Évértékelő: EFL Championship 2022/2023 – I. Rész

Olvasd el 5 perc alatt szerző Bartos László 2023 július 04.

Már régóta érlelődött bennünk a gondolat, hogy egy olyan cikksorozatot készítsünk, ami ebben a nyári uborkaszezonban hoz némi felüdülést. Kis olvasnivaló, enyhe nosztalgiázás a mögöttünk hagyott idényről. Kiemelten hat bajnoksággal foglalkoztunk. A Premier League és a Championship, a Serie A, a Ligue 1, a Bundesliga és a LaLiga küzdelmeit vettük tüzetesebben górcső alá, és most ezekről a bajnokságokról készítünk egy szubjektív összefoglalót.

Egy részbe nem is férünk bele, a Championship-értékelő első részében a bajnokcsapatról, a rájátszásról, a feljutókról és a kiesőkről fogunk írni nektek.

A bajnok

Általában azok a csapatok szoktak előre törni a másodosztályban, akik a Premier League-ből esnek ki. Általában ott a legerősebbek a keretek, ráadásul az Angol Szövetség még megdobja őket egy kis pénzzel, ez az úgynevezett parachute money, ami miatt a különbség sokszor szemmel látható a friss kiesettek és a többiek között. Idén azonban két korábbi PL-csapat, a Norwich és a Watford is csak szenvedett. A Burnley viszont nem. A nyáron a teljes keretet szinte lecserélték, jött egy fiatal, ambiciózus edző Vincent Kompany személyében, és a csapat vele együtt menetelt. Az eleje nehéz volt, viszont már korán az élre álltak, és onnantól kezdve le sem szálltak a dobogó legfelső fokáról.

Rendkívül magabiztosan, összesen 101 pontot gyűjtve lettek a Championship bajnokai, már jóval a vége előtt eldőlt, hogy a csapat egy esztendő után visszajut a legfelsőbb osztályba.

Abszolút megérdemelt volt a siker, ők szerezték a legtöbb gólt, ők kapták a legkevesebbet. A szezon során mindösszesen három vereséget számláltak, ami szintén egyedülálló volt a tavalyi idényben.

További feljutók

Az angol másodosztályban összesen három csapat jut fel az élvonalba. Az első helyezett mellett a második is automatikusan jegyet kap a legjobbak közé, míg a harmadik feljutónak rájátszás útján kell ezt elérnie.

A második helyezett a Sheffield United lett, akik szintén megfordultak a közelmúltban a Premier League-ben. Tavaly még elbuktak, idén azonban szorosan követték a Burnley-t. És bár valódi esélyük a megelőzésükre nem volt, a fő célt elérték, vagyis a második pozíciót. Paul Heckingbottom csapata 91 ponttal zárt, 11-et vert a harmadik helyezett Lutonra. Voltak ugyan gyengébb pillanataik, de mint látható, összességében a feljutásukat nem veszélyeztette semmi.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

A harmadik helyen a Luton együttese került fel. Régóta vágyott már erre a Kenilworth Road közönsége. A Luton azért különleges, mert az egyik legkevesebb pénzből gazdálkodnak, az egyik legkülönlegesebb stadionban fogadják az ellenfeleiket, amiről sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy egy PL-szintű építmény. És mégis, sorozatban másodszor tudtak ott lenni a legjobbak között. A rájátszásban pedig idén már nem vallottak kudarcot.

A rájátszás

A Championship rájátszásában négy csapat vesz részt. A bajnokság harmadik helyezettje a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel vív egy elődöntőt, majd a két győztes egymás ellen mérkőzik meg a Wembley-ben.

Mint mondtam, a harmadik feljutó a Luton lett, amely az elődöntőben a Sunderland csapatát győzte le, majd a döntőben a Coventryvel játszott izgalmas meccset. 120 perc után az eredményjelző 1-1-es állást mutatott, Jordan Clark góljára Gustavo Hamer válaszolt. Még a hosszabbítás végén volt egy meg nem adott gólja a Lutonnak, ami eldönthette volna a találkozót. Így viszont jöttek a büntetők. Teszem hozzá, hogy a Luton játékosai feldúlt állapotban játszották végig a mérkőzést, hiszen társuk, Tom Lockyer a 12. percben összeesett a pályán, kórházba szállították. Hála Istennek, a védő jól van.

Vissza a tizenegyesekre: öt körön át senki nem hibázott, végül a Coventry játékosa, Fankaty Dabo kihagyta a sajátját, így a Luton szurkolói örülhettek.

Kiesők

Idén is három csapat esett ki a Championshipből. Most a Wigan, a Blackpool és a Reading drukkerei szomorkodtak, de be kell vallani, háromból két csapat valóban megérdemelte a kiesést. A Wigan hiába jutott fel a másodosztályba a League One bajnokaként, nem tudtak megragadni ott, a Blackpool pedig a tavalyi meglepetés-szereplést képtelen volt megismételni.

A három csapat közül a Reading esete a legérdekesebb: A csapat járt nagyon magasan is, de aztán fokozatosan csúsztak vissza. Annyira nem ment a játék, hogy még a megmentőt, Paul Ince-t is menesztették. Végül nem a gyenge forma okozta a vesztüket. Pontosabban nem csak az. Pénzügyi problémáik miatt az FA 6 pontot levont tőlük, ezzel megpecsételve a sorsukat. Ha az a hat pont megvan, akkor a Cardiff esett volna ki.

A következő részben várlak titeket!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső