Katar 2022: Az 1. Forduló Összefoglalója: B csoport

Olvasd el 8 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 23.

Hétfőn rendezték a B csoport összecsapásait, melyen igazából az történt, amit mi is vártunk. Az Anglia – Irán meccs maratoni hosszúságúra sikerült, és gólokból sem volt hiány, miközben este Wales és az Egyesült Államok a második helyre hajtva küzdöttek meg egymással. Nem lettünk okosabbak a mérkőzés után sem…

Anglia – Irán: 6-2

G.: Saka (2), Bellingham, Sterling, Rashford, Grealish ill. Taremi (2)

Maratoni meccset játszott egymással Anglia és Irán a B csoport első fordulójában. Azzal azért mindenki tisztában volt, hogy Anglia, az Európa-bajnokságon finálét játszó háromoroszlánosok, a mérkőzés esélyesei, de a vb előtt azt mondogatták az emberek, hogy most először Irán is ott lehet a tűz közelében, hiszen nagyot fejlődtek, ennyire erős iráni csapat még nem volt. A mérkőzést megelőzően volt egy szituáció, ami aztán felkorbácsolta az indulatokat, Irán játékosai az országukban zajló kormányellenes tüntetések leverése miatt tiltakozott, és nem énekelték a himnuszt. Azóta már az a hír járja, ha visszatérnek az országba, komoly büntetéssel kell szembe nézniük, ahol a börtön még a jobb opció…

A kezdőcsapatok:

Anglia: Pickford – Trippier, Stones, Maguire, Shaw – Bellingham, Rice – Saka, Mount, Sterling – Kane

Irán: Beiranvand – Moharrami, Cheshmi, M. Hosseini, Mohammadi – Noorollahi, Hajsafi, Karimi – Jahanbakhsh, Taremi, Pouraliganji

Pályára léptek még: Dier, Foden, Grealish, Rashford, Wilson ill. Azmoun, Ezatolahi, Gholizadeh, H. Hosseini, Torabi

Az első félidőben összesen 14 percet kellett hosszabbítani, ennek pedig az volt az oka, hogy a nyolcadik percben egy Harry Kane által beadott labdára kimozdult a kapujából Beirenvand, és saját játékosával ütközött. Elég komolyan, összefejeltek, és végül mindketten a földre kerültek. A védő hamar felkelt, de Beirenvand orra vérzett, és látható volt, hogy nem igazán tudja, milyen meccsen is van. A hosszas ápolást követően felkelt a földről, lecserélte a mezét, és mutatta, hogy folytatná a meccset, pedig Hosseini, a cserekapus már ott állt készen arra, hogy pályára lépjen. Hosseini visszaült, ahogy Beirenvand is, egy perccel később sanszos, hogy annyira megszédült, hogy inkább cserét kért. Kérdés, hogy a csapatorvos hogy a fenébe nem látta ezt?! Vagy hogyan maradhatott a pályán a portás?!

A közjáték után folytatódott a futball, és az angolok egyre közelebb kerültek a gólhoz. Voltak kisebb gólszerzési lehetőségei Kane-éknek, az egyik legkomolyabb Mason Mount nevéhez fűződött, aki egy lapos beadást rúgott az oldalhálóba. A másikat pedig a sok kritikát kapó Harry Maguire hagyta ki, vagyis Trippier szögletét fejelte a felsőkapufára.

Ami nem sikerült neki, az sikerült Jude Bellinghamnek. A 19 éves középpályás üresen maradt a tizenhatoson belül, Luke Shaw beadása pontos volt, és a 35. percben megszületett az első angol gól a VB-n. Amit gyorsan követett a második meg a harmadik is.

Előbb Harry Maguire lefejelt labdáját Bukayo Saka bombázta a kapuba, majd egy perccel később – Irán annyira reklamált, hogy egy darabig megtagadták a középkezdést – Raheem Sterling is a kapuba lőtt. Egy perc alatt elbukta minden esélyét az ázsiai csapat arra, hogy bármiféle meglepetést okozzon.

Egy helyzetük azért volt, Alireza Jahanbakhsh hagyott ki egy ziccert, Queiroz félidőben le is cserélte a Feyenoord támadóját.

A szünet után látható volt, hogy Anglia nem szeretne komolyabb erőfeszítéseket tenni a maradék időben, viszont Irán arra késztette őket, hogy focizzanak. Több lett a hiba, néha Maguire, Stones és Trippier hihetetlen felelőtlen hibákat vétett, de Irán ezekkel nem tudott élni.

A 62. percben jött a következő gól, megint Bukayo Saka örülhetett, okosan csavarta el a labdát jó 15 méterről.

Végképp megnyugodtak az angolok, és ezt már Irán kihasználta. Mehdi Taremi gyönyörű góljával legalább a szépítés sikerült, majd egy kicsit be is szorították Southgate együttesét.

Az volt az érzésem, Anglia akkor talál be, amikor csak akar. És még kétszer akartak. Egyszer Marcus Rashford, aztán a végén Jack Grealish is. Tehát két csereember vette be az iráni kaput.

A találkozó legvégén a VAR még adott egy tizenegyest Iránnak, amit Mehdi Taremi belőtt, így a szépségtapasz másodjára is összejött. De azért ez egy csúnya vereség volt…

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

**Ez az ajánlat kizárólag a sportfogadasonline.com játékosainak elérhető, a weboldalon nem látható. A bónusz automatikusan aktiválódik, amikor a játékos végrehajtja az első befizetését az üdvözlő bónuszért.

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

USA – Wales: 1-1

G.: Weah ill. Bale

Az angol győzelem után még fontosabbá vált az USA – Wales meccs a felek számára. A továbbjutás szempontjából nagyon fontos lett volna győzni. És általában az szokott lenni, ha mindkét csapat nagyon akar nyerni, akkor egyikük sem fog…

A kezdőcsapatok:

USA: Turner – Dest, Zimmerman, Ream, Robinson – Adams – McKennie, Musah – Weah, Sargent, Pulisic

Wales: Hennessey – Mepham, Rodon, Davies – Roberts, Ampadu, Ramsey, Williams – Wilson, Bale, James

Pályára léptek még: Aaronson, Acosta, Morris, Wright, Yedlin ill. Johnson, Moore, Morrell, Thomas

Némileg meglepően küldte pályára csapatát Gregg Berhalter, padon hagyta többek között Cameron Carter-Vickerst, Gio Reynát, Jesus Ferreirát és Brenden Aaronsont, a pályán volt Timothy Weah, Josh Sargent és Christian Pulisic, a védelemben Ream és Zimmerman kapott szerepet.

A másik oldalon viszont nem igazán volt meglepetés, Walesnek ez a legerősebb csapata, talán csak Brennan Johnson és/vagy Kieffer Moore hiányzott.

Az első helyzetre nem kellett várni annyit, a kilencedik percben majdnem megszerezte az Egyesült Államok a vezetést, méghozzá egy walesi talált majdnem a saját kapujába. Egy jobboldali beadásba tette bele a fejét Joe Rodon a fejét, amely meglepte Wayne Hennessey-t, ám reflexből még bele tudott kapni a labdába.

Maradtak támadásban az amerikaiak, egy perccel később Josh Sargent fejese a kapufáról ment az alapvonalon túlra.

A fehérben játszó Berhalter-srácok jobban játszottak, szinte végig a walesi tizenhatoson belül folyt a játék, és még az első játékrészben meglett ennek az eredménye. A 36. percben Christian Pulisic indult meg a kapu felé, kiugratta Timothy Weah-t, aki bokából lőtt Hennessey mellett a kapuba.

Rob Page-nek a szünetben össze kellett kapnia a csapatát, hiszen semmi melót nem adtak az amerikai védelemnek, és még annál is kevesebbet Matt Turnernek.

Ennek szellemében egy támadóbb csapat lépett pályára, Dan Jamest Kieffer Moore váltotta, ami szerkezeti átalakítással is járt.

Rögtön az elején egy szöglet utáni kavarodás okozott veszélyt a kapu előtt, Bale-ék majdnem be tudta gyötörni egy labdát a kapuba, végül azonban Zimmermanék fel tudtak szabadítani.

Teljesen megváltozott a játék képe, az addig magabiztosan játszó Pulisicék elkezdtek hibákat véteni, elpasszolták a labdákat, rosszul helyezkedtek, és Wales egyre közelebb került az egyenlítéshez.

Ám ez lényegében csak mezőnyfölényben mutatkozott meg, mert helyzetet nem nagyon tudtak kialakítani Morrellék. A 64. percben kellett az első védést bemutatni Turnernek, egy előre húzódó védő, Ben Davies fejelhetett kapura.

Egy perccel később Kieffer Moore próbálkozhatott, ő nem volt annyira pontos, mint előtte Davies.

Eljött a hajrá és a walesi egyenlítés is. A 80. percben Ream hátulról rúgta fel Bale-t a tizenhatoson belül, a játékvezető közel állt, és azonnal a mészkör felé mutatott a kezével.

A sértett állt a labda mögé, és 64 év után újra gólt szereztek világbajnokságon, Gareth Bale félmagasan a kapu bal oldalába lőtt.

Több találat viszont már nem született, mindkét csapat egy félidőn át tudott a másik fölé nőni, úgyhogy mondhatni, megérdemelték a döntetlent és a pontszerzést.

Ma még a C és a D csoportot is elolvashatjátok valamikor késő délután, kora este!

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső