Évértékelő: Serie A 2022/2023 – Az Álomcsapat

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2023 július 05.

Egyetlen részünk maradt már csak. Ahogy tegnap a Championshipben, úgy most, az olaszoknál is öszeállítjuk a szezon legjobb csapatát. Megint csak egy szubjektív összeállítás érkezik, azonban, ha nem értetek együtt velünk, szívesen diskurálunk erről a témáról a Discord-szerverünkön.

Nézzük a Serie A 2022/2023-as idényének legjobb csapatát!

Kapus

Ivan Provedel (Lazio)

Ivan Provedelt tavaly nyáron vásárolta meg a Lazio, a Speziától igazolták le a portást. Aki első meccsén még a kispadon kezdett, és ki tudja, meg tudta volna-e mutatni, hogy mit tud, ha Maximiano nem állíttatja ki magát. A szintén új igazolás azonban rögtön egy piros lappal indított, onnantól kezdve pedig Provedelt ki sem lehetett robbantani a kapuból. Csapatát a második helyre masírozta, ami a legjobb helyezésük az elmúlt húsz évben. Provedel hivatalosan is a szezon legjobb kapusa lett, helye ebben a csapatban megkérdőjelezhetetlen.

Védők

Carlos Augusto (Monza)

Egyetlen játékos tudott bekerülni egy kisebb csapatból, a brazil balbekk, Carlos Augusto. Nem lehet őt szimplán balbekként definiálni, igazi szárnyvédő, a klasszikus fajtából, aki bejárja az egész pályát, védekezni is tud, de nem ijed meg akkor sem, ha támadni kell.

A Serie A-ban szereplő összes védő közül ő volt a leggólveszélyesebb, hat találatig jutott, valamint kiosztott öt gólpasszt is.

Egy ideig úgy tűnt, az Inter játékosa lesz a 24 éves játékos, de egyre inkább hallani a Nottingham Forest érdeklődéséről.

Kim Min-jae (Napoli)

Szintén távozhat csapatából a szezon legjobbjának megválasztott védő. Kim Min-jae nemrég még Szalai Attila párja volt a Fenerbahcéban, ám a Napoli meglátta benne a potenciált. A dél-koreai játékos a védelem oszlopa volt a mögöttünk hagyott idényben, robosztus, erőszakos, de nem durva, igazi vezér a pályán. Fejpárbajai több mint felét megnyerte – holott nem egy kifejezett égimeszelő a maga 180 centiméterével -, de a földön is nagyon magabiztos volt. Az Opta statisztikái szerint 3173-szor ért labdába és 2547-szer passzolt jól a társainak. Ez egyébként 91 százalékos sikerességet jelent.

Úgy hírlik, a Napoli nem tudja őt megtartani, a védőt – aki egyébként sorkatonai szolgálatát tölti most – hívják angol csapatok, de a legélénkebben a Bayern München érdeklődik iránta.

Chris Smalling (AS Roma)

Smallingról szokás megfeledkezni, holott az AS Roma védelmének legbiztosabb pontja. Míg Mancini és Ibanez bőven hibáztak a szezon során, Smalling magabiztosan játszott, és ami nagyon fontos, rendkívül tisztességesen. Védő létére alig szabálytalankodott, meg tudta állítani az ellenfeleket anélkül is, hogy a bírónak a sípjába kellett volna fújnia.

José Mourinho csak akkor jegelte a játékost, amikor muszáj volt, de olyan esetekben a Roma gondban is volt…

Giovanni Di Lorenzo (Napoli)

Giovanni Di Lorenzo története mesébe való, a játékos nem is olyan régen még a harmadosztályban kergette a labdát, mostanra pedig a világ egyik legjobb jobbhátvédje vált belőle. Nem csak a Napoli profitál ebből, hanem az olasz válogatott is persze.

Di Lorenzo volt a legfoglalkoztatottabb játékos a szezon során a csapatában, de nincs még egy olyan védő, aki annyi percet töltött volna a pályán – az összes védőt figyelembe véve -, mint ő.

Augustohoz hasonlóan nem csak a védekezésből, de a támadások szervezéséből is kivette a részét, a szezon során fontos gólokat és gólpasszokat adott.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Középpályások

Sergej Milinkovic-Savic (Lazio)

Milinkovic-Savic hosszú évek óta a hátán cipeli a Lazio együttesét, és idén ez egy ezüstéremben mutatkozott meg. A szerb óriást csak Ciro Immobile előzte meg a góllövőlistán, ő 12 gólt rúgott, Milinkovic-Savic pedig 9-et. Viszont utóbbi adott mellette 8 gólpasszt is. Nem csak a földön, de a levegőben is vezér volt, a legtöbb légi párbajt ő nyerte meg a Serie A középpályásai közül.

Nicoló Barella (Inter)

Nicoló Barella volt az Inter idei legjobbja, persze Lautaro Martínez mellett. A fiatal középpályás Olasz Kupát nyert, BL-ezüstöt, valamint egy Serie A-bronzot. Öt olyan középpályás volt a bajnokságban, akik legalább hat gólt és hat gólpasszt tudtak adni, Barella ebbe a szűk elitbe tartozik. Egy szezonban annyi gólt szerzett, mint az előző kettőben összesen.

Ja, és nála több sikeres kulcspassza csak egy játékosnak volt…

Stanislav Lobotka (Napoli)

Stanislav Lobotka képe lehet ott a szinonimaszótárban, amikor a zongoracipelőkről van szó. Munkája észrevétlen volt a legtöbbször a laikusoknak, pedig hatalmas munkát végzett. Mindenki Kvaratksheliát, Osimhent vagy épp Kimet dicséri a Napoliból, pedig Lobotkának elévülhetetlen érdemei vannak a bajnoki cím megszerzésében. Az egyik legtöbb labdaszerzés az ő nevéhez fűződik, futásmennyiségben is a legjobbak között van. Az, hogy ő itt van, abszolút megérdemelt.

Támadók

Lautaro Martínez (Inter)

Lautaro Martíneznek Katar ugyan nem igazán jött össze (még akkor sem mondható sikeresnek, ha végül aranyérmet nyert), ám a bajnokságban szárnyalt. Idén sem Dzeko, sem pedig Lukaku vagy Correa nem volt olyan meghatározó a támadó szekcióban, mint Martínez, aki végül 21 gólig jutott az idényben.

Ne feledjük, nem egy tipikus egyszezonos játékosról van szó, már az előző szezonban is 20 gól fölött végzett!

Victor Osimhen (Napoli)

A bajnokság gólkirályát nem hagyhatjuk ki, de nem is akartuk. A nigériai Osimhen lett az első afrikai játékos, akinek ennyi gólt sikerült szerezni, tette mindezt úgy egyébként, hogy egy arccsonttörés miatt több meccset is ki kellett hagynia. 32 mérkőzés is elegendő volt ahhoz, hogy gólkirály legyen.

Eleinte úgy tűnt, a rengeteg pénz, amit kifizettek rá, nem volt jó döntés, de Osimhen az első, gyengébb szezon után magára talált. Árát most 100 millió euróban határozták meg, és sok olyan klub van, amely ezt az összeget ki is fizetné.

A hírek szerint azonban Osimhennek kész tervei vannak: Real Madrid, Manchester United, vagy marad a Napoliban.

Khvicha Kvaratskhelia (Napoli)

Ha csinálunk egy olyan listát, ahol a tavalyi év legjobb transzfereit soroljuk majd fel, Khvicha Kvaratskhelia biztosan helyet fog kapni ezen. Alig több, mint 10 millió euróért vásárolták meg, de sokan még ezt is soknak tartották. Mára a szélső 85 milliót ér, a Napoli pedig semmi pénzért nem válna meg tőle. Nálunk ő lett az év játékosa, szóval egyértelmű, hogy ezen a listán helyet kapott.

A következő alkalommal a LaLiga összefoglalójával érkezünk.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső