Bajnokok Ligája Esélyleső: Az E Csoport – Benfica

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 08.

Az E csoportot a Benfica együttesével folytatjuk, akik a tavalyi portugál bajnokságban a harmadik helyen zártak, emiatt selejtezőt kellett vívniuk. Sikeresen vették az akadályokat, megérdemelten kerültek a legjobb 32 közé.

Az E jelű csoportban viszont két erősebb ellenfél is van mellettük, továbbjutásukra sok esélyt nem adnak sem a szakértők, sem pedig a fogadóirodák. Viszont Jorge Jesus legénysége elég erős ahhoz, hogy akár a nagyokat is meglepje.

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

A Benfica szintén nyert már Bajnokok Ligáját, pontosabban annak az elődjét, a BEK-et hódították el zsinórban kétszer. Azóta viszont egyszer sem voltak tűzközelben, erre a két diadalra máig meleg szívvel emlékeznek az idősebb szurkolók.

Az 1960/61-es idényben jutottak először döntőbe, ez a második alkalom volt, hogy a sorozatban elindultak. Előtte 1958-ban már az előselejtező során kiestek… De térjünk vissza a döntőre, amelynek egyébként magyar vonatkozása is van. A fináléban a portugálok a Barcelona ellen léptek pályára, és hatalmas csatában végül 3-2-re nyertek. És hogy mi a magyar szál ebben a sztoriban? Az, hogy a gránátvörös-kékek mindkét gólját magyar játékosok lőtték.

Az elsőt Kocsis Sándor, a másodikat Czibor Zoltán.

Egy évvel később a luzitánok repetázni indultak, és meg is kapták, amit akartak. A döntőben ismét egy spanyol ellenféllel kerültek szembe, és a vesztes fél góljait ezúttal is magyar játékos, név szerint Puskás Ferenc szerezte. Egyből hármat. De ez is kevés volt, mert a portugálok ötöt rúgtak.

A döntő zsinórban a harmadik évben is összejött a Benfica számára, de itt ők voltak a vesztes fél, a Wembley Stadionban megrendezett finálét 2-1-re az AC Milan együttese nyerte.

Mondanánk, hogy ezt követően leszállóágba került a csapat, de ez nem fedi a valóságot. Több kupát ugyan nem nyertek, de a döntőbe még háromszor is bekerültek. Először 1968-ban, amikor a Manchester United 4-1-re verte őket, majd 1988-ban, akkor a PSV Eindhoven tizenegyespárbajban múlta felül őket, végül az AC Milan másodszor is győzedelmeskedett ellenük a döntőben 1990-ben.

Az új évezredben, illetve mióta a BEK átalakult Bajnokok Ligájává döntő közelébe sem kerültek, a legjobb szereplésüket 2011/12-re, illetve 2015/16-ra datálhatjuk, ekkor a negyeddöntőben búcsúztak a sorozattól.

A tavalyi év

Hát, a tavalyi szezon a BL-ben kifejezetten rövid lett a Benfica számára. A harmadik selejtező körben csatlakoztak, miután a bajnokságban csak az ezüstérem lett az övék, és az akkoriban még nem jelentett automatikus indulást. Ekkoriban tombolt a koronavírus, így a selejtezőben csak egy mérkőzést játszottak, ott dőlt el, hogy ki jut tovább. És a PAOK elleni idegenbeli fellépésen a görögök végül 2-1-re nyertek, Rafa Silva csak a hosszabbításban tudott szépíteni.

A csoportkörig vezető út

A Liga Portugalt húsz éve két csapat uralja: A Benfica és az FC Porto. Azonban tavaly a Sporting CP mindenkit megelőzött, egyetlen vereséget gyűjtve értek célba. Ami jó hír volt az élcsapatok számára, hogy a BL-ben immár az első két hely jelentett csoportkört, a harmadik pedig a selejtezőben vívhatta ki a részvételt. Ez utóbbi jutott a Benficának bronzérmük miatt.

Ismét a harmadik körben csatlakoztak, ahol az ellenfél a Szpartak Moszkva együttese volt. Az első, moszkvai meccs nagyon izgalmasan alakult, végül Rafa Silváék 2-0-ra tudtak nyerni. Sajnos a visszavágó – akármennyire vártuk – egy sokkal visszafogottabb, gyengébb színvonalat hozott, de a Benfica szurkolóit ez teljesen hidegen hagyta, ugyanis itt is kettőt lőttek az oroszoknak.

A play-off körben pedig a PSV Eindhovent sodorta eléjük a sors, és megjósolhatatlan volt, hogy ki lesz a jobb. Hogy ki volt a jobb, azt rátok bízzuk (ha esetleg láttátok a meccset), de azt biztosan állíthatjuk, hogy a portugálok nyertek az első meccsen (2-1), míg az idegenbeli visszavágón úgy játszottak 0-0-t a hollandok ellen, hogy Lucas Verissimot a 32. percben leküldték a pályáról…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A Benfica kerete

Szépen jöttek-mentek az emberek a Benficánál, Jorge Jesus jelentősen megerősítette a csapatot véleményünk szerint, de azt azért nem mondhatni, hogy ne lenne olyan távozó, akiért ne fájna a szurkolók szíve.

Ott van mindjárt Pedrinho, akit a Shakhtar Donetsk együttesének adtak el, valamint Nuno Tavares, ő az Arsenalhoz csatlakozott. A harmadik távozó Luca Waldschmidt, a német válogatott szélső/támadó, aki a VfL Wolfsburg csapatához igazolt.

Viszont jöttek új, izgalmas arcok is. Mint például Roman Yaremchuk, aki a Genk együttesét hagyta ott Jorge Jesus hívószavára, valamint a Soualiho Meité – Gil Dias duó. De kölcsönben megszerezték Valentino Lazarot és Nemanja Radonjicot, illetve ingyen csatlakozott hozzájuk az Internél létszámfelettivé váló Joao Mario.

A teljes keret:

Kapusok: Odysseas Vlachodimos, Helton Leite, Mile Svilar

Védők: Lucas Verissimo, Nicolás Otamendi, Jan Vertonghen, Ferro, Morato, Alejandro Grimaldo, Gil Dias, Diogo Goncalves, Andre Almeida, Gilberto

Középpályások: Julian Weigl, Gabriel, Soualiho Meité, Gedson Fernandes, Joao Mario, Valentino Lazaro, Éverton

Támadók: Pizzi, Rafa Silva, Adel Taarabt, Nemanja Radonjic, Goncalo Ramos, Darwin Núnez, Roman Yaremchuk, Haris Seferovic, Rodrigo Pinho

A kulcsember

Több játékos is kalapban volt nálunk, végül ezt sikerült lecsökkenteni kettőre. Itt viszont megállt a tudomány. Még nem fordult elő soha, hogy egy kapust válasszunk kulcsembernek, most megosztva ez is megtörténik. Odysseas Vlachodimos a selejtező során hatalmas bravúrokkal segítette hozzá csapatát a győzelemhez, és nem kérdés, szükség lesz rá a csoportmeccseken is, ahol a Barca és a Bayern München együttese fog rohamozni. A mondás sem hiába született, miszerint „Végy egy jó kapust”…

A másik, aki sokat hozzátehet a Benfica szezonjához nem más, mint Roman Yaremchuk. Az ukrán válogatott támadó még csak most csatlakozott, de Jorge Jesus egyből a kezdőben számol vele. Pizzi és Rafa Silva mellett ő lehet az, aki a legtöbb veszélyt jelenti majd az ellenfelek kapujára.

A felfedezett

Olyan sem nagyon volt még, hogy a kulcsember és a felfedezett egy és ugyanaz a személy legyen, ám tessék, ma úgy tűnik ilyen napunk van. Merthogy itt is ezt a két játékost választottuk, az ok pedig egyszerű. Hiába szerepelnek egy nagyobbnak tekinthető csapatban, hiába tagjai hazájuk válogatottjának, mégis valahogy periférián kívülre esnek. Azonban, ha Vlachodimos és Yaremchuk a BL-ben is meg tudják mutatni magukat, akkor az nagy lépcsőfok lehet egy igazán nagycsapat keretébe.

Várható szereplésük a BL-ben

Ha az erőviszonyokat megnézzük, akkor a Benficát a harmadik helyre tennénk. Nem kérdés, hogy a Bayern München és a Barcelona is erősebb náluk, viszont a Dinamo Kijevvel el kell, hogy bánjanak. Így mi azt mondanánk, hogy a portugál együttessel tavasszal majd az Európa-ligában találkozhatunk.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső