El Clasico – Ahogy mi láttuk

Olvasd el 10 perc alatt szerző Bartos László 2022 március 22.

Rendhagyó cikk következik, mert nem nagyon szoktunk szubjektív véleményt megosztani egyik mérkőzésről sem. Törekszünk minden esetben az objektivitásra, hiszen anélkül sportfogadni nem lehet. És egyébként az újságírás, mint szakma sem működik, ha az író nem tud elvonatkoztatni az érzéseitől.

De itt a szubjektivitást nem úgy kell nézni, hogy X most boldog, mivel nyert a Barca, míg Y szomorú, mert kikapott a Real Madrid. Nem, szimplán csak arra gondoltunk, hogy megosztjuk veletek, mi hogy láttuk a vasárnap esti El Clasicot, és pontokba szedjük, mik voltak a főbb kulcspontjai a mérkőzésnek.

Real Madrid – FC Barcelona: 0-4

G.: Aubameyang (2), Araujo, Ferrán Torres

Ezúttal nem fogunk belemenni részletesen a találkozó összefoglalójába, csak dióhéjban említjük meg a főbb történéseket, azaz a gólokat. Nem a megszokott szerelésben léptek pályára a csapatok, már ez új és furcsa volt, a Real Madrid egy jubileumi, fekete mezben, míg a Barca tetőtől talpig sárgában.

Az őszi mérkőzés után a Barca mindenképp revansot akart venni, mi is azt mondtuk a tippünkben, hogy a gránátvörös-kékek fogják nyerni a találkozót. Azt azonban nem hittük volna, hogy ennyire simán. Sőt még Xavi sem hitte, hogy ennyire egyoldalú lesz a találkozó.

Az első negyedórában látszott, hogy a Barca nem szórakozni jött Madridba. Az elejétől kezdve nekiestek a Real Madridnak, és bár ekkor még a hazaiaknak is volt egy-két helyzete, hamar jött az első gól, amelyet Pierre-Emerick Aubameyang szerzett. Ousmane Dembelé elfutását követően adott be középre, a gaboni Militao és Alaba között robbant be a beadásra, Courtois nem tehetett semmit.

Még a félidő lefújása előtt jött a második, Ronald Araujo szintén fejjel volt eredményes, ismét a két belső védő szorításában tudott bólintani az uruguayi.

Bár Carlo Ancelotti a szünetben kettőt is cserélt, még be sem tudtak melegedni a játékosok, már 0-3 volt az eredmény, egy pofás kontrát követően Ferrán Torres kapásból bombázott a felső sarokba. És egy percre rá megint kapitulált a Real-védelem, Pierre-Emerick Aubameyang pedig meglőtte saját maga második gólját.

A hátralévő időben mindkét csapat a lefújást várta, a Barca még rúghatott volna egy-két gólt, de megelégedtek ennyivel.

Történelmi zakó volt ez, lássuk az okokat – ahogy mi láttuk!

Real Madrid

Öt pontot szedtünk össze, ami leginkább okozta a Real Madrid vereségét.

1.: A Real Madrid védelme

Muszáj kitérni erre, bár nyilvánvaló, hogy egy jól működő védelemnek nem tud négy gólt rúgni a Barcelona. Ferland Mendy kiesésével Carlo Ancelottinak el kellett gondolkoznia azon, ki legyen a balbekk. Lehetett volna Marcelo, aki viszont már túl lassú ahhoz, hogy megfogja akár Ousmane Dembelét, akár Adama Traorét. Lehetett volna David Alaba, de akkor belül bomlik meg az eddig nagyon jól működő párosa Militaoval. Így végül Nacho lett a balbekk, akit úgy forgatott meg a balhés francia, ahogy akart. Csoda, hogy a spanyol nem szédült bele a sok forgolódásba. Nem csak Nachot kell hibáztatni, nem is lenne fair. Dani Carvajal szintén nagyon gyenge produkcióval rukkolt elő, folyamatosan elől ragadt, nem tudta tartani Ferrán Torrest, rendre hibázott a passzoknál, egész egyszerűen szörnyen játszott.

De vegyük csak le a keresztvizet a belső párosról is, különösen David Alabáról, aki legalább három Barca gólban főszerepet vállalt. Rossz helyezkedései miatt kétszer is lemaradt egy beadásról, a negyediknél pedig ő tartotta játékban Ferrán Torrest, aki aztán gólpasszt adott Aubameyangnak.

2.: Elképzelés nélküli taktika

Carlo Ancelotti magára vállalta a mérkőzés után a felelősséget, mondván, a taktika nem működött. De még mennyire, hogy nem! Modric, Kroos és Valverde is csak lézengett a pályán, gyakorlatilag a horvát a 10-es pozíciójában kellett volna, hogy játsszon. Valverde a jobb szélre lett küldve, ami már többször kiderült, hogy nem jó döntés, Rodrygo szerepeltetése pedig a lehető legritkábban sült el eddig jól.

A szünetben sem biztos, hogy jól cserélt, főleg, hogy a padon igazán minőségi játékosok ültek. Végig.

Karim Benzemát nem pótolta, nem volt igazi kilences a pályán, csak a két ifjú brazil, akiket megevett reggelire a Piqué vezette barcelonai védelem…

3.: A cserék

Már kitértem rá fél mondatban, most itt ennek a másik fele. Gareth Bale, Eden Hazard, Luka Jovic, Marco Asensio… Négy játékos, akikkel jobban működött volna talán a taktikája a mesternek, bármelyikük többet tehetett volna, ezáltal nagyobb terhet vehettek volna le a láthatóan bizonytalan középpályának.

A Barca gyors játékával, egyérintős passzaival nem tudtak mit kezdeni, ebben pedig nem csak a szokatlan taktika akadályozta őket… Hanem a fáradtság is.

4.: A rotáció hiánya

Itt jött ki igazán, mennyire csapágyasra lett játszatva a Casemiro, Kroos, Modric trió. Itt jött ki, mennyire el van veszve elől a Real Madrid, ha nincs Karim Benzema a pályán. Carlo Ancelotti azt mondja, nem hisz a rotációban, így lényegében a kispadon ülők alig jutnak lehetőséghez. Nem hiába akar távozni több olyan játékos is, akik nem a mester alapcsapatának részei.

5.: A játékvezető

Itt azért megállnék egy pillanatra. Hiszen, amit most leírok az egy elméleti dolog. Nem a játékvezető miatt nyert ilyen arányban a Barca, de a gondolattal el lehet játszani. A mérkőzés elején, még 0-0-s állásnál Toni Kroos és Pierre-Emerick Aubameyang összecsúsztak, mint kiderült, a gaboni talppal csúszott rá a német sípcsontjára. Sok helyen ezt piros lappal büntették volna, itt azonban Munuera még sárgát sem adott. A többit ismerjük, Auba rúgott két gólt és adott egy gólpasszt. Pedig lehet, hogy már a pályán sem kellett volna lennie.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Barcelona

Lehet ezt úgy nézni, hogy a mérkőzést a Real Madrid vesztette el, mi azonban úgy látjuk, hogy a Barcelona volt az, aki megnyerte. Összeszedtünk pár pontot a katalánokkal kapcsolatban is.

1.: A támadók

Xavi a télen három támadót is hozott a csapatba, sőt négyet, ha megnézzük Ousmane Dembelé formáját. Eddig egyetlen edző sem tudta megzabolázni a technikás franciát, Xavinak azonban sikerül. Mellette Ferrán Torres és Pierre-Emerick Aubameyang is nagyszerűen futballozott, magasan letámadtak, folyamatosan zavarták a labdát birtokló játékost, a kapu előtt pedig félelmetesek voltak. Ezt a védelmet nem mostanában szedték így szét, mint ahogy tették azt a katalánok.

2.: Motiváció

Zsinórban hat mérkőzés óta nem tudott nyerni a Barca a Real ellen, ez pedig bűn a katalánoknál. Amellett, hogy a Barca nagyon hajt a második helyre, ez is motiválta őket. Hogy a legnagyobb rivális otthonában nyerjenek, hogy a borzalmas ősz után valamit visszaadjanak a fanatikusoknak.

3.: Xavi

Ronald Koeman a távozása után azt mondta, nem kapott elegendő időt. Akkor mit mondjon Xavi? Aki pár hónapja vette át az irányítást, mégis szemmel látható a különbség. Az öltözőn belül vezér, amilyennek egy edzőnek lennie kell, a játékosokkal jól szót ért, a szurkolók imádják, kvalitásai pedig már most látszanak. Ügyesen vegyíti a fiatalokat és a rutinosabb játékosokat (azért azt ne vegyük el Koemantól, hogy Pedrit, Gavit ő fedezte fel). Dembelé újra focizni akar, ez szintén az ő érdeme. És bár nem látunk bele az öltözőbe, de a pálya szélén üvöltő, gesztikuláló Xavi képe mindenkinek megvan. Még 4-0-nál is képes volt egy apróbb hibáért leüvölteni a játékosok fejét…

4.: Laporta és az igazolások

Messi távozása után sokan azt mondták, jön egy nehezebb korszak a Barcánál. Úgy tűnt, igaza lesz. A csapat szétesőben volt, a korábbi elnök hatalmas mennyiségű adósságot halmozott fel. Jött Laporta és a stábja, akik visszavágták a fizetéseket, meggyőzték a játékosokat, hogy ezt kell tenniük, közben ingyen szereztek meg minőségi játékosokat (és a hírek szerint még mindig nem álltak le), ez a Barca pedig most ott van, ahol Lionel Messivel is volt.

5.: Lionel Messi

Igen, igen, ő is helyet kap, hiszem, hogy Lionel Messivel most nem itt tartana a Barca. Mindig féltek attól a klubnál, mi lesz, ha a világ legjobbja elhagyja a csapatot. Ez nyáron megtörtént, ráadásul elég hirtelen, és az együttesnek lépnie kellett. Messi talán már nem a világ legjobbja, legalábbis ebben a formában biztosan nem. Egyvalamire viszont nagyon jó volt a távozása: Rájöttek, hogy nélküle is létezik a Barca, és nélküle is lehet világszínvonalú csapatuk.

Az idei szezon még lehet pozitív, jövőre pedig bátran megcélozhatják újra a bajnoki címet, a Bajnokok Ligáját. Ha így folytatódik ez az építkezés, akkor a nyáron a riválisnak is bele kell húznia. És nem lesz elég Erling Haaland meg Kylian Mbappé. Teljes reform kell a középpályára és a védelembe…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső