Katar 2022: A Torna Legtehetségesebb Fiatal Játékosai – III. rész

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 23.

Még mindig vannak tehetségek, akikről nem írtunk, és ezt most szeretnénk pótolni. A harmadik részben már nem öt, hanem hat játékosról írunk, majd holnap – vagy pénteken – következik a negyedik, egyben utolsó rész.

Azt gondolom, már a második résztől kezdve olyan játékosok szerepeltek itt, akik nem a VB-n fognak világhírnévre szert tenni… mert már korábban megszerezték azt. De nem árt tudni, ki van itt, kiből lehet valaki, és bízunk benne, hogy érdekességeket is olvashattok majd róluk.

Ansu Fati – Spanyolország (20 esztendős)

Fati lendülete az utóbbi években kissé megtört. Volt egy komoly sérülése, amiből egyszerűen nem tudott felépülni. Amikor megtette, rögtön kiesett újra, ezért alig tudott játszani az előző szezonban. Pedig annak a Barcának nagy szüksége lett volna rá.

A La Masia legnagyobb tehetségeként 16 évesen került fel a felnőttek közé, és három rekordot is tart. Ő a Barcelona legfiatalabb gólszerzője, a spanyol válogatott legfiatalabb gólszerzője címet is megszerezte, és ő a legfiatalabb, aki a Bajnokok Ligájában is betalált. Még nem volt 18, amikor ezeket a rekordokat megdöntötte.

Fati általában a balszélen játszik, ám centerként és jobbszélsőként is lehet rá számítani. Szeret, amolyan Robben-féle módon befelé törni, nagyon gyors, és nem csak a lába, hanem a feje is az, pillanatok alatt tudja eldönteni, mi lenne a jó lépés, technikai tudásának köszönhetően pedig végre is tudja hajtani, amit elképzelt.

Amennyiben a sérülése nem tér vissza, úgy a Barca és a spanyol válogatott alapembere lehet egy éven belül. Csapattársa – a válogatottban és a Barcában is -, Sergio Busquets azt mondta róla, hogy ő lehet a Barca jövője. Nem teljesen ezekkel a szavakkal, de a lényege ez volt…

Pedri – Spanyolország (19)

Maradjunk még Spanyolországban, ebben a részben a játékosok felét a vörös fúria adja majd. Pedrit nyugodtan lehet Luis Enrique legnagyobb kedvencének hívni. A szakember ült a kispadon, amikor 17 évesen Pedri bemutatkozott a Barcelona felnőtt csapatában, majd fokozatosan vált egyre inkább meghatározó játékossá. És nem csak a katalánoknál, hanem a válogatottban is. Még mindig csak 17 volt, amikor a spanyol válogatottban is bemutatkozott, Enrique magával vitte a tavalyi Európa-bajnokságra is, ahol csapata egyik legjobbja volt.

2021-ben elnyerte a Golden Boy-díjat, amit a legjobb fiatal tehetség kap meg. Nem érdemtelenül. Pedrire számítottak klubcsapatában és a válogatottban is, ezért egy kicsit túlterhelték, összesen 73-szor lépett pályára a 2020/21-es idényben. Tavaly viszont csak 19-szer, minden sorozatot figyelembe véve.

Idén kezdi visszanyerni azt a meccszámot, amihez korábban hozzá volt szokva. És Spanyolországban nagyon sokat várnak tőle. Sokan Andrés Iniestához hasonlítják, mind technikai tudása, mind passzai és játékintelligenciája miatt.

Bukayo Saka – Anglia (21)

Bukayo Saka már tavaly az EB-n is meghatározó játékosa volt Angliának, idén pedig szintén ott van a kezdőben. És be is mutatkozott Irán ellen, lőtt egy bombagólt, valamint egy okos csavarást követően is a hálóba talált.

Ritka az olyan játékos a mai fociban, mint Saka. Több poszton bevethető, hiszen játszott ő már balhátvédet is, nem is olyan régen, de igazán elöl, a széleken érzi jól magát. Nagy technikai tudása van, emellett pedig rendkívül gyors, amit jól ki tud használni az ellenfeleivel szemben.

Válogatott karrierje kicsit megbicsaklott, miután az EB-döntőben kihagyta a tizenegyesét, de érettségét mutatja, hogy felállt a földről, és ott folytatta, ahol előtte abbahagyta.

Kihagyhatatlan az Arsenal csapatából is, Mikel Arteta többek között neki köszönheti, hogy az ágyúsok az első helyen állnak a bajnokságban. És hiába 21, már több mint százszor pályára lépett az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő pontvadászatban.

A spanyol egyébként nem a kivételes gyorsaságát vagy a tudását hozta fel legnagyobb erényeként, hanem azt, hogy mindig győzni akar, mindig motivált, még a legjelentéktelenebb mérkőzéseken is.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Enzo Fernández – Argentína (21)

A fiatal középpályás most először vehet részt világbajnokságon, de nem mondhatnám, hogy még nem futott be. Hiszen a Benfica csapata szerződtette 18 millió euró fejében, ennyi pénzt meg nem szoktak csak úgy kidobni egy noname játékosra. Enzo Fernández az a fajta középpályás, aki Argentína egyik legnagyobbja lehet, olyan, mint mondjuk régen Juan Sebastian Verón. A játékintelligenciája megvan hozzá, a keménysége is, védekezni és támadni is tud.

A Benficában alapemberré vált, láthattuk őt a Bajnokok Ligájában is. Fontos szereplője a csapatnak, és Roger Schmidt fantasztikus szezonkezdésében is főszerepet vállalt.

Értéke már most háromszorosa annak, mint amennyiért megvették, hamarosan egy európai nagycsapatban láthatjuk őt, a Benfica pedig szép pénzt kereshet a fiatal játékoson.

Végezetül csak annyit említenénk még meg, hogy Lionel Messi egy szót mondott, mikor Enzo Fernándezt véleményezni kellett: Elképesztő.

Gavi – Spanyolország (18)

Ahogy mondtam, lesz még egy spanyol játékos, de azt hiszem, a fociban jártas szurkolóknak őt sem kell bemutatni. Még mindig csak 18 esztendős, de hatalmas kedvenc Barcelonában, és a válogatottba is beverekedte magát. Ő is a La Masia neveltje, ő is nagyon fiatalon mutatkozott be a csapatban, és rendelkezik mindazokkal a képességekkel, amik a világ egyik legjobb futballistájává tehetik. Gyors, okos, az első érintései élményszámba mennek, és nem ijed meg a kapu előtt sem.

Anno Luis Enrique azt mondta Gaviról, ő nem csak a jövő, hanem a jelen is. Meg még azt is, hogy Gavira nézve olyan, mintha nem a Camp Nouban futballozna, annyira felszabadultan játszik, mintha edzésen, vagy otthon a kertben labdázgatna.

És valóban, öröm nézni a fiatal középpályást, akinek azért megvannak a maga gyenge pontjai, amikben fejlődnie kell a későbbiekben.

Egyébként ő is elnyerte – Pedri után egyből – a legjobb fiatalnak járó díjat, ez pedig egy újabb visszaigazolás a Barcelonának, hogy nem feltétlenül kell százmilliókat költeniük, amikor ilyen játékosok vannak a klub utánpótlásában…

Eduardo Camavinga – Franciaország (20)

Mai utolsó játékosunk Eduardo Camavinga. Ha volt pár Barcás ebben a részben, legyen azért egy Real Madridban játszó is…

Camavinga a francia válogatott játékosa, az elmúlt 100 évben a legfiatalabb, akit beválogattak. Sokat tett azért, hogy itt legyen, és nem volt könnyű gyermekkora. Szülei a kongói háború elől menekültek el, ő egy angolai menekülttáborban született. Kétéves volt, amikor Franciaországba költöztek. Lehetett bármilyen nehéz számára az élet, a futballt semmi nem tudta háttérbe szorítani, és családja is támogatta a törekvéseiben, még akkor is edzésre ment, amikor egy nappal előtte a házuk leégett.

A Real Madrid BL-győzelméből is kivette a részét, pedig Carlo Ancelotti mindig csak csereként számított rá. Ám három alkalommal is pályára küldte, amikor a csapat kiesésre állt, és mindig sikerült fordítani.

Mostanában nem örvend nagy népszerűségnek, edzésen ugyanis Christopher Nkunkuval ütközött, aki emiatt nem játszhat a világbajnokságon. Persze semmi szándékosság nem volt az esetben, Camavinga mégis rasszista üzeneteket kénytelen olvasni az elmúlt napokban.

Már csak egy rész van hátra a legjobb fiatalokat felvonultató sorozatunkból.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső