Itt a vége – A Világelső Nélkül Kezdődik az Australian Open

Olvasd el 7 perc alatt szerző Bartos László 2022 január 17.

Hosszú közjátéknak lett vasárnap vége Ausztráliában. Hosszas huzavonát követően eldőlt, hogy Novak Djokovic, az Austrailian Open címvédője nem vehet részt a versenyen, el kell hagynia Ausztráliát. Ezzel egy majd’ háromhetes történetnek lett vége. Vagyis… Ez még nem olyan biztos, tekintve, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök mit nyilatkozott. De menjünk szépen sorban, mi is történt 2022 első sportbotrányában?

Napról-napra

Az egész ügy január negyedikén kezdődött, amikor Novak Djokovic leszállt a melbourne-i reptéren, és megpróbált belépni az országba. Nem ment minden simán, sőt sehogy sem ment, ugyanis a hatóságok hosszasan várakoztatták a sportolót, majd azt mondták, nem hagyhatja el a repülőteret. Később már egészen odáig fajult a dolog, hogy a szerb játékost felszólították, hogy hagyja el az országot.

A gond az volt, hogy Novak Djokovic nincs beoltva koronavírus ellen, az országban pedig nagyon szigorú beutazási szabályok vannak érvényben. Később a teniszezőt elhelyezték egy kiutasítottaknak fenntartott hotelben, négy napig volt ott, közben pedig a világ újságírói le sem szálltak a témáról.

A szerb és ügyvédei szerint azért nem kapott oltást, mivel december 16-án pozitív tesztet produkált, ám ez megnyugtató válasz helyett újabb és újabb kérdéseket vetett fel. Ugyanis Nole a fél életét dokumentálja a különböző közösségi médiákban, így könnyű volt kideríteni, hogy úgy járt-kelt a világban, mintha semmi baja sem volna. Fotózták a saját arcképével ellátott bélyeg „átadóján”, ott volt a teniszszövetség évzáró gáláján, ahol aztán gyerekeket ölelgetett és fotózkodott velük. Mindezt „természetesen” maszk nélkül.

Természetesen, merthogy Djokovic többször is kijelentette, hogy sem az oltásban, sem nagy általánosságban a vírusban nem hisz… Ennek ellenére – papíron – már kétszer elkapta.

A sportoló később szánom-bánom üzenetet tett közzé, ahol elmondta, hogy amikor kiderült, hogy pozitív a mintája minden programját lemondta, kivéve egyet, a L’Equipe riporterének adott egy interjút, mert nem akarta cserben hagyni az újságírót. De amúgy minden szabályt betartott, becsszó!

Tizedikén az ausztrál bíróság a szerbnek adott igazat, és úgy tűnt, a saga véget ér. De nem így történt.

Alex Hawke vs. Novak Djokovic

Folytatódott a vita, amit már a teniszvilág nagyjai sem tudtak szó nélkül hagyni, a spanyol Rafael Nadal nevetségesnek bélyegezte meg azt a huzavonát, amit a hatóságok művelnek, közben viszont nem volt rest odaszúrni egyet riválisának is.

Később a klasszis újabb banánhéjon csúszott el, kiderült, hogy az ausztrál állam által kitöltött beutazási kérdőíven hazudott. Ott meg kellett jelölni, hogy a beutazás előtti 14 napban járt-e külföldön. Djokovic egy olyan papírt adott be, amelyen a „nem” rubrikában volt az iksz. Csakhogy járt, és ismét saját magát buktatta le.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Erre is volt magyarázat, Nole mindent ráfogott az ügyvédeire, akik állítása szerint véletlenül rosszul húzták be az ikszet…

Közben Alex Hawke, Ausztrália bevándorlásügyi minisztere nem nyugodott bele a döntésbe, és 14-én, azaz három nappal ezelőtt ismét megvonta a világelső vízumát. Ezt közlemény formájában is jelezte:

„Ma élek a hatalmammal: egészségügyi és közrendi okok miatt törlöm Mr. Novak Djokovic vízumát, ahogy azt a közérdek is megkívánja” – írta Hawke a közleményében.

Ez nem csak azt jelentette, hogy Djokovic nem indulhat az Australian Openen, hanem azt is, hogy három évig nem utazhat be az országba.

Az ügyvédek fellebezést nyújtottak be, amit tegnap tárgyaltak meg, és a bíróság háromtagú bizottságának döntése egyhangú volt.

A történet vége

A sztori tehát lezárult, már az is eldőlt, ki indulhat Novak Djokovic helyett az év első GS tornáján. A világranglista 150. helyén levő 29 éves olasz, Salvatore Caruso lép a szerb helyére.

Djokovic rövid közleményt fogalmazott meg, melyben jelezte, bár csalódott, de elfogadja a döntést és hazautazik „gyógyulni”:

„Rendkívül csalódott vagyok a bíróság döntése miatt, amely azt jelenti, nem maradhatok Ausztráliában. Tiszteletben tartom a határozatot és együttműködöm az illetékes hatóságokkal az országból való távozással kapcsolatban. Kényelmetlenül érzem magam amiatt, hogy az elmúlt hetekben a személyem került a középpontba, bízom abban, hogy mostantól mindannyian arra a játékra koncentrálhatunk majd, amit annyira szeretek.”

„Időt kell szakítsak a pihenésre és a gyógyulásra, mielőtt további kommentárt fűznék a történtekhez. Szeretném megköszönni a családomnak, a barátaimnak, minden szurkolómnak, valamint szerb honfitársaimnak, hogy folyamatosan támogattak. Mindannyian nagy erőt adtak számomra.”

Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter pénteken azt nyilatkozta, hogy a szerb jelenléte erősíthetné az oltásellenes nézeteket és érzéseket, ami miatt az oltást többen utasítanák el, legyen az az első, vagy épp az emlékeztető oltás. Emellett pedig más oltatlanok is megerősítést nyernének ezen ügyből kifolyólag.

Utóhangok

Zárjuk a cikket Aleksandar Vucic, Szerbia miniszterelnökének szavaival, aki nem volt elragadtatva a döntés nyomán, és érzéseinek hangot is adott. Szerinte Djokovic emelt fővel térhet haza Ausztráliából, és már alig várja, hogy újra találkozzon vele.

Kifejtette, hogy több csúsztatás is volt a bíróság magyarázatában (kitért többek között az átoltottsági arányra, valamint arra, hogy előzetesen nem volt szó arról, hogy csak oltottak léphetnek be az országba), de az orwelli világban ez is előfordulhat.

Több mint valószínű, hogy itt még nem lesz vége a sztorinak. Elviekben Djokovic mostantól három évig nem léphet be az országba, szóval legyünk benne biztosak: Lesz még folytatás…

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső