Bajnokok Ligája: Tizennegyedszer Európa Trónján a Real Madrid

Olvasd el 12 perc alatt szerző Bartos László 2022 május 30.

Véget ért a Bajnokok Ligája 2021/22-es szezonja, szombaton este Saint-Denis-ben játszották le a döntőt. Itt már megállnék egy pillanatra, hogy megjegyezzem, mind a tippünkben, mind a videónkban valótlanul a Parc des Princes-t jelöltük meg, mint helyszín, az valójában a Stade de France volt. Elnézést a tévedésért!

Ebben a cikkben átvesszük a szombat este történteket. Mindazt, ami a meccs előtt, alatt és után történt.

A mérkőzés előtt

Emlékeim szerint nem fordult még elő soha a Bajnokok Ligája történelmében, hogy egy mérkőzés félórás csúszással kezdődött volna. A Stade de France-ban, szombat este ez mégis sikerült, az esetnek pedig bizonyára lesznek még következményei.

Történt ugyanis, hogy rengeteg szurkoló szeretett volna hamis jeggyel bejutni a stadionba, amit a Stade de France biztonsági személyzete megpróbált elkerülni. A kezdéskor közel sem volt teltház, több ezer ember ragadt kint, akiknek valóban volt érvényes jegyük. A feszültség kézzel tapintható volt, és az eset odáig fajult, hogy a rendőrség könnygázt vetett be. Nem kíméltek férfiakat, nőket és gyermekeket sem egyes információk szerint. Ezért említettem, hogy a szituáció itt még nem ért véget.

A játékosoknak kétszer kellett bemelegíteniük, nehogy elgémberedjenek a tagjaik. Ez igazából egy játékosnak jött jól: Thiago Alcantarának, aki fájdalmat érzett a lábában, ám a késés miatt volt idő megnézni, tudja-e vállalni a játékot vagy sem. Végül a spanyol középpályás is a kezdőben kapott helyet.

Nem csak a stadionon kívül, de azon belül is volt egy kis balhé. Nyilván össze sem hasonlítható az egyik eset a másikkal. Camila Cabello lépett fel a kezdőrúgást megelőzően, azonban a szurkolókat ez egyáltalán nem érdekelte. Olyannyira nem, hogy közben végig a saját rigmusaikat énekelték, a show-val egyáltalán nem törődve. A 63 milliós Insta-követőtáborral rendelkező Ms. Cabello a fellépése után első indulatában bunkónak nevezte a két klub szurkolóit, akik egyáltalán nem törődtek azzal, hogy ő és a csapata mekkora munkát fektetett az előadásba. Posztját később törölte.

Liverpool – Real Madrid: 0-1

G.: Vinicius Jr.

Mérkőzés előtti tippünkben valami ilyesmire számítottunk. Nem, nem a Real Madrid győzelmére, a játék képére vonatkozik, amit az imént írtam. A Liverpool járatta leginkább a labdát, többet birtokolták a játékszert, a Real Madrid pedig kihasználta azt, amiben jó, és ha nem is feltétlenül önszántukból, de védekezésre és kontrajátékra kényszerültek. Amiből aztán ők jöttek ki jobban, lássuk, hogyan és miként!

A kezdőcsapatok:

Liverpool:

Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Thiago – Szalah, Mané, Diaz

Real Madrid:

Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, Mendy – Kroos, Casemiro, Modric – Valverde, Benzema, Vinicius Jr.

A mérkőzés elején még nem látszott nagy fölény egyik oldalon sem, már, ami a labdabirtoklást illeti. A Liverpool igyekezett irányítani a találkozót, a Real szinte magára húzta az angolokat, a vörösöknél viszont nagyon sok volt a pontatlanság, ami miatt az akciók egyike sem vezetett sikerre.

Az első helyzetre a tizenhatodik percig kellett várni. Ekkor Trent Alexander-Arnold volt az, aki kikaparta a gesztenyét, Henderson lefejelt labdája után iramodott meg, betört a tizenhatoson belülre, laposan középre adott labdáját Mohamed Szalah kapásból küldte a bal alsó felé. Thibaut Courtois elindult középre, ám az égimeszelő portás még leért a gyors lövésre. Ez volt a belga első védése, és messze nem az utolsó.

Másfél perccel később ismét az egyiptomi próbálkozott, ezúttal Sadio Mané legurítását tűzte rá 16 méterről, ezúttal könnyebb dolga volt Courtois-nak, hiszen pont ott állt, ahova a labda érkezett.

Állandósult a Liverpool nyomása, és ez majdnem góllá érett: A 20. percben Sadio Mané kapott labdát 18 méterre a kaputól, átvétel után két madridi védőt is becsapott, majd lőtt: Thibaut Courtois ebbe is beleért, kapufára ütve a lasztit, és még szerencséje is volt a hálóőrnek, mert a kifelé szédöldő labda valahogy elkerülte őt. Akár be is pattanhatott volna a hátáról… De nem így történt.

A 34. percben még Szalah próbálkozott fejjel, ezt is fogta a Real kapusa, és ezt követően csendben csordogált a találkozó. A 43. percben a Liverpool kapuja előtt voltak események, az első félidőben először és utoljára. Karim Benzema kapott forintos labdát David Alabától, kilépett a védők között, átvette, csinált egy cselt, majd passz közben elcsúszott. A kapu nem szabadult fel, Alisson és Konaté ügyetlenkedése miatt Fede Valverdéhez került a játékszer, onnan vissza Benzemához, aki az üres kapuba lőtt. Csak ezután emelte a partjelző a zászlaját, jöhetett a VAR. Alaba indításakor nem volt lesen a francia, uruguayi társa átadásakor már igen. Más kérdés, hogy nem közvetlenül Valverdéről, hanem Fabinhoról került Benzema elé a bogyó, mindenesetre nem adták meg a találatot. Véleményes…

A második félidőben egy ideig nem igazán történt semmi. Kicsit bátrabb lett a Real, kicsit vissza is vett a Liverpool, eseménytelenül szaladtak a másodpercek. Aztán az 59. percben Fede Valverde lódult meg a jobbszélen. A védekezést és a támadásokat is segítő középpályásnak új posztot talált Carlo Ancelotti a fontos meccsekre, egyfajta jobbszélső volt, aki mégis mindenhol felbukkant. Most pedig kiosztott egy gólpasszt, laposan keresztbe lőtt labdája tökéletes volt Vinicius Jr. számára, aki jobbal, öt méterről a hálóba lőtt, 0-1.

Lehetett számítani a Liverpool rohamaira, amik persze meg is érkeztek, és következett a Courtois-fesztivál. A 64. percben Mo Szalah csavarását ütötte oldalra, majd a 69.-ben ismét ők ketten csaptak össze, ezt is a belga nyerte.

A legnagyobb helyzetet is Szalah hozta össze a csapatának, a 83. percben tízméteres, jobb alsóba tartó lövést eresztett meg, de… Igen, Courtois.

A belga elképesztő volt, a Real csúszott-mászott, a Liverpool pedig nem tudta feltörni a madridi védelmet. A lefújás pillanatában a spanyol kispad a pályára rohant, Carlo Ancelotti és Jürgen Klopp megölelték egymást, aztán kezdődhetett a madridiak ünneplése.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A meccs után

Az éremátadás szomorú és boldog pillanatokat rejtett magában, a Pool harmadik döntőjét már nem tudta megnyerni, harmadszor sem volt képes egy fináléban gólt szerezni. De míg a hazai kupákban a tizenegyespárbajt megnyerték, itt nem jutottak el odáig.

Karim Benzema a csapatkapitányi karszalagot átadta Marcelonak, aki ezzel az első brazil játékos lett, aki csapatkapitányként magasba emelhette a trófeát.

És mint kiderült, a brazil mókamesternek ez volt az utolsó cselekedete a Real Madrid mezében, később bejelentette, hogy lejáró szerződését nem hosszabbítják meg, távozik a királyi gárdától. Nem csak ő, a jövőben erre ki fogunk még térni, alapos átalakulás előtt a keret.

A mérkőzés legjobbjának természetesen Thibaut Courtois-t választották, aki kilenc védést mutatott be a találkozó alatt. Erre még egy kapus sem volt képes BL-fináléban. Szintén Madridba került a gólkirályi cím is, az egyenes kieséses szakaszban őrült módjára gólokat termelő Karim Benzema 15 találattal zárt. Thierry Henry azt mondta: „Zárjátok le az Aranylabda-szavazást, Benzema nyert!”

Van benne valami…

Nyilatkozatok

Jürgen Klopp nagyon szimpatikusan nyilatkozott a lefújást követően:

„A mérkőzés után, amikor megláttam a statisztikákat, ott volt, hogy a labdabirtoklás teljesen kiegyenlített volt. Sokkal több lövésünk volt, több kaput eltalált lövésünk, de a legfontosabb statisztikában a Madrid vezetett. Csak hogy már az elején tisztába tegyük, senki ne gondolja, hogy nem gratulálnék a Real Madridnak, most épp ezt teszem, de gratuláltam mindenkinek, aki itt volt és személyesen is részt vett akár kívülállóként. Lőttek egy gólt, mi pedig nem, ez a futballvilág legegyszerűbb, ám legkeményebb és legnehezebben elfogadható magyarázata, de természetesen tiszteletben tartjuk. Amikor a kapus a meccs embere, akkor a másik csapatnál valami nem működik, volt három hatalmas lehetőségünk, ahol Courtois elképesztő védéseket mutatott be. Szívesen vettem volna még néhány ilyen lövést.”

„Az utolsó harmadban lehettünk volna jobbak a passzok, a keresztlabdák tekintetében, különösen a mérkőzés végén nem túl sokat dolgoztattuk meg Courtois-t. Valószínűleg akkor volt a legjobb időszakunk a meccsen, miután bekaptuk a gólt, akkor kiválóan játszottuk meg az üres területeket. Az első félidőben voltak jó pillanataink, amikor megtaláltuk labdákkal Sadiót, a középső védőik Casemirótól jobbra – balra mélyen maradtak, így Sad lefordulhatott és érkezhetett a tizenhatoshoz. Ez jó volt. Egy kicsit többet szerettünk volna a második félidőben a tizenhatosukon belül lenni, mint körülötte. Az a baj, hogy ha a Real Madrid ellen játszol, és ők ilyen mélyen védekeznek, akkor a kontráik nagyon veszélyesek. Ezt nem lehet elfelejteni. Láttam, hogy nagyon jó dolgokat csinálunk, de ez egyszerűen nem volt elég.”

Carlo Ancelotti is értékelt a lefújást követően, nem csak a mérkőzést, de a teljes szezont:

„Ez volt az eddigi legnehezebb sikerünk Európában. Segített minket az, hogy mindenki leírta a csapatot, senki nem hitte el, hogy a végén nyerhetünk, és ez csak extra elköteleződést, önbizalmat és küzdővágyat biztosított számunkra. Jó környezetet teremtettünk. Az egyéni kvalitások jelentették a különbséget. Megérdemelten diadalmaskodtunk a sorozatban, nagyon kellett küzdenünk a nyolcaddöntőtől kezdve, de soha nem adtuk fel.”

„Jól menedzseltük a játékot. Fontos volt, hogy a védelmük mögé tudjunk kerülni. A hátsó négyes tagjai mind nagyszerűen játszottak, hiszen a Liverpool nem tudott mögéjük kerülni. Amikor kevésbé nyomtak, akkor jobban kontrolláltuk a játékot. A Liverpool nem sok meccset veszített ebben az idényben.”

„Könnyebb a Real Madriddal Bajnokok Ligáját nyerni, mint bármely más csapattal, figyelembe véve a klub történelmét és a szurkolók odaadását. A drukkerek különlegesek, és már gyerekkoruk óta a csapatnak szorítanak. Örülök, hogy négy Bajnokok Ligáját nyertem már, de még jobban örülök annak, hogy visszatértem Madridba. Fantasztikus szezonon vagyunk túl. Nem tudom eléggé kifejezni a hálám az elnöknek, José Ángelnek, és a játékosoknak ezért a fantasztikus közegért, amit teremtettek.”

Ez volt tehát a Bajnokok Ligája idei szezonja, még jövünk egy teljes értékelővel, aztán egy kicsit pihenőre vonul a legrangosabb európai kupa. De nem sokáig, hamarosan már a következő év selejtezőivel kezdünk…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

felső