Katar 2022: Hát Ez Sima Volt – Argentína a Döntőben

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 december 14.

Tavaly az Európa-bajnokság minden meccséről írtunk, tippeltünk, és az ember ezeket a tornákat sokszor hasonlítja össze, főleg, hogy tavaly játszották az EB-t, szóval, viszonylag még frissek az emlékek. Azon gondolkoztam, sokkal könnyebb volt azokra a meccsekre tippelni. A VB-n több a meglepetés.

Megszokhattuk, hogy a VB-ken vannak sokáig eljutó meglepetéscsapatok – tegnap össze is szedtünk párat -, főként Marokkóra lehet azt mondani, hogy az idei tornán meglepetést okozott, de azért Horvátországtól sem várták sokan, hogy az elődöntőig mennek. Hiszen a legjobb nyolcban sem voltak, ami az esélyeket illeti. Ott volt Spanyolország, Portugália, Németország, de még Uruguay is jobb – vagy hasonló – esélyekkel indult a fogadóirodáknál. Zlatko Dalic együttese négy évvel ezelőtt a döntőig menetelt, ott kaptak ki a franciáktól. Ezúttal Argentína várt rájuk az elődöntőben, kíváncsian vártuk, meg tudják-e ismételni azt a bravúrt, amit a brazilok ellen.

Argentína – Horvátország: 3-0

G.: Messi, Álvarez (2)

A vártnál sokkal simább lett ez a meccs. Horvátország egy vitatható (?) góllal került előnybe, ez pedig teljesen összezavarta Lovrenéket, akik nem tudták a saját játékukat játszani. Ezzel nem azt mondom, ha nincs a tizi, akkor győztek volna. Véleményem szerint Zlatko Dalic elkövetett komoly hibákat, illetve Lionel Scaloni 4-4-2-je is meglepte őt.

A kezdőcsapatok:

Argentína: E. Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – de Paul, Fernández, Paredes, Mac Allister – Messi, Álvarez

Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic – Pasalic, Kramaric, Perisic

Pályára léptek még: Li. Martínez, Palacios, Dybala, Foyth, Correa ill. Livaja, Majer, Orsic, Petkovic, Vlasic

Amikor hibákról beszélek, arra gondolok, hogy Zlatko Dalic ismét annak az Andrej Kramaricnak szavazott bizalmat, aki az egész VB-n alig tudott bármi értékelhetőt felmutatni. A Hoffenheim csatára idegenül mozgott Perisic és az aktuális jobbszélső között, egyáltalán nem tudott sokat hozzá tenni ahhoz, hogy Horvátország a négy közé került. Egy gólt szerzett, a Kanada ellen megnyert találkozón talált a hálóba. Közben pedig az a Bruno Petkovic ott ült a padon, aki a brazilok ellen felpörgette a játékot, és egyenlített a hosszabbításban.

Amikor pedig arról beszéltem, hogy Lionel Scaloni meglepte a horvátokat, arra gondoltam, hogy a mester eddig 4-3-3-ban vagy 3-5-2-ben küldte pályára az övéit, a 4-4-2 teljesen új volt. A megerősített középpálya segítségével kioltották gyakorlatilag Kovacic és Modric játékát, Fernández és Paredes védekeztek, alkalomadtán besegített nekik Mac Allister és de Paul is, de nekik más feladataik voltak. A lényeg, egyszerűen falat képeztek a középpályán, elvágva a labda útját Modricék és Perisicék között.

Eleinte az argentinok sem fickándoztak annyira, mint a meccs későbbi részeiben. Kiegyenlített játék folyt a pályán, nem is lehet azt mondani, hogy egymás nyakának ugrottak volna a játékosok. Ami érthető, óriási volt a tét. Aki nyer, mehet vasárnap döntőt játszani. Aki veszít, annak marad a bronzmeccs. Annyiban egyetértek a közvéleménnyel, hogy Horvátország, mivel nem számított esélyesnek, és túlteljesítették az elvárásokat, könnyebben elviselt volna egy esetleges vereséget, mint Argentína, akiktől győzelmet várnak.

Nem túlzás azt állítani, hogy eseménytelenül telt az első húsz perc. Daniele Orsato jól megfogta a találkozót, a védők állták a sarat, szóval ténylegesen nem történt szó szerint egyetlen dolog sem, amit meg lehetne itt osztani veletek.

Azt gondolom, a tét nagyon rányomta a bélyegét a játékra, de inkább – meglepő módon – a horvátok voltak pontatlanabbak. Ez jöhetett az argentin szerekezetváltásból, amire nem voltak felkészülve, jöhetett attól, hogy bár esélytelenebbnek kiáltották ki őket, azért ők meg akarták mutatni, hogy le tudják győzni Molináékat.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Az argentin csapat sokszor került a földre, néha jogosan, néha kevésbé, de Orsato nem igazán ette meg ezeket, és nem fújt semmit a legtöbb esetben.

Az első kapura lövési kísérlet a 25. percben volt, amikor Enzo Fernández csavart 19 méterről. A labda megpattant, nem volt a legkönnyebb lövés, de Dominik Livakovic odaért, és védett.

Egyre jobban nyomtak az argentinok, Perisicék csak akkor tudtak átkerülni Martinez tizenhatosához, ha Modric vagy Kovacic megindult. Azonban kaput eltaláló lövésük nem volt.

A 32. percben egy hosszú labdával indították meg Julian Álvarezt, a horvát védők elaludtak, így az Angliában játszó csatár egy az egyben mehetett Livakovicra. A labdát elemelte mellette, majd ütközött a kapussal. Hiába szabadítottak fel a védők aztán, Orsato tizenegyest ítélt és sárgát adott a kapusnak. Lehet arról vitatkozni, hogy ez valóban büntetőt ért-e, én hajlok a nem felé…

Mindenesetre Lionel Messi odaállt a labda mögé, és védhetetlenül vágta be azt a bal felsőbe. Valahogy így akarta Harry Kane is a franciák ellen…

A gól alapjaiban nem változtatta meg a játék képét, de a horvátok gondolatait jelentősen összezavarta. Hat perccel az első találat után Horvátország egy szöglet után veszített labdát, majd Julian Álvarez a saját térfeléről indult meg, vele szemben három védővel. Érkezett társ jobb és baloldalon egyaránt, Álvarez viszont kissé belebonyolódott a dolgokba. És így lett szerencséje. Két védő sem tudta őt feltartóztatni, valahogy mindig visszapattant hozzá a laszti, a helyzet végén Livakovic mellett a hálóba lőtt, 2-0. És lényegében ezzel el is dőlt a találkozó sorsa. Nem lehetett arra számítani, hogy Horvátország – ilyen csatárteljesítményekkel – képes lehet hármat rúgni Argentínának, még úgy sem, hogy Hollandia felállt kétgólos hátrányból, Ausztrália meg majdnem. Dalic a szünetben cserélt, lekapta Sosát és Pasalicot, utána egyből Brozovicot is. Sokkal támadóbb szelleművé vált az együttes, Perisicből balbekk lett, Kramaric és Petkovic rohamozta Emi Martínezt. Mondjuk ez azért túlzás…

Sokkal többet birtokolták a labdát a horvátok, de a kapu előtt minden tudomány elfogyott, és közben arra is kellett figyelni, hogy ne fusson el az argentin csapat egy kontrából.

Kaput eltaláló lövésük még a hajrában sem volt. Aztán jött Messi, és azt a halvány esélyt is elvette Perisicéktől. Josko Gvardiolt forgatta meg csúnyán a pálya jobb oldalán, egészen az alapvonalig futott, majd visszapasszolt az érkező Álvareznek, aki második gólját szerezte.

Sakk-matt, K.O., hívjuk, ahogy akarjuk. A hátralévő húsz percben még itt is és ott is akadtak helyzetek, azonban gól már nem született, mivel Alexis Mac Allister lövése mellé ment, míg Dejan Lovren a kapu torkában maradt le egy beadásról.

A horvát csapat szomorú volt a mérkőzés után, de utólag visszanézve beláthatják, hogy Argentína valóban jobb volt. Nekik már a szombati bronzmérkőzésre kell koncentrálniuk, Argentínának pedig arra, hogy 1986 után ismét döntőt nyerjenek, és ne járjanak úgy, mint 2014-ben.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső