BL 2019-2020 összefoglaló – A keddi mérkőzések

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2020 március 16.

A múlt héten rendezték a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek visszavágóit, ezen kedden és szerdán 2-2 mérkőzésre került sor, a meccsek rövid összefoglalóját olvashatjátok el.

RB Leipzig – Tottenham Hotspur: 3-0

G.: Sabitzer (2), Forsberg

Továbbjutott az RB Leipzig 4-0-s összesítéssel

José Mourinho mérkőzés előtti nyilatkozatában kiemelte, csapatának nincs vesztenivalója, és a nehézségek ellenére is bízik a továbbjutásban. Mi mást is mondhatott volna a portugál, igaz? Tény, rengeteg problémával kell szembenéznie Mourinhonak, legjobbjai sérültek, a bajnokságban nem megy, az FA Kupából kiestek és a BL-ben sem állt túl jól a szénájuk. És szegény embert az ág is húzza: Újabb támadó sérült meg, ezúttal a télen szerződtetett Steven Bergwijn dőlt ki, nem is játszhatott a lipcseiek ellen (sőt, azóta kiderült, a teljes szezonra kidőlt a szélső).

Julian Nagelsmann is az újságírók rendelkezésére állt a mérkőzést megelőzően. A még mindig csak 32 esztendős szakvezető kiemelte: Óriási előny, hogy közönségük előtt játszhatnak a Spurs ellen, dacára a koronavírus-járványnak, Lipcsében nem tették zárt kapussá a meccset.

Külön szót szentelt a csapat magyar kapusára is: Gulácsi Péterről elmondta, boldog, hogy az ő csapatának kapuját őrzi, mert megvan benne az a plusz, amivel meccset lehet nyerni.

A meccsről

A lipcseiek úgy kezdtek neki ennek a meccsnek, ahogy a Tottenhamnek kellett volna: Nekimentek az angoloknak, irányítottak a kezdetektől fogva. Hamar meg is lett az eredménye: Werner lövését blokkolták, de a kipattanó visszakerült hozzá, Sabitzer elé tálalt, aki állítgatás nélkül kilőtte a jobb alsó sarkot. Hugo Lloris bele tudott paskolni a labdába, de a labda a kapufáról a hálóba szédült.

Nem állt le Nagelsmann együttese, kilenc perccel később Angelino lapos beadását Werner az ötösről lőtte be, de a partjelző les címén érvénytelenítette a gólt. Nem ébredt fel a Tottenham, a sokkal agresszívebben játszó Leipzignek pedig csak megszületett a második gólja, és itt már szó sem lehetett lesről.

Ismét a spanyol szélső volt az egyik főszereplő, beadására Sabitzer érkezett és ezúttal fejjel vette be a Spurs kapuját. Lloris ehhez is hozzáért, de a labda teljes terjedelmében áthaladt a gólvonalon, 2-0.

Ahogy arról az elemzésben szó esett, Mourinhonak elfogytak az igazi, vérbeli középcsatárai, ráadásul az új igazolásuk, Steven Bergwijn sem tudott pályára lépni, így a Tottenham szinte alig veszélyeztette Gulácsi Péter kapuját.

Ez a második játékrészben sem változott. Itt már jóval kisebb volt az iram, a Leipzig tudta, hogy innen már nem veszíthetnek, míg a Tottenham nem forszírozta az akciókat.

Marcel Sabitzert - RB Leipzig
A meccs embere

Az UEFA hivatalos oldala természetesen a két gólt szerző Marcel Sabitzert választotta a mérkőzés emberének. Az osztrák gyakorlatilag 20 perc alatt lerendezte a továbbjutás kérdését.

A 87. percben aztán jöttek Emil Forsberg pillanatai. A két gólt szerző Sabitzert váltotta a pályán, majd még ugyanabban a percben egy kapu előtti kavarodás szemlélője volt. A labda elé került, ő pedig jött, látott és első labdaérintéséből megszerezte a lipcseiek harmadik, összességében negyedik gólját.

Ezzel a tavalyi döntős Tottenham dicstelenül búcsúzott a sorozattól, José Mourinho pedig kezdheti félteni az állását.

Valencia – Atalanta: 3-4

G.: Gameiro (2), Ferrán Torres ill. Ilicic (4)

Továbbjutott az Atalanta 8-4-es összesítéssel

Kedden délután hivatalossá vált, amitől mindenki tartott: A Serie A küzdelmeit (legalább) április 3-ig elhalasztják. Azóta már az is kiderült, hogy a La Liga mérkőzéseire ugyanez a sors vár.

Celades a meccs előtt azt nyilatkozta, hogy csapata erős otthon, és a továbbjutás nem elérhetetlen cél, az odavágó pedig túlzó, nem a játék valódi képét mutatja.

Gasperini kiemelte, hogy fontos az idegenben lőtt gól, így mindenképp be kell találniuk a Mestallában. Arra valószínűleg ő sem számított, hogy játékosa négyszer is betalál.

A meccsről

Nem egészen kilencven másodpercig bizakodhattak a Turia-partiak. Ekkor Diakhaby az alapvonalnál szabálytalankodott Josip Iliciccsel szemben, ami azért problémás, mert az eset a tizenhatoson belül történt. A labda mögé a sértett állt és higgadtan középre lőtte a labdát. Ezzel összesítésben 5-1 volt az Atalantának.

A 21. percben egyenltett a Valencia: Palomino és Sportiello nem értették meg egymást, ezt használta ki Kevin Gameiro és az üres kapuba passzolt.

A félidő vége előtt azonban újra vezetést szerzett az Atalanta. A szereposztás ugyanaz volt, mint a 2. percben: Diakhaby szabálytalankodott (ezúttal kezezett), Ilicic pedig belőtte második gólját.

A második félidőre Celades csapatának egyetlen célja maradt, hogy szépen búcsúzzanak a BL idei kiírásától. Ennek szellemében jött is az egyenlítés. Az 51. percben Ferrán Torres beadására remekül érkezett Gameiro és fejelt a hálóba védője mellől.

Ferrán Torres gólpassza után maga is gólt szerzett, okosan emelte át a kissé feleslegesen kirohanó Sportiello felett a labdát. A Valencia a teljes párharc során először vezetett.

Ez a meccs azonban egyértelműen Ilicic meccse volt. A szlovén támadó a 71. percben szerezte meg mesterhármasát. A Valencia védelme csak asszisztált mellette, nem támadták meg, ő pedig a tizenhatoshoz érve ellőtte a labdát, Cillessennek esélye sem volt.

Josip Iličić - Atalanta
A meccs embere

Ki más is kaphatná ezt a címet, mint a négy gólt szerző szlovén? Teljesen megérdemelten, már az odavágón is góllal vétette észre magát, a visszavágó pedig… Négy gólt nem kell megmagyarázni.
Ilicic egymaga több gólt szerzett a párharc során, mint a teljes Valencia.

A végére maradt a slusszpoén, amivel Ilicic beírta magát a történelemkönyvekbe: Megszerezte saját és csapata negyedik gólját, ezzel pedig ő lett a legidősebb játékos a BL történetében, aki idegenben négy gólig jutott. És hogy kit előzött meg? Zlatan Ibrahimovicot.

Gian Piero Gasperini együttese már a bajnokságban is bebizonyította, hogy remek támadófocit játszanak, ez pedig a Valencia ellen ismét megmutatkozott. Egyetlen percig sem volt kétséges, melyik is a jobb csapat ebben a párharcban.

A szerdai játéknap összefoglalójával hamarosan jelentkezünk!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső