Évértékelő: Serie A 2022/2023 – I. Rész

Olvasd el 4 perc alatt szerző Bartos László 2023 július 05.

Tegnap az angol másodosztály tavalyi idényét vettük górcső alá, és ahogy ígértem, ma itt vannak az olaszok. A Serie A legutóbbi szezonja okozott nem kevés meglepetést, új sheriff érkezett a városba, a Napoli több, mint 30 év után tudta a scudettot elhódítani.

A tervünk az, hogy hasonló szempontok mentén végig menjünk a bajnokságon. Úgyhogy nem is szaporítom a szót, jöjjön az első rész, melyben a bajnokcsapatról, a dobogósokról, illetve a nemzetközi kupaindulókról lesz szó.

Bajnok

Mint azt már a bevezetőben említettem, 32 év után lett ismételten bajnok a Napoli, méghozzá teljesen megérdemelten. Mikor utoljára a dél-olasz város scudettot ünnepelhetett, Diego Maradona még a játékosuk volt. Most pedig már a róla elnevezett stadionban játsszák a fiúk a mérkőzéseket.

Luciano Spalletti mester a szezon elejétől kezdve más szinten mozgott fiaival, mint a többiek, tényleg csak azt lehet mondani, hogy megérdemelt volt a sikerük. Sőt, még talán ennél is több volt bennük, a Bajnokok Ligájában viszont nem sikerült az áttörés.

A csapat 90 pontot gyűjtött, 16-tal előzték meg a mögöttük befutó Lazio együttesét. Csapatukból több játékos is kiemelkedett, Victor Osimhen, aki végül a gólkirály is lett, a nyáron leigazolt Khvicha Kvaratskhelia, valamint nem érdemes megfeledkezni a védelem lelkét sem, Kim Min-jae-t.

Dobogósok

Lehet, hogy a bajnoki címért nem folyt őrületes küzdelem, de a dobogóért annál inkább. Az utolsó forduló előtt még három csapatnak volt esélye arra, hogy a második vagy harmadik helyen végezzenek, ezt végül aztán a fővárosi Lazio, valamint a tavalyi ezüstérmes, az Inter szerezte meg.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Maurizio Sarri csapata főként annak köszönheti az ezüstöt, hogy a Juventustól előbb 15, majd később 10 pontot levontak (az első ítéletet megsemmisítették, de a másodikat helyben hagyták), enélkül csak a bronz lett volna az övék.

Simone Inzaghi együttese felemás szezont tudhat magáénak. Volt idő, amikor már az edző menesztéséről fantáziáltak a San Siroban, de ő nem hagyta magát. A csapatot bejuttatta az Olasz Kupa döntőjébe, amit meg is nyertek, a Bajnokok Ligájában egy góllal kaptak ki a Manchester Citytől, a Serie A-ban pedig a harmadik helyet kaparintották meg.

Nemzetközi kupaindulók

Olaszországban összesen hét csapat kvalifikálhatja magát a nemzetközi szereplésre. Négyen a Bajnokok Ligájában, ketten az Európa-ligában indulhatnak, míg egy csapatnak az Európa-konferencialiga szereplés jöhet össze.

A dobogósok természetesen a BL-ben indulhatnak, a negyedik induló pedig az AC Milan lett. Az Európa-ligában szerepelhet az AS Roma, valamint az az Atalanta, akik tavaly egyetlen kupában sem szerepelhettek. Hetedik helyen végzett, és ezzel az EKL-be kvalifikálta magát a Juventus. 72 ponttal végezhettek volna, de a pontlevonás miatt csak ez jutott nekik…

Kiesők

Három csapat esett ki a Serie A-ból: A Sampdoria, a Cremonese és a Spezia. Előbbi kettőnél nem igazán volt vita, habár a Cremonese végül is csak négy ponttal maradt le a bennmaradást kivívó Veronától.

Az igazi dráma a Spezia csapatával történt. Egy újonnan, idén bevezetett szabály alapján ugyanis, ha pontegyenlőség történik, és a sztori a kiesést érinti, akkor nem az egymás elleni meccsek döntenek, nem is a gólkülönbség, hanem játszanak egy döntőt semleges pályán.

Mivel a Veronának és a Speziának is 31 pontja lett (Leonardo Semplici együttese az utolsó körben a 91. percben kapott góllal kapott ki a Romától, ha az a gól nincs, bentmaradtak volna), így jöhetett a mindent eldöntő osztályozó a Dacia Arénában.

Melyet a Verona 3-1-re nyert meg, meglehetősen simán sikerült kiharcolni Zaffaroniéknak a következő évi élvonalbeli tagságot.

A következő részben beszélünk a Serie A-ba feljutó csapatokról, a szezon meglepetéséről és csalódásáról.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső