Euro 2020 – A Játékosok Értékelése: I. rész

Olvasd el 10 perc alatt szerző Bartos László 2021 július 08.

Megszokhattátok, hogy az Európa-bajnokságban egy-egy kör után készítettünk egy álomcsapatot, amit az elődöntők után nem teszünk meg. Az utolsó alkalommal már csak a torna legjobb tizenegyét rakjuk össze, azonban nem akartunk szó nélkül elmenni a jó vagy épp rossz teljesítmények mellett a legjobb négy között sem.

Ezért arra gondoltunk, hogy egyenként értékeljük a pályára lépő játékosokat egy tízes skálán. Itt is szeretnénk megemlíteni, hogy természetesen ez egy szubjektív vélemény, így fenntartjuk a jogot, hogy nem minden esetben láttuk jól egy-egy szereplő teljesítményét.

Olaszország – Spanyolország

Mielőtt az értékelésbe belevágnátok, olvassátok el a meccsről írt összefoglalónkat is!

Olaszország

Kezdjük először a finalistákkal, jöjjön Roberto Mancini együttese!

Gigio Donnarumma – 7

Donnarumma hőssé vált azzal, hogy kifogta Álvaro Morata tizenegyesét, az egész párbaj alatt sütött róla a magabiztosság. A teljes meccsre ez nem volt igaz, néha látványosan elszórta a labdákat, amivel társait hozta nehéz helyzetbe. Federico Chiesa gólja előtt viszont jól vette észre, hogy gyorsan el lehet indítani az akciót, jár neki a hetes részünkről.

Diovanni Di Lorenzo – 8

A torna elején még nem ő számított az első számú jobbhátvédnek, azonban Alessandro Florenzi kidőlt, ezzel utat nyitva a Napoli játékosának. Teljesítménye stabil volt idáig, a spanyolok ellen viszont nagyon felszívta magát, különösen a második félidőben játszott nagyot, szinte levette a pályáról Ferrán Torrest.

Leonardo Bonucci – 6

Az egész olasz védelem nagyon egyben volt, ezen a tornán ennyire jól még nem is védekeztek. Hősiesen állták a sarat 1-0-nál, és csak egyszer hibáztak – Morata góljánál. A hosszabbításban ismét főszerep hárult a védelem tagjaira.

Giorgio Chiellini – 6

Nagyjából ugyanazt lehet róla elmondani, mint Bonucciról. Hű társával megakadályoztak minden támadást, ami veszélyeztette a kapujukat. Más kérdés, hogy sokszor nem rajtuk múlt a spanyol gól, gondoljunk csak arra, hogy Mikel Oyarzabal kétszer is a hátuk mögé tudott kerülni.

A pénzfeldobásnál bemutatott showműsora pedig tökéletesen megfogta Jordi Albát, akárki akármit mondjon, annak is megvolt a szerepe…

Emerson – 7

Nem volt könnyű helyzetben a Chelsea játékosa, ugyanis azt a Leonardo Spinazzolát kellett pótolnia, aki nem csak az olaszok, de az EB egyik legjobb játékosa volt. Mivel ő megsérült – achillesét már meg is műtötték azóta -, így neki kellett pótolni, és megtette a magáét. Többször jól futott fel a támadásokkal, Azpilicuetát (csapattársát) többször nem tudta verni.

Nicoló Barella – 6

Az Inter 22 esztendős középpályása egyre otthonosabban mozog a válogatottban is, ezúttal is bátran játszott. Fáradhatatlanul robotolt, labdát szerzett és a kapu előtt is feltűnt, kisegítve ezzel a támadókat. Nem ez volt a legjobb meccse, de nem is a legrosszabb…

Jorginho – 6

Büntetője volt az, ami lezárta a párharcot, emiatt minden olasz szurkoló számára főszereplővé és hőssé lépett elő, ám a mérkőzés egésze alatt nem játszott kiemelkedően. A sokpasszos spanyol játékkal sokszor nem tudott mit kezdeni, arra pedig esélye sem volt, hogy vezérré lépjen elő, és irányítsa a játékot.

Marco Verratti – 7

A három középpályás közül neki ment a legjobban a játék. Verratti a torna első szakaszában még sérülés miatt hiányzott, ám felépülése után azonnal átvette Manuel Locatelli szerepét a kezdőben. Roberto Mancini jól döntött, a PSG játékosa hozza meg azt a stabilitást, amire a csapatnak szüksége van.

Lorenzo Insigne – 5

A belgák elleni mérkőzés egyik hőse ezúttal nem játszott jól, sőt ő volt az egyik leggyengébb láncszem. Cselei kiismerhetők voltak – hiszen az egész tornán erre épít -, könnyen olvasták le játékát Aymeric Laporte-ék.

Ciro Immobile – 5

Már a belgák ellen sem játszott jól, szóba is került, hogy esetleg ezen a mérkőzésen Andrea Belotti fog kezdeni helyette. Nem így történt, de a Lazio csatára nem tudta meghálálni a bizalmat. Súlytalan volt, helyzetbe nem is igazán került, cseréje jogos volt.

Federico Chiesa – 8,5

A mérkőzés legjobbja. Gólja élményszámba ment, de nem csak emiatt kapja ő a legmagasabb értékelést. Az egész mérkőzésen őrületbe kergette a védőket, mindig megjátszható volt, látszott rajta, hogy megnőtt az önbizalma attól, hogy kiszorította Berardit a kezdőcsapatból.

Pályára lépett még Domenico Berardi, Andrea Belotti, Matteo Pessina, Federico Bernardeschi, Manuel Locatelli és Rafael Toloi is, közülük Berardi és Pessina szállt be jól.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Spanyolország

A hispánok játékával egész odáig nem volt probléma, amíg a tizenhatos környékére nem kerültek…

Unai Simón – 5

Megfogott egy tizenegyest a párbajban, de összességében nem játszott jól. Kijövetelei folyton magukban hordozták a veszélyt, ebben mindenképp javulnia kell az Athletic Bilbao portásának. Ne vegyük el azt sem tőle, hogy volt néhány szép védése a meccsen, de ezeket beárnyékolják a hibák. A torna egészét tekintve Luis Enrique nem tett rossz lóra azzal, hogy őt játszatta De Gea helyett, de néhány egészen elképesztő dolgot is láthattunk tőle…

César Azpilicueta – 5

Csapattársa, ezúttal ellenfele többször is mögé tudott kerülni, a bal szárny azért volt veszélyes, mert Emersont nem tudta megfogni a Chelsea csapatkapitánya. Jó tornát zárt, de rossz meccset…

Eric Garcia – 5

Véleményünk szerint vastagon benne volt Federico Chiesa góljában. Laporte mentése után bátran rá kellett volna vetnie magát a labdára, ehelyett behátrált és hagyta, hogy a Juventus játékosa gyönyörűen kilője a bal sarkot. Fiatal még, rengeteget fog fejlődni, főleg, hogy ettől az idénytől kezdve a Barcelonában fog játszani.

Aymeric Laporte – 7

Nem csak ezen a mérkőzésen, de az egész tornán ő volt Spanyolország védelmének oszlopa, a legstabilabb pontja. Rajta ezúttal sem múlt semmi, a gól előtt gyönyörűen állította meg az olasz támadást, pechére a taljánoknál maradt a labda, a többit pedig ismerjük. Remek döntés volt behívni a válogatottba, Franciaország csak veszített azzal, hogy elengedte a kezét.

Jordi Alba – 6

Amit a pénzfeldobásnál láttunk tőle, az semmiképp nem volt biztató. Egy magabiztos, magában és társaiban hívő játékos nem így viselkedik, mint ahogy Jordi Alba tette azt. Mint egy riadt kisfiú… Ami pedig a meccset illeti: A jobbak közé tartozott, ám Di Lorenzot kevés alkalommal tudta átjátszani.

Sergio Busquets – 6

Jól kezdett, majd teljesítménye kissé visszaesett. Az olaszok rengeteg területet adtak neki, aminek köszönhetően tudta irányítani, kontrollálni a játékot. Passzainak – mint mindig, most is – szeme volt, élmény nézni a játékát.

Koke – 6

Ő különösen a kapott gól után javult fel, rengeteget harcolt a középpályán. Helye van ebben a kezdőben, annyi szent. Rajta nem múlt a kiesés.

Pedri – 8

Ha valaki megérdemli a jó pontszámot, akkor az Pedri. Tizennyolc esztendősen dobták mélyvízbe, és nem okozott csalódást. Vagyis igen, csak épp pozitív csalódást. A jövő legnagyobb tehetsége, aki már most úgy futballozik, mintha tizenöt éve a legmagasabb szinten lenne. A rendes játékidő alatt nem volt rossz passza, csak a hosszabbításban rontott kétszer…

Dani Olmo – 7

Kettős érzéseink vannak, hiszen a mérkőzés egésze alatt nagyot ment, ám döntő pillanatban megremegett a lába, és kihagyta az első spanyol tizenegyest, amivel lépéselőnybe kerülhettek volna.

Mikel Oyarzabal – 4

Nem haragszunk mi a baszkra, amiért ilyen gyenge pontszámot kapott, szimplán objektíven, a teljesítménye alapján ítéljük meg. Megkapta a lehetőséget, hogy bizonyítson, és kétszer gólhelyzetbe is került, ott viszont mindkét alkalommal hibázott. Cseréje abszolút jogos volt, ezúttal nem volt benne a gól.

Ferrán Torres – 5

Nem tudott úgy fickándozni, mint a horvátok ellen, ez egy elég rossz meccs volt a City játékosától. Di Lorenzo gyakorlatilag zsebre tette őt, nem is csoda, hogy az elsők között távozott a pályáról.

Csereként pályára lépett: Alvaro Morata, Gerard Moreno, Marcos Llorrente, Rodri, Thiago Alcantara és Pau Torres.

Közülük természetesen Álvaro Moratát szeretnénk egy kicsit kibontani. A spanyol játékosnak nagyon nehéz dolga volt az egész torna alatt, családját és őt is életveszélyesen fenyegették meg, a spanyol közönség pikkel rá, így pedig nem könnyű játszani.

Ettől függetlenül ő hozta meg a lendületet az olasz gól után, és egy szép akció végén higgadtan lőtt a kapuba. Mennybe mehetett volna, végül a pokolban ragadt, amikor kihagyta a negyedik tizenegyest. Ez pecsételte meg a spanyolok sorsát.

Holnap érkezünk az Anglia – Dánia meccs játékosainak értékelésével!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső