Bajnokok Ligája Esélyleső: Az E Csoport – FC Barcelona

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2021 szeptember 08.

A nyár slágertémáját egyértelműen az FC Barcelona csapata szolgáltatta. 23 év szolgálat után ugyanis a La Liga pénzügyi szabályai miatt a gránátvörös-kékek nem tudták újra leigazolni Lionel Messit, akinek szerződése július elsejével lejárt. Az argentin zseni és a klub is szerette volna a közös munkát folytatni, ám rajtuk kívülálló okok miatt ez végül meghiúsult, Messi pár nappal később pedig már Paris feliratú pólóban jelent meg a párizsi reptéren egy rakás őrjöngő szurkoló előtt. A történetet pedig innen ismerjük.

A klub nehéz anyagi helyzetben van, rettenetes adósság sújtja őket, ezt a válságot tudná enyhíteni egy esetleges Bajnokok Ligája győzelem.

Bajnokok Ligája – Rövid történelem

A Barcelona és a Real Madrid közötti rivalizálás nem ebben az évezredben kezdődött, ők már a múltban is folyamatosan egymással csatáztak. A mai napig vannak, akik azt vallják, hogy az FC Barcelona a nép csapata, míg a királyi gárda Franco tábornok kegyeltje volt, ezért tudott olyan sikereket elérni, amilyeneket. Több legenda szól megfenyegetett játékosokról, lefizetett bírókról és még sorolhatnánk. A két csapat közötti rivalizálást remekül összefoglalja Sid Lowe könyve, a Félelem és reszketés a La Ligában.

És bár a spanyol bajnokságban a blaugrana méltó ellenfele volt a blancóknak, addig Európában sok babér nem termett számukra.

Az ötvenes évek végén (1959/60), valamint a hatvanas évek elején (1960/61) közel jártak a sikerhez, az első évben az elődöntőben véreztek el (pont a Real Madrid ellen), míg egy évvel később a fináléban állta útjukat a Benfica, aki ellen idén is meg fognak mérkőzni, hiszen ők is az E jelű kvartett részét képezik.

Ezt követően több mint egy évtized telt el a Barcelona BEK-szereplése nélkül, legközelebb az 1974/75-ös idényben találkozhattunk velük, ahol ismét elődöntőig jutottak, és a Leeds United együttesével nem bírtak.

A sikertelenül megvívott elődöntő után újfent nem sikerült tíz évig kvalifikálniuk magukat. Majd jött egy elveszített finálé 1985/86-ban. Az ellenfél a román Steaua csapata volt, amelynek rendes játékideje 0-0-ra végződött, a tizenegyespárbajban pedig 2-0-ra (!) a románok nyertek.

A Barcelona a 90-es évek elejétől nevezhető a Bajnokok Ligája állandó résztvevőjének, és a klub sikerei is innentől datálhatók.

1992-ben megszületett az első győzelem a sorozatban, a döntőben az olasz Sampdoriát verték meg 1-0-ra. A csapatot olyan játékosok vitték sikerre, mint Andoni Zubizarreta, Hriszto Sztoicskov, Michael Laudrup, Pep Guardiola vagy Txiki Begiristain. Guardiola és Begiristain azóta már a Manchester City kötelékébe tartoznak, egyikük a klub vezetőedzője, a másik pedig a sportigazgató.

Ó, és még egy ember felfedezhető abból a kezdőből: Ronald Koeman, aki ma irányítja a katalán együttest.

Ezt a sikert hullámhegyek és hullámvölgyek követték. Volt, hogy a Barca eljutott ugyan a fináléig, de ott 4-0-s vereséget szenvedett az AC Milantól, de előfordult, hogy a szereplésnek már a csoportkörben vége szakadt.

Amilyen rosszul ment a csapatnak – viszonylag -a XX. században, annyira jól a XXI.-ben. 2006-ban történelmük második diadalát az Arsenal ellen aratták, a fináléban Samuel Eto’o és Juliano Belletti góljaival múlták felül az ágyúsokat, az is egy legendás csapat volt legendás játékosokkal. Elegendő csak Puyolt, Xavit, Iniestát vagy Ronaldinhot megemlíteni.

Még háromszor emelték magasba a BL-serleget: 2009-ben, 2011-ben, utoljára pedig 2015-ben.

A tavalyi év

A szurkolók évek óta várnak egy újabb győzelemre, ám ez eddig nem sikerült. Az utolsó győzelmük óta egyszer jött össze az elődöntő, a legtöbbször a negyeddöntőben búcsúztunk el tőlük, tavaly viszont már a legjobb 16 között.

