Katar 2022: A Legjobb Underdog-Sztorik

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 13.

Marokkó történelmet írt azzal, hogy a legjobb négy közé jutott a 2022-es katari világbajnokságon. A kiscsapatnak még megvan arra is az esélye, hogy még tovább jussanak, holnap este fognak Franciaország ellen pályára lépni. Bármi is legyen az eredmény, Marokkóban mindenki a játékosokat, és a pár hónapja kinevezett edzőt, Walid Regraguit dicséri.

Nem egyedi eset, hogy egy világbajnokságon nem csak a nagycsapatokról szól minden. Hogy nem csak a nagy futballnemzetek érnek el jó eredményeket. Hanem a kicsik is. Akik régóta olvasnak tudják, hogy kedvelem az ilyesfajta sztorikat. Épp ezért most hoztam ötöt a világbajnokságok történetéből: Kiscsapatok, akik nagyot mentek.

1.: Észak-Korea – 1966

Észak-Korea az a hely, ahol a nyugaton szocializálódott ember nem akar lakni. Észak-Korea nem a demokráciáról, az emberi jogok betartásáról vagy a gazdagságáról híres. Észak-Koreát egy diktátor uralja, akit az ottaniak bálványként imádnak, dacára annak, hogy egy rossz mozdulat elég ahhoz, hogy kivégezzék őket, ahol sokszor nincs áram, ahol nem lehet autód, és ahol gyakori az éhezés.

A kis ország csapata nem hasonlítható össze a déliekkel, ők nem ontják magukból a sztárjátékosokat, és nincsenek ott minden egyes világbajnokságon. Utoljára 2010-ben voltak, amikor mindhárom csoportmeccsüket elveszítették, Kim Jong-un pedig annyira mérges volt a portugálok ellen elszenvedett 7-0-s vereség miatt, hogy állítólag a játékosok egy része munkatáborba került. Hogy aztán ebből mi igaz…

De korábban, az 1966-os angliai VB-n sokkal dicsőbb módon szerepeltek. VB-t ekkor sem nyertek, de emlékezetes menetelést produkáltak. A Szovjetunióval, Chilével és Olaszországgal kerültek egy csoportba, és mindenki azt várta, hogy hamar kiessenek. A szovjetek jól meg is verték őket, ahogy arra számítani lehetett, 3-0-ra kaptak ki. A második meccsen Chile jött, és ők is vezettek 1-0-ra, de a végén Észak-Korea egyenlíteni tudott.

Sok esélyt azonban nem adtak a továbbjutásukra, mivel Olaszországot kellett volna legyőzniük. Akkoriban az olasz csapat a VB egyik esélyesének számított, így mindenkit meglepett, hogy Észak-Korea vezetést szerzett, majd lelkes játékkal meg is tudták tartani ezt az egygólos fórt, mehettek az egyenes kieséses szakaszba, ahol az Eusébioval felálló portugálokkal találkoztak. Sima meccsre számított mindenki, de egy félidő után Észak-Korea 3-0-ra vezetett. Egyetlen félidőre voltak az elődöntőtől, de ami bejött az olaszok ellen, az nem jött be a portugálok ellen. Eusébio 4 gólt lőtt, a meccs vége 5-3 lett, így az ázsiai együttes búcsúzott.

2.: Costa Rica – 2014

2014-ben a VB-t Brazíliában játszották. A tornának megvoltak a favoritjai, és talán azt azért mondanom sem kell, hogy Costa Rica nem tartozott közéjük. A kis közép-amerikai csapat nyolc év után jutott ki újra, de senki nem várt tőlük nagy eredményre, főleg, hogy egy olyan csoportban voltak, amiben még Olaszország, Uruguay és Anglia szerepelt.

A játékosok azonban magasról tettek az esélyekre, és kezdésnek 3-1-re megverték Uruguayt. Következett az olaszok elleni meccs, amit szintén megnyertek – 1-0-ra -, végül Anglia ellen is helyt tudtak állni, csoportelsőként jutottak tovább, miközben Anglia és Olaszország kiestek.

A nyolcaddöntőben a görögök sem tudták megállítani őket, tizenegyesekkel Bryan Ruizék jutottak tovább, ahol Hollandia várt rájuk. Itt már tényleg mindenki azt gondolta, hogy a csapat kihozta magából a maximumot, és Robbenék gólokkal fognak nyerni. De nem így történt. A csoda itt is folytatódott, és büntetőpárbajra késztették az oranjét is. Azonban itt már Bryan Ruiz és Michael Umana is hibázott, míg a másik csapatból senki. Costa Rica történelme legjobb teljesítményét nyújtotta, és hazájukban ünnepelték őket.

3.: Dél-Korea – 2002

Húsz éve történt, hogy az első ázsiai rendezésű világbajnokságon az egyik házigazda mindenkit meglepve jutott be az elődöntőbe. 36 évvel az északiak által bemutatott nagy menetelést követően a déliek lettek az első ázsiai együttes, amely elődöntőt játszhatott. Persze, ez a sztori nem annyira szép, hiszen azóta is előkerül a portugálok, az olaszok vagy épp a spanyolok elleni mérkőzés, illetve az ott tanúsított elfogult bírói ténykedés. Ha szigorúak vagyunk, és csak a tényeket nézzük, akkor Dél-Korea őrületes nagyot menetelt, hiszen a csoportból első helyen jutottak tovább, méghozzá úgy, hogy megverték Lengyelországot és Portugáliát, valamint ikszeltek az Egyesült Államokkal. Már itt felmerült némi bírói elfogultság, hiszen a portugálok 9 emberrel fejezték be a meccset, az egyik piros lap enyhén szólva is túlzás volt.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Aztán a legjobb 16 között egy botrányos meccsen egy hosszabbításban lőtt Ahn Juhn-Kwan góllal megverték Olaszországot, a nyolc között pedig tizenegyesekkel kiejtették Spanyolországot is. Azóta Byron Moreno, az olaszok elleni meccset vezető bíróról kiderült, hogy drogfutárnak állt.

A spanyolok sem tudták elviselni a vereséget, két gólt is elvettek tőlük, és legalább egy biztosan szabályos volt.

Az elődöntőben Németország aztán már Michael Ballack góljával legyőzte Dél-Koreát, a bronzmeccsen pedig egy másik meglepetéscsapattal, a törökökkel kerültek szembe. Szórakoztató mérkőzésen – bírói hibáktól mentesen – 3-2-re nyertek a törökök.

4.: Svédország – 1958

1958-ban Svédországban rendezték a világbajnokságot, és a hazaiak a lelkes szurkolóikat segítségül hívva egészen a döntőig jutottak. Első meccsükön könnyed győzelmet arattak Mexikó ellen, majd minket, magyarokat is megvertek, holott mi négy évvel korábban világbajnoki döntőt játszottunk. Itt már bebiztosították a továbbjutást, Wales ellen, a harmadik fordulóban 0-0-s döntetlent értek el.

Az egyenes kieséses szakaszba érve a szovjetekkel kerültek szembe, de ők sem tudták megállítani a szárnyaló svédeket, az eredmény 2-0 lett. Svédország már az elődöntőben járt, amikor következett egy igazán nehéz ellenfél: A címvédő Nyugat-Németország.

Ez volt az a meccs, ahol leginkább megszenvedtek a hazaiak. Körülbelül 80 percig 1-1-et mutatott az eredményjelző, és a csapatok már készültek a túlórára, de végül az utolsó tíz percben a svédek kétszer villantak, és ezzel kiejtették a négy évvel korábbi győztest.

Az egész ország egyemberként állt a csapat mögé, és megtelt a döntő helyszíne Stockholmban, főként persze svéd drukkerekkel. Jól is kezdődött a brazilok elleni finálé, hiszen pár perc után már náluk volt az előny. De ez a gól nem nekik, hanem a braziloknak tett jót. A csapatban akkoriban olyan legendás játékosok játszottak, mint Vava, Mario Zagallo, Zito, Garrincha vagy Pelé. Nem lehetett őket megállítani, és Svédország végül 5-2-re kikapott.

5.: Horvátország – 1998

Az 1990-es években tőlünk délre háború dúlt, amely éveken át elhúzódott. A széteső Jugoszlávia helyén új országok jelentek meg, Horvátország 1990-ben vált független állammá, de a háborúnak ezzel nem lett vége, csak 1996-ban. A független Horvátország először 1998-ban vehetett részt világbajnokságon, Franciaországban rendezték, mely több szempontból is emlékezetes meccseket hozott.

Horvátországtól már az nagy szó volt, hogy ilyen múlttal ki tudtak jutni, de amit műveltek aztán… arról nem lehet nem elismerően beszélni. A csoportkörben Jamaikát 3-1-re, Japánt 1-0-ra verték meg Davor Suker és Zvonimir Boban vezérletével, Argentína ellen belefért a vereség is. Horvátország a nyolcaddöntőben is folytatta jó szereplését, a románokat 1-0-ra megverték, majd a negyeddöntőben a németeket is hazaküldték.

Az elődöntőben a házigazda franciák következtek, és Horvátország itt is sikeresen előnyt szerzett, de Lilian Thuram két góljának köszönhetően a franciák fordítottak, később meg is nyerték a tornát, a döntőben Brazíliát 3-0-ra verték meg.

A horvát csapatnak még hátra volt a harmadik helyért járó meccs, amit győzelemmel hoztak le. Lehet, hogy a VB-t a franciák nyerték meg, a világbajnokság sztárja viszont Horvátország volt, akik a semmiből építettek fel egy bronzérmes csapatot.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső