Évértékelő: LaLiga 2022/2023 – III. Rész

Olvasd el 4 perc alatt szerző Bartos László 2023 július 12.

Az első és a második rész a csapatokról szólt. A harmadik és a negyedik viszont az egyénekről fog.

Ebben a részben megnézzük, ki volt a szezon legjobb játékosa, ki lett a gólkirály, illetve megválasztjuk, hogy ki tette a legmélyebb benyomást ránk az edzők közül.

Legjobb játékos

Nem mindenki fog egyetérteni velünk ebben, de mi idén úgy láttuk, hogy a legjobb játékos Antoine Griezmann volt. A francia egy bukott barcelonai kaland után tért vissza korábbi együttesébe, és sokáig nem is igazán akarták játszatni őt, mert volt a kölcsönszerződésében egy kitétel, miszerint bizonyos pályára lépés után kötelezők visszavásárolni őt a Barcától. Griezmannak ezzel is meg kellett küzdenie, valamint a szurkolók haragjával is, akik árulóként tekintettek rá, és sokszor köszörülték rajta a nyelvüket. Ám a támadó mindent elfeledtetett a teljesítményével. Először is, ennek a nem túl erős Atleticonak vezérévé vált, rúgott tizenöt bajnoki gólt (amivel a negyedik helyen végzett a góllövőlistán), és emellett kiosztott tizenhat gólpasszt is, ami a ligában a legmagasabb szám.

Kivételes teljesítmény, és csak még inkább megsüvegelendőbbé teszi ezt az a tény, hogy milyen körülmények között érte el mindezt.

Még itt meg lehetne említeni Robert Lewandowskit, aki nagyon hamar be tudott illeszkedni a bajnokcsapatba, valamint Joselut, aki egy kieső Espanyolban ért el 16 gólt.

Legjobb edző

Ezen is sokat gondolkoztunk. Adná magát, hogy Xavit válasszuk meg a legjobb edzőnek, ám azért neki nem volt ANNYIRA nehéz dolga. Volt munka most a Barcával bőven, de a csapat reputációja így is elegendő volt, hogy rengeteg jó játékost igazoljanak.

Sokkal nehezebb melóval kellett megbirkóznia Michelnek, a Girona edzőjének. Újoncként sosem könnyű egy ligával feljebb, a Girona azonban magasról tett minderre, és több nagy skalpot is szedtek a szezon során. Mint korábban mondtam, a csapat a 10. helyen végzett, de sokáig esélyük volt valamelyik kupára. Az edző jó taktikai megoldásokkal, helyenként gólra törő, szép futballal vétette magát észre, és ne feledjük a remek érzékét az átigazolási piacon. Paulo Gazzaniga vagy Taty Castellanos megszerzése például főnyeremény volt…

Gólkirály

Fent már szóba került Robert Lewandowski, ebben a szekcióban viszont ő a főszereplő. A lengyel támadó hosszas huzavona után igazolt a Bayern Münchentől a Barcelonához, nagyon régóta szerették volna ezt már meglépni a családjával, a felesége már spanyolul is elkezdett tanulni, neok sokkal később pedig a transzfer össze is jött.

Lewa bárhol, bármilyen bajnokságban képes kiemelkedni, így nem meglepő, hogy végül a gólkirályi címet ő hódította el. Rögtön az első szezonjában. Igaz, ezek már nem azok az idők, mint régen, mikor Ronaldo és Messi ontották magukból a gólokat. Ezúttal 23 találat is elegendő volt. Nem mintha az olyan kevés lenne…

Legszebb gól

Sok nagyszerű találat született az elmúlt szezonban a spanyol első osztályú bajnokságban, és piszok nehéz volt ezek közül kiválasztani a legszebbet. Merthogy már egy tízes listát is nehezen lehetett összeállítani, és még azt leszűkíteni. Gyakorlatilag lehetetlenség.

Végül nem is tudtunk dönteni. Háromra sikerült levinni, de ennél tovább nem jutottunk. Szóval ezúttal rendhagyó módon három gólt is linkelünk nektek.

Szerintünk a legszebb gólok közé tartozott Joselu félpályás gólja a Getafe ellen, Nemanja Gudelj föld-levegő rakétája az andalúz rangadón, valamint Federico Valverde egészpályás szólója a Mallorca ellen.

A negyedik részben az álomcsapat következik.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső