Dávid és Góliát – Futballünnep a Borussia-Parkban

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2021 november 01.

Hatalmas meglepetésnek lehettünk tanúi a Német Kupában a múlt héten. A Borussia Mönchengladbach 5-0-s végeredménnyel tönkreverte a bajnok Bayern Münchent, és így az adott sorozatban jegyzett legnagyobb vereséggel ki is ejtette a 2. fordulóból. A Gladbach az első 21 percben már 3 gólt jegyzett, Ramy Bensebaini kettőt, Kouadio Kone egyet lőtt, majd a második félidő elején Breel Embolo kétszer is betalált, és ezzel teljesen letaglózta a német bajnokot. Ezzel a győzelemmel több szempontból is beírták magukat a német futball történelemkönyvébe, hiszen a 2012-es Német Kupa döntője óta, ahol a Borussia Dortmund 5-2 nyert a Bayern ellen, a Gladbach az egyetlen csapat, akik 5 gólt rúgtak a bajoroknak, és ami rekord, hogy ők a világon az egyedüliek, akik az első 21 percben hármat akasztottak a bajor kapuba. Ez volt egyébként a Bayern ellen az első kupagyőzelem is.

Döbbenet a Bayern Münchennél

Erre azért senki nem számított, főleg a Bayern vezetősége nem. A csapat sportigazgatója, Hasan Salihamidzic szerint nem is voltak fent a pályán. A szakember úgy látta, hogy az első félidőben játékosai egy szerelést sem mutattak be, de ami a legnagyobb baj, hogy nem nyertek meg egy párharcot sem. A vele készített interjúban nem rejtette véka alá csalódottságát és meglepetését:

Teljesen meg vagyok döbbenve. Minden, ami elromolhatott, az el is romlott. A Gladbach nagyon jól csinálta. Egyáltalán nem voltunk ott, nem lett volna szabad ennek megtörténnie.

Érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkodni, hogy mi is történhetett a Bayernnel? Azzal a Bayernnel, akik a bajnokságban 33 gólt szereztek, és ehhez adjuk még hozzá a BL-ben szerzett 12 találatot, hozzáteszem, hogy ezt mindössze 3 meccsen. Mi történhetett a csapattal, hogy annyira nem voltak ott a pályán, hogy a házigazdának mindössze 1 perc 20 másodpercre volt szüksége arra, hogy kiszakítsa a „gólzsákot”? Alphonso Davies hibáját kihasználva Kouadio Kone verte meg Neuer kapust, és meg is kezdődött a bajor rémálom. A vendégek védelme teljesen szétesett, folyamatosan védekezésre kényszerültek, de a 15. percben újra kapituláltak. Jött ugyanis Ramy Bensebaini, és folytatta a gólgyártást.

Talpra állni azonban megint nem volt idő, Lucas Hernandez ügyetlenkedett – egyébként neki mostanában van elég baja, szerdán hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott Spanyolországban -, melynek eredményeként egy pontrúgást követően ismét Bensebaini vehette be Neuer kapuját. Az eredmény 3-0.

A vendégeknek ezt a megaláztatást új vezetőedzőjük nélkül kellett átvészelniük, ugyanis Julian Nagelsmann Covid tesztje pozitív lett, ezért otthonában volt kénytelen nézni a meccset. Helyette Dino Topmoeller segédedző ült a kispadon, akinek egészen a második félidőig kellett várnia egy valamirevaló támadásra.

Viszont ez már egy elkésett feléledés volt, a hazaiak ráéreztek a ritmusra és nem engedték már ki ezt a meccset a kezük közül. Breel Embolo – aki egyébként a meccs embere lett – megint becsapott két védőt, és Neuer lábai között a kapuba gurított. Majd elérkezett az 57. perc, és Embolo megszerezte a második gólját ezen az estén, beállítva ezzel az 5-0-s végeredményt.

„Az utóbbi meccseken nem igazán volt sikerélményünk, ezért meg akartuk mutatni a világnak, hogy mire vagyunk képesek.” – nyilatkozta a 24 éves svájci támadó. „Nem voltunk elég precízek és koncentráltak, de most kiderült, hogy ha odafigyelünk talán bárkit meg tudunk verni, még a világ legjobb csapatát is.”

Mivel a Bayern ismét kiesett a versenyből, a Német Kupa immár második éve nyitottnak tűnik. Az előző szezonban a Borussia Dortmund kihasználta a bajorok távollétét, és 2017 óta először nyert aranyérmet. A Borussia Münchengladbach 1995 óta várakozik az újabb győzelemre.

A hazai szurkolók nagyon jól érezték magukat, ami lássuk be, nem is csoda. Mivel már az 57. percben 5-0 volt az állás, ezért a hátralévő fél órában az „Auf Wiedersehen, most már elmehettek haza” rigmust kántálták önfeledten. Valakinek azért futballünnep volt a Borussia-Parkban.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső