Katar 2022: Az 1. Forduló Összefoglalója: C csoport

Olvasd el 9 perc alatt szerző Bartos László 2022 november 24.

Igazándiból ezt a cikket, és az ezután következő másikat még tegnap szerettük volna kitenni, de már nem maradt rá idő. Ezért a mai napon négy csoport összefoglalóját is elolvashatjátok, ha a terveinket ezúttal már tudjuk tartani.

A C csoportban esett meg a torna első nagy meglepetése. Első, mert azóta már láthattunk váratlan eredményeket, egészen odáig viszont érvényesült a papírforma. Argentína a VB egyik nagy esélyeseként utazott Katarba, erős kezdővel, háromévnyi veretlenséggel a hátuk mögött magabiztosak lehettek. És talán túlságosan azok is lettek…

Argentína – Szaúd-Arábia: 1-2

G.: Messi ill. al Shehri, al Dawsari

A mérkőzésen nem csak a futballé volt a főszerep, egy esetben ugyanis a szaúdi kapus olyan csúnyán fejbe térdelte csapattársát, hogy a játékost azon nyomban le kellett cserélni, azóta pedig már meg is műtötték, mint kiderült, eltört az arccsontja és az állkapcsa is. Maga a szaúdi koronaherceg járt közben, hogy al Amri a lehető legjobb kezelésben részesüljön. Kiemelendő, hogy a játékvezető nem igazán állt a helyzet magaslatán, ugyanis még másodpercekig folyt a játék az ütközés során, pedig láthattuk, hogy gond van… Mindenesetre a mérkőzés végén úgy ünnepeltek a szaúdiak, mintha a tornát nyerték volna meg, és igen, egy nagyon valószínűtlen győzelmet arattak, ami után Szaúd-Arábiában munkaszüneti napot rendeltek el.

A kezdőcsapatok:

Argentína: E. Martínez – Molina, Romero, Otamendi, Tagliafico – de Paul, Paredes – Di Maria, Messi, Papú Gómez – L. Martínez

Szaúd-Arábia: Owais – Abdulhamid, Tambakti, Boleahi, Shahrani – Shehri, Kanno, Malki, Dawsari – Faraj – Buraikan

Pályára léptek még: Acuna, Alvarez, Fernández, Li. Martínez ill. Abed, Amri, Breik, Ghannam, Asiri

Körülbelül másfél perc után gondolhatták azt a szurkolók, hogy ennek még nagyon csúnya vége is lehet. Ekkor került először helyzetbe az argentin válogatott, Lionel Messi tizenegy méterről, futtában gurított a jobb alsó felé, ám Owais kapus leért, és mentett. A kapuvédő ekkor még nem tudta, hogy aznap még számtalan védést fog bemutatni, és a csapat egyik legjobbja lesz.

Egy kis melléksztori a meccsről: Egy ausztrál fogadó próbált minél biztosabbra menni a VB-n, és az általa legbiztosabbnak ítélt meccsre – erre a meccsre – feltett 160 ezer ausztrál dollárt, ami mai árfolyamon számítva 42 és félmillió forint… A végeredményt ismerjük.

Vissza a meccsre!

Öt perccel Messi lövése után Argentína szögletet végezhetett el, amiből nem lett semmi, a zöldek kivágták a labdát, és a játék ment tovább. Azonban már akkor gyanús volt, ahogy egy kék-fehér csíkos játékos a földön kötött ki. Másfél perccel később ment ki a játékvezető megnézni az esetet, és azt láthatta, hogy Abdulhamid két kézzel rántja le a földre Leandro Paredest. Tizenegyest ítélt, Argentína megszerezhette a vezetést.

És meg is szerezték, Lionel Messi nagyon magabiztosan gurított a jobb alsóba.

A gól után is maradtak támadásban az argentinok, és Szaúd-Arábia is bátrabbá vált, hiszen az 1-0-s hátrány csak nulla pontot ér. Igazi helyzetet nem tudtak kialakítani, és közben egy veszélyesebb taktikát választottak, lescsapdázták az argentinok támadóit. Ami bejött egyébként, Hervé Renard ötlete jónak bizonyult, de egyébként közben Messi és Lautaro Martínez is lőtt lesgólt. Előbbi egyet, utóbbi kettőt. Szóval tényleg a tűzzel játszottak al Dawsariék.

Hatalmas fölényben játszott Lionel Scaloni csapata, ám csak egy szabályos gólt tudtak rúgni az első játékrészben, nyílt maradt a mérkőzés a folytatásban is.

És Szaúd-Arábia a második félidő elejét nagyon megnyomta. Csak öt percig foglalkoztak behatóbban a támadásokkal, de az is elég volt ahhoz, hogy két gólt is rúgjanak, és megfordítsák a mérkőzést. Erre pedig senki nem számított, legfőképp az argentin játékosok nem.

Először a 49. percben Saleh al Shehri talált be, a szélső védőjét megverve, kicsit kiszorított szögből is el tudta lőni a labdát Emiliano Martínez mellett. Majd öt perccel később Salem al Dawsari lőtt szépségdíjas gólt, félmagasan csavart a kapu bal oldalába.

Argentína vakarhatta a fejét, a tervük nem ez volt. És számíthattak rá, hogy innentől kezdve tizenegy emberrel fog védekezni az ellenfél. Nem is kellett ez ügyben csalódniuk.

Scaloni azonnal lépett, beküldte Enzo Fernándezt, Julian Álvarezt és Lisandro Martínezt is, később még érkezett Marcos Acuna is. De semmi nem segített. A szaúdiak megbabonázva, eksztázisban játszottak, és ha nem a védelem, akkor a kapus húzta ki a bajból a csapatot.

Érzésem szerint a 63. percben elmaradt egy tizenegyes, amit az argentinoknak kellett volna kapni, a helyzetből utána majdnem gól született, Nicolas Tagliafico testéről vágódott a labda kapura egy lövés után, de Owais odaért.

Nagyon komoly nyomás alá helyezték a szaúdi kaput Di Mariáék, azonban hősiesen védekeztek Renardék, így minden egyes alkalommal megúszták kapott gól nélkül.

A hosszabbítás nem volt rövid, de ezt is ki tudta védekezni Szaúd-Arábia, és a világbajnokságok történetének talán legnagyobb meglepetését hozták össze.

Élő fogadás:
Igen
Üdvözlő bónusz: 35,000Ft

*F. Feltételek érvényesek! Kattints a "Fogadj most!" hivatkozásra a részletekért

Mexikó – Lengyelország: 0-0

Izgalmas mérkőzést vártam, amit félig-meddig kaptam csak meg. A meccs embere a nézőtéren helyet foglaló szurkolók összessége, akik olyan hangulatot varázsoltak, hogy a frissen felhúzott stadiont majdnem széttörték. A meccs a pályán már nem volt ENNYIRE jó, de azért nem panaszkodhatunk. Mexikó dominált, de a győzelmet mégis Lengyelország szalasztotta el.

A kezdőcsapatok:

Mexikó: Ochoa – Sánchez, Montes, Moreno, Gallardo – Alvarez – Herrera, Chávez – Lozano, Martín, Vega

Lengyelország: Szczesny – Cash, Bereszynski, Glik, Kiwior, Zalewski – Kaminski, Krychowiak, Szymanski – Zielinski, Lewandowski

Pályára léptek még: Antuna, R. Jiménez, Rodríguez ill. Bielik, Frankowski, Milik

Még sosem lőtt gólt Robert Lewandowski világbajnokságon. Ami egy kicsit furcsa, tekintve, hogy a támadó akárhonnan, akármikor képes gólt szerezni. Ezúttal (is) gólképtelen maradt, pedig nem sok nagyobb lehetősége lesz betalálni, mint ami ezen a mérkőzésen jutott neki.

Lengyelország a korábbi világbajnokságokon nem nagyon szerepelt jól, ezen most változtatni szerettek volna. Jó esélyük van a továbbjutásra, talán a csoport rangadóját játszották. Akkor még nem tudtuk, hogy Argentína az első mérkőzését el fogja veszíteni. Kicsit talán most átalakultak az erőviszonyok… Vagy aztán lehet, hogy nem.

Az első félidőben a mezőnyküzdelem dominált, Lengyelország eléggé passzív volt, míg Mexikó támadott, birtokolta a labdát, és helyzeteik is csak nekik voltak. A 26. percben egy jobboldali beadást a zöldmezesek balszélsője, Alexis Vega fejelt kapura. Elsőre veszélytelennek tűnt, de a lengyel kapus nagyon iszkolt, hogy odaérjen. Végül a labda nem sokkal kerülte el a kaput.

Két perccel később a lengyel védelemre és Wojciech Szczesny együttes erejére volt szükség ahhoz, hogy ne kapjanak gólt, Gallardo került helyzetbe, végül szöglet lett belőle.

Végig megmaradt a nyomás, de Szczesnynek csak egyszer kellett játékba avatkozni, Jorge Sánchez lövésénél hárított.

A második félidőben már veszélyesebb volt a lengyel válogatott, a labdabirtoklás kiegyenlítettebb lett, és már ők is eljutottak Guillermo Ochoa kapujáig. De kaput eltaláló lövésük nem volt Zielinskiéknek.

Rögtön a kezdés után, az 51. percben jöhetett volna a mérkőzésen egy hidegzuhany Tata Martinoéknak. Moreno és Robert Lewandowski küzdöttek egy labdáért, a mexikói megrángatta a lengyelt, amiért előbb nem fújtak semmit, később azonban büntetőt ítéltek.

Lewa meglőhette volna első gólját, de Guillermo Ochoa a bal sarokra érkező labdát kivédte.

A kihagyott tizenegyes feltüzelte a mexikóiakat, és a maradék időben nekik volt egy lehetőségük a gólszerzésre. Édson Álvarez távoli lövésébe beletette a fejét Alexis Vega, azonban Szczesny védeni tudott. Így maradt a 0-0.

Hamarosan érkezik a D csoport összefoglalója.

A szerzőről

Az online sportfogadással sac/kb 7-8 éve foglalkozom igazán komolyan. Több fogadóirodánál is van számlám, de csakis olyanoknál, ahol jók (magasak) az odds-ok a labdarúgás és lóverseny fogadások, illetve a tenisz esetében.

Bajnokok Ligája Tippek és fogadási esélyek
felső