Az már a PSG elleni első meccsen eldőlt, hogy ebből nem lesz továbbjutás, hiszen a Nou Campban 4-1-es vereséget szenvedtek, a visszavágón, Párizsban egy takaréklángon égő PSG ellen értek el 1-1-es döntetlent. Itt egyébként jobbak voltak a spanyolok, de ez gólokban nem látszott meg…

A csoportkörig vezető út

A Barcelona tavaly nagyot csatázott a két fővárosi óriással, a Real Madriddal és az Atletico Madriddal. Utóbbi nyerte a bajnokságot, míg a Real a második helyre futott be. Egy ideig veszélyben volt a bronzérem is, hiszen a Sevilla nagyon nyomott, és ott lihegett a gránátvörös-kékek nyakában, de végül Ronald Koeman együttese felállhatott a dobogó legalsó fokára. Ez még akkor is csalódást keltő eredmény, ha ezzel párhuzamosan a csapat megnyerte a Copa del Reyt, azaz a Spanyol Kupát.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az FC Barcelona kerete

Cikkeztek a nyár elején Ronald Koeman távozásáról, ám végül az új vezetőség úgy látta, megérdemel még egy esélyt a holland. No meg azért sem küldhették el, mert abban az esetben hatalmas kötbért kellett volna fizetni, amit a klub jelen pillanatban nem engedhet meg magának. A hírek szerint az előző vezetőség volt a ludas abban, hogy a csapat tartozása több mint egymilliárd euró. Ezt próbálják meg kozmetikázni, szépen, lassan helyre jönni, miközben nem veszítik el versenyképességük sem.

Ahogy a bevezetőben már írtuk, Lionel Messi távozása a legnagyobb érvágás, mellette minden más távozó csak… Egy hasonlattal élve: Messi távozása a tűzijáték, mindenki másé csak rózsapatron.

A nagy nevek közül még Antoine Griezmann ment el, kölcsönbe, kötelező vásárlási opcióval, így őt többet nem látjuk a Barca mezében, valamint azt az Emerson Royalt is eladták, akit a nyáron 14 millióért vásároltak vissza a Betistől. Szegény brazil három meccs után újra pakolhatott, a Tottenham igazolta le. Pénzt nem nagyon költött a gárda, hárman is ingyen csatlakoztak, egy játékost pedig kölcsönvettek. Utóbbi Luuk de Jong a Sevillától, az előbbiek pedig Memphis Depay, Kun Agüero és Eric Garcia.

A teljes keret:

Kapusok: Marc-André ter Stegen, Neto, Inaki Pena

Védők: Ronald Araujo, Clément Lenglet, Eric García, Óscar Mingueza, Gerard Piqué, Samuel Umtiti, Jordi Alba, Sergino Dest, Moussa Wagué

Középpályások: Sergio Busquets, Frenkie de Jong, Pedri, Riqui Puig, Sergi Roberto, Philippe Coutinho

Támadók: Ansu Fati, Ousmane Dembélé, Yusuf Demir, Álex Collado, Memphis Depay, Sergio Agüero, Luuk de Jong, Martin Braithwaite

A kulcsember

Lionel Messi távozásával valakinek a hátára kell venni a csapatot. Nemrégiben azzal élcelődtek, hogy minden idők legunalmasabb támadói szerepelnek a Barcelonában, ezzel mi nem értünk egyet. Memphis Depay lehet az a játékos, aki Messi helyére léphet, és persze, sokan mondhatják, hogy a két játékost lehetetlen összehasonlítani. Ez így is van. Azonban a múltból nem lehet megélni, Depay pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy a Barcelonát sikerre vigye. Már a Lyonban is megmutatta, hogy mire képes, a holland válogatottban is főszereplő, miért ne lehetne a Barcában is?

A felfedezett

Furcsa lesz, amit mondunk, hiszen a játékost már nagyon is felfedezték, de az utóbbi időben nem láthattuk a pályán. Ansu Fati hosszú ideje sérült egy makacs probléma következtében, ám a visszatérés egyre közeledik. Augusztus végén már edzésbe állt, és bizony innentől újra fel kell építeni magát. De a Barcában bíznak benne, nem hiába ő örökölte meg Messi mezszámát…

Várható szereplésük a BL-ben

Ha reálisak akarunk lenni, akkor a Barcánál több erősebb csapat is van jelenleg a BL-ben. Mégis azt mondjuk, hogy idén sokáig juthatnak, főleg, ha Fati visszatérhet, ha Depay valóban vezérré léphet elő, a védelmet pedig sikerül stabilizálni. A Joan Laporta által kitaposott út egyelőre bíztató, bízunk abban, hogy a Barca újra régi fényében tündökölhet majd.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső