára. Hollandia dominálta tehát a legrangosabb európai kupát, hiszen ötből ötször is egy holland gárda jutott a döntőbe.

1970/71-ben a Panathinaikost verték 2-0-ra, majd egy év múlva az Intert, végül pedig a Juventus is kénytelen volt fejet hajtani előttük. Ekkor futballozott a csapatban a legendás Johan Cruijff, aki a harmadik BL trófea megnyerése után igazolt a Barcelonába, és lett a katalánok legendája.

A sikerek ezután elmaradtak 79/80-ban még egy elődöntős szereplésük volt, azonban a serleget újra sokáig nem tudták elhódítani.

Arra egészen az 1994/95-ös szezonig kellett várni, amikor is visszavágtak az AC Milannak a 68/69-es vereségért. Ezúttal ők nyertek, ezzel pedig első – és eddig utolsó – sikerüket érték el a Bajnokok Ligájában.

Micsoda csapat volt az… Csak pár játékost hadd soroljak fel a BL-t nyerő Ajaxból: Edwin van der Sar, Danny Blind, Frank Rijkaard, Frank de Boer, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Marc Overmars, Jari Litmanen. Elképesztő, micsoda ikonok játszottak akkor a hollandoknál.

Az utánpótlás a mai napig rendkívül fontos szerepet játszik a klub életében, folyamatosan termelik a jobbnál jobb játékosokat, így az Ajaxot soha, semmilyen körülmények között nem szabad leírni a BL-ben, sem pedig a holland bajnokságban.

A tavalyi év

A 2020/21-es idény azonban viszonylag rosszul sült el az Ajaxnak, már ami a Bajnokok Ligáját illeti. A Liverpoollal, az Atalantával és a dán FC Midtjyllanddal csaptak össze csoportjukban, és az utolsó fordulóban lényegében saját kezükben volt a sorsuk: Ha megverik az Atalantát, akkor ők végeznek a Pool mögött a második helyen.

A lábak azonban megremegtek, és egy hajrában szerzett Luis Muriel góllal az olaszok nyertek, így az Ajax csak az Európa-ligában folytathatta. Ott a negyeddöntőből zúgtak ki, miután az AS Roma Amszterdamban nyerni tudott, a római visszavágón pedig 1-1-et játszottak.

A csoportkörbe vezető út

Az Eredivisie tavalyi idényében az Ajaxnak nem volt ellenfele. Szó szerint, 16 pontos különbséggel nyerték meg a bajnokságot, összesen 2 vereséget számlálva 34 mérkőzésen. Átlépték a 100 gólos álomhatárt is, 102-szer vették be az ellenfelek hálóját, ami igencsak imponáló. A bajnokság mellett a holland kupát is bezsákolták, a döntőben a Vitesse együttesét verték 2-1-re.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az Ajax kerete

Az Ajax akadémiáján a mai napig kifogástalan munka folyik, így az utánpótlásból olyan játékosok kerülnek a felnőttek közé, akik egyből hasznára tudnak válni a csapatnak. Most is így van ez, a holland csapat pedig Európa-szerte nagyon komoly játékosmegfigyelői hálózattal rendelkezik, ha valahol feltűnik egy tehetség, ők ott teremnek azonnal.

Most is vannak nagyon jó saját nevelésű játékosok a csapatnál, gondolunk itt Jurrien Timberre például, aki épp a minap már a felnőtt válogatottban is megmutathatta magát, de ne feledkezzünk meg Ryan Gravenberchről, aki szintén az Ajax saját nevelése, és már ő is bemutatkozott a felnőttek között.

A nyári igazolások közül kiemelkedik Steven Berghuijs, akit a Feyenoordtól bagóért vettek meg, valamint Mo Daramy, a Köbenhavn szélsője, aki szintén szemtelenül fiatal, mégis a dánok egyik kulcsjátékosa volt.

A teljes keret:

Kapusok: André Onana, Jay Gorter, Maarten Stekelenburg, Remko Pasveer

Védők: Lisandro Martínez, Daley Blind, Jurrien Timber, Perr Schuurs, Nicolás Tagliafico, Noussair Mazraoui, Devyne Rensch, Sean Klaiber

Középpályások: Edson Álvarez, Ryan Gravenberch, Mohammed Kudus, Kenneth Taylor, Davy Klaassen, Zakaria Labyad

Támadók: Dusan Tadic, David Neres, Antony, Steven Berghuis, Mo Daramy, Sébastien Haller, Danilo

A kulcsember

Rá kell három és fél csoport után jönni: Ez bizony nem egyszerű az esetek többségében. Merthogy az Ajax együttesében is több olyan játékos van, akik szereplése befolyásolja az egész csapatot. Számunkra itt van a legtöbb ilyen játékos. Gondolunk itt például Davy Klaassenre, aki egy viszonylag rosszul sikerült német kiruccanás után került az Ajaxhoz, azóta pedig igazi vezére az együttesnek, a középpályán nincs esemény, ahol ne találhatnánk meg a 28 esztendős játékost. Olyannyira feljavult a játéka, hogy Frank de Boernál és most Louis van Gaalnál is kezdő.

A másik kiemelkedő játékos Dusan Tadic, aki a csapatkapitányi karszalagot is viseli. A támadó negyedik szezonját kezdte meg az amszterdami együttesnél, ez idő alatt 55 góllal terhelte meg az ellenfeleket.

A felfedezett

Szintén nehéz a helyzet, mivel túl sok nagyszerű fiatallal van tele a csapat, így nehéz azt az egyet kiválsztani, aki idén kiugróan teljesíthet. Ott van kapásból a már fentebb is említett duó, Jurrien Timber és Ryan Gravenberch, de Mo Daramyt is okkal igazolták le, Danilo az utánpótlásból érkezett, honfitársa, Antony pedig már első évében bebizonyította, hogy megérte leigazolni őt a Sao Paulotól.

Nem is tudunk választani, ők mind játszhatnak egy olyan szezont, ami után Európa legerősebb bajnokságainak legjobb csapataiban köthetnek ki… Halkan jegzem meg, hogy Devyne Rensch, David Neres vagy Mohammed Kudus szóba sem kerültek… Pedig rájuk is érdemes lehet majd figyelni.

Várható szereplésük a BL-ben

Nagyjából azt tudjuk mondani, mint a Dortmund esetén: Kiegyenlített mezőny, ahol apróságok is dönthetnek. Unalomig ismert, amit most leírtunk, de valóban így van. A tavalyihoz képest ez egy jobb keret, erősebb minden szempontból, ha most kellene választani, hol végeznek a C csoportban a hollandok, mi azt mondanánk, hogy továbbjutást érő helyen.

Még két csapat hátra van a C jelű kvartettből.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső