Évértékelő: Bundesliga 2022/2023 – III. Rész

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2023 július 13.

Az előző két részben a csapatokra hegyeztünk ki mindent, most azonban az egyénekre fogjuk. Ebben a részben szóba kerül a Bundesliga legutóbbi szezonjának legjobb játékosa, a legjobb edző, a gólkirály, és megválasztjuk a legszebb gólt is.

Legjobb játékos

Lehet, hogy nem fogtok velünk egyetérteni, de úgy gondolom, a többség be fogja látni, miért úgy döntöttünk, ahogy. Nálunk nem a bajnokcsapat egy játékosa lett a szezon legjobbja, hanem az ezüstérmesből választottunk. Az azóta már a Real Madridba igazoló Jude Bellinghamet választottuk meg, és bevallom ez egy egyértelmű és könnyű döntés volt. A napokban húsz esztendőssé váló angol középpályás nagyban hozzájárult a Dortmund meneteléséhez, fiatal kora ellenére vezérként viselkedett a pályán és azon kívül is.

Ebben az idényben összesen 31 bajnokin lépett pályára, melyek alatt 8 gólt szerzett (ez volt a legjobb szezonja gólok terén, mióta Birminghamből Dortmundba igazolt) és adott négy gólpasszt. Azonban nem csak az offenzív játékban érdemel dicséretet, labdabiztos, intelligens játékos, aki a védekezésből is tevékenyen kivette a részét.

Nem csak mi láttuk őt a legjobbnak, de a Bundesliga szavazásán is ő végzett az első helyen.

Legjobb edző

Itt már nem volt olyan egyértelmű dolgunk. A bajnok bajor csapat edzőjét, Thomas Tuchelt hamar kihúztuk, hiszen bár a csapatával bajnokok lettek, ez nem csak rajtuk múlt, és Tuchel nem dolgozott annyit a Bayern München kispadján, hogy számításba vehessük.

De még így is volt számtalan edző a listánkon, aki ezt a címet megérdemelte volna. Például Edin Terzic, aki Erling Haaland nélkül is képes volt ütőképes csapatot építeni. Jól bántak a fiatalokkal, bátran nyúltak hozzájuk, és a siker nem is maradt el. Illetve igen, végül a Dortmund üres kézzel maradt, sem a bajnokságot, sem a kupát nem sikerült megnyerniük. Viszont lehet a fiatal edzőnek tovább építkezni, és talán nemsokára már összejön a hőn áhított bajnoki cím.

A másik izgalmas döntés Marco Rose lett volna, aki szezon közben vette át az RB Leipzig irányítását, végül az alsóházból felvitte őket a dobogó aljáig, valamint megnyerték a Német Kupát.

Nekünk szimpatikus volt Urs Fischer munkája is az Union Berlinnél, egy alapjáraton nem túl nagy csapatot tudott a BL-be repíteni.

Szintén mesteri munkát végzett Xabi Alonso, akit egyébként már ki is néztek Carlo Ancelotti utódjának. Nem ok nélkül, ő is nagyon gyorsan a szurkolók kedvencévé vált, remek munkát végez, és hasonlóan nagy tettet hajtott végre, mint Rose: Amikor megérkezett, a Bayer Leverkusen még csak a 17. helyen állt, a bajnokság végére sikerült kiharcolni az Európa-ligában való indulást.

És még egy emberünk van: Bo Svensson. A svéd nem csak azért került ide, mert idén remek munkát végzett, hanem egy picit azért is, mert tavaly is egy Mainzból képes volt a maximumot kihozni.

Végül döntöttünk, és a győztes Marco Rose lett, a hatalmas fejlődés, illetve a kupagyőzelem miatt.

Gólkirály

Most, hogy Robert Lewandowski és Erling Haaland is elhagyta a német bajnokságot, kissé megcsappant a gólok száma. A két említett támadó ontotta magából a gólokat, hiányukban 16 góllal is lehetett valaki gólkirály. Ez a valaki pedig Niklas Füllkrug lett. Szintén 16 góllal zárt Christopher Nkunku, azonban ő csak a második helyre került, Füllkrug eggyel több gólpasszt adott, így a kanadai táblázaton megelőzte a Chelsea-hez távozó franciát.

A dobogó legalsó fokán pedig az Eintracht Frankfurt támadója, Randal Kolo Muani végzett 15 góllal.

Legszebb gól

Megint nem volt egyszerű dolgunk, de ezúttal már nem mondhattuk azt, hogy itt van három gól, tessék, válogassatok belőle. A Bundesliga legszebb találatának mi Marco Richter kapáslövését választottuk, amelyet a Bayer Leverkusen ellen szerzett.

Szorosan követi ezt a gólt Joshua Kimmich bombája a Köln ellen, valamint csapattársa, Mathijs de Ligt óriási gólja.

A negyedik részben a legjobb csapatot mutatjuk be.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